Yerel seçimlerin ardından kabine revizyonu, kongreler ve mayın tasarısı nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor

AK Parti’de gerilim büyüyor

Erdoğan’ın kabine revizyonundaki tercihleri, kongrelerde genel merkezin tek liste için baskı yapması, bu nedenle bazı illerde kavgalar yaşanması, bazı ilçe örgütlerinin feshedilmesi AK Parti’de sıkıntı yarattı. Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi karşılığında arazilerin 44 yıllığına İsrailli firmaya verileceği iddiaları milletvekilleri arasında rahatsızlık oluştururken teşvik paketine de eleştiriler geliyor.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre yerel seçimde oy kaybı nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaşayan AK Parti’de, kabine revizyonunda hiç beklenmedik isimlerin bakan yapılması, il kongrelerinde tek liste için genel merkezce baskı yapılması nedeniyle yaşanan kavgalar, bazı ilçe örgütlerinin feshedilmesi, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi karşılığında arazilerin 44 yıllığına yabancı bir firmaya verilebilmesini öngören yasa tasarısı ile teşvik paketi sıkıntıyı daha da arttırdı.

AK Parti’de yerel seçimlerin ardından başlayan sıkıntı, kabine revizyonuyla birlikte kaynamaya dönüştü. AK Parti kulislerinde, sıkıntının nedenleriyle ilgili olarak şu yorumlar yapılıyor:

Yerel seçim etkisi:

Başbakan Tayyip Erdoğan ve parti yöneticilerinin yerel seçimde alınan sonucu “AK Parti, muhalefet partilerinin oy toplamından daha fazla oy aldı” biçiminde değerlendirmesine karşın oy kaybının milletvekilleri üzerindeki olumsuz etkisi atlatılamadı.

Kabine revizyonu:

Başbakan Erdoğan’ın kabine revizyonunda ortaya koyduğu tercihler milletvekilleri arasında hoşnutsuzluk yarattı. Bakanlık bekleyen birçok milletvekili hayal kırıklığı yaşarken bakanlıktan alınan isimler de Erdoğan’a kırıldı. Özellikle Ahmet Davutoğlu, Bülent Arınç ile Ömer Dinçer’in kabineye alınması partinin liberal kanadında hoşnutsuzluğa neden oldu.

Yeni revizyon beklentisi: 

Erdoğan’ın kabine revizyonunun ardından sonbaharda yapılacak büyük kongrede parti yönetimini, ardından da grup yönetiminde geniş çaplı değişiklik yapacağı beklentisi, partide “duraklama ve dağınıklık” görüntüsü yarattı. Sadullah Ergin ve Nihat Ergün’ün bakan olmasıyla boşalan grup başkanvekilliklerinin yerine seçim yapılmaması, grup yönetimini zayıflattı. 

İl kongreleri: 

Yerel seçimin ardından kongre sürecini başlatan AK Parti Genel Merkezi’nin il kongrelerinde tek liste ve tek aday için örgütlere baskı yapması sıkıntı yarattı. Aksaray ve Tekirdağ kongrelerinde partililer arasında tekme tokat kavga yaşandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kavga nedeniyle Aksaray kongresine gitmekten vazgeçerken Tekirdağ kongresinde de Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın konuşmasını bitirip salondan ayrılmasından sonra kavga çıktı. Bursa kongresinde de 3 liste çıkarken genel merkezin yoğun baskı ve müdahalesi üzerine tek liste üzerinde uzlaşma sağlanabildi. 

Mayın tasarısı: 

AK Parti yönetimi, özellikle kabine revizyonunun ardından milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu çalışmalarına katılımını sağlamakta güçlük çekiyor. Bu durum özellikle mayın tasarısıyla birlikte su yüzüne çıktı. Bazı milletvekilleri, Suriye sınırındaki arazilerin mayından temizlenmesi karşılığı 44 yıllığına bir yabancı firmaya verilmesine karşı çıkıyor. Yabancı firmanın da İsrailli olacağı yönünde yoğun olarak dile getirilen iddialar da AK Parti’li milletvekilleri üzerinde etkili oldu. Bazı partililer de mayın temizleme işinin Milli Savunma Bakanlığı ya da Savunma Müsteşarlığı tarafından yapılması gerektiğini düşünüyor. Erdoğan’ın tasarıyla ilgili olarak milletvekillerine “Millet sizi buraya çalışmanız için gönderdi, iş takibi yapmak için değil” diyerek azarlaması ve yaz tatilinde de çalışma tehdidinde bulunmasının milletvekillerindeki hoşnutsuzluğu daha da arttırdığına işaret ediliyor. 

Teşvik paketi: 

Başbakan Erdoğan’ın bugün açıklaması beklenen teşvik paketi de milletvekilleri arasında rahatsızlık yarattı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, milletvekillerini grup toplantısında ikna edemeyince dün gece geç saatlere kadar milletvekilleriyle toplantı yapmak zorunda kaldı. Bazı milletvekilleri, yeni teşvik sistemiyle ilgili kendilerine daha önce bilgi verilmemesini eleştirerek belirlenen kriterleri anlamakta güçlük çektiklerini belirttiler. Özellikle teşviklerden en az yararlandırılacak illerin milletvekilleri, geri kalmış iller arasına girmek için kulis yapıyor.

Editör: TE Bilisim