Son dönemlerde bir çok yeni uygulamayla taksicilerin gelir kayıplarını azaltan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bu kez 18 bin taksiciyi isyan ettirdi. İstanbul'daki taksiceler ağustos ayında hayata geçmesi planlanan İstanbul Kart, AKBİL ve kredi kartı uygulamasına tepki gösterdi. Hürriyet'in haberine göre, İBB ve İSPARK'ın ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında müşteriler takside belediye otobüslerindeki gibi İstanbul Kart'ı kullanabilecek. Aynı zamanda yanında nakit parası bulunmayanlar da kredi kartıyla ödeme yapabilecek.

PARAYI GEÇ ALIRIZ


Ancak taksiciler, planlanan ödeme sistemleri çerçevesinde parayı hemen tahsil edemeyeceklerini belirterek, “Bugün kazanıp, bugün yiyoruz. 3 ay sonra paramızı tahsil edemeyiz” açıklamasını yaptı. İBB yetkililer ise, “Kimse gelir kaybına uğramayacak. Tahsilat gecikmez. Alternatif ödeme sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Kesin bir şey yok” diyor.

Sistem nasıl işleyecek

* İBB taksimetreler için ihale düzenleyecek.

* Ağustos ayında İstanbul'da pilot bölgeler seçilecek.

* Buradaki taksilere yeni taksimetreler takılacak.

* Bunun için taksicilerden ücret istenmeyecek.

* Bu cihazlarla taksilerde İstanbul Kart ve kredi kartı kullanılabilecek.

BİZE NAKİT LAZIM

Ağustos ayında uygulanması planlanan yeni sistemin taksicilere vereceği zararı anlatan İstanbul Şoförler ve Otomobilciler Derneği Başkanı Semih Kaçanoğlu, şöyle konuştu: “Taksiler toplu taşıma aracı gibi düşünülüyor. Otobüslerde uygulanan AKBİL'in takside uygulanması mümkün değil. Böyle bir şeyi kabul edemeyiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu karardan biran önce geri dönmesi gerekiyor. Belediye otobüsleri elektronik biletten kazandıkları paraları ancak üç ay sonra alabiliyor. Biz paramızı üç ay gecikmeli alırsak yola çıkamayız. Yakıt, şoför ve diğer giderler karşılanamaz. Böyle bir durumda da milyonlarca kişi zor durumda kalır.”

GEÇİŞ SÜRECİ


İBB ve İSPARK ise İstanbul'daki taksiler için ödeme sistemleri üzerindeki çalışmaları hızlandırdı. Alternatif ödeme sistemlerine ağustos ayında başlanacağını belirten yetkililer, “Nakit ödemenin yanı sıra kredi kartı ve İstanbul kart ile yapılacak ödemeler, pilot uygulamalarla test edilecek. Burada amaç taksici ve vatandaşlara kolaylık sağlamak. Taksicilerin endişeleri yersiz. Burada ödemeler ve tahsilatta çok büyük sıkıntılar yaşanmayacak. 18 bin taksiyi aynı anda bu sisteme entegre edemeyiz. Bunun için 2 yıllık bir geçiş süreci öngörüyoruz” dedi.

Taksici: Para vermeyiz İBB: Kimse istemiyor ki

Uygulamayla ilgili olarak sadece alternatif ödeme sistemleri üzerinde çalışıldığını belirten İBB yetkilileri, “Pilot uygulamalarla bu sistemleri inceleyeceğiz. Taksilere takılan cihazlardan kimse para istemeyecek. Ayrıca taksilerde alternatif gelir modelleri yaratılacak” dedi. Taksicilerden 1000 Euro

yeni taksi metre parası istendiğini belirten Semih Kaçanoğlu ise, “Taksiciler bu parayı nasıl verecek. Kimse bize bir şey sormuyor.

Ancak İBB'de bazı kararlar alınıyor. Bu kararları kim alıyor” diye konuştu.

İSPARK'ın taksilerle ilgili çalışmaları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin Ticari Taksi Yönetim Merkezi'ni kurularak işletilmesini 10 yıllığına İSPARK'a devretmesiyle 18 bin taksi için yeni çalışmalar başladı. İSPARK'ın çalışmaları çerçevesinde şu projeler bulunuyor:

ÇAĞRI MERKEZİ


İSPARK, kent genelinde 18 bin taksinin tek çağrı merkezinden yönetilmesini istiyor. Çağrı merkezini arayanlara, bulundukları noktaya en yakın taksi yönlendirilecek. Araç takip sistemi sayesinde yolcu ve sürücü güvenliği üst seviyeye çıkacak. Müşteri memnuniyeti ön planda tutularak gelen şikâyetler anında değerlendirilecek. Taksilerin boş gezmelerini de önleyecek sistem, zaman kaybını, gereksiz yakıt tüketimini ve egzoz gazı salınımını en aza indirecek.

ÖDEME SİSTEMLERİ


Nakit ödemenin yanı sıra kredi kartı ve İstanbul Kart ile yapılacak ödemeler, alternatif ödeme seçeneklerinden bazıları. Burada amaç taksici ve vatandaşlara kolaylık sağlamak. 
Editör: TE Bilisim