Taşlarla mücadelesi devam etti

Yaklaşık iki yıl önce safra kesesindeki taşlar nedeniyle ameliyat olan 71 yaşındaki Mustafa Selvi’nin taşlarla mücadelesi bununla bitmedi. Son bir ayda yaşadığı halsizlik, karın ağrısı ve yüksek ateş nedeniyle hastaneye başvurduğunda, bu kez de safra yollarında taş tespit edildi. Üstelik bu taşlar “dev taş” olarak tanımlanan (1,5-2 cm) boyuttaydı. Olası sepsis (mikropların kana karışması) riskinin ortadan kaldırılması için taşların acilen çıkarılması gerekiyordu. Yaş itibariyle açık cerrahiyi kaldırabilecek durumda olmadığından ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjio Pankreatikografi) yöntemiyle taşları alındı.

Hastanın hayati tehlikesi vardı

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Ergün, şu bilgileri verdi: “Hasta zorlu bir vakaydı. Yaptığımız incelemeler sonrasında safra kanalının içindeki dev taşları gördük. Bunlara nadir olarak rastlanmaktadır. Hastanın anatomisi de değişmiş olduğu için, normalde safra yolları olması gereken yerde değildi. Bu zor vaka için öncelikle ERCP yapmaya karar verdik. Hastanın solunum ve kalp ritmine müdahale etmeden, yaklaşık 2 saat süren operasyonu gerçekleştirdik. Taşlar temizlendi, var olan kaçak kapatıldı. Safranın rahatça akabilmesi ve taş oluşumunun önlenmesi için de bu bölgeye stent yerleştirdik.”

Gündelik hayata hızlı dönüş

Açık bir ameliyat geçirmediği için, işlem sonrasında hızla toparlandığını söyleyen Mustafa Servi, kendi çok iyi hissettiğini, ameliyat olmadan sıkıntılarından kurtulduğu için de çok mutlu olduğunu paylaştı.

Editör: TE Bilisim