KAPSAMLI RAPOR HAZIRLANACAK

Üniversite öğrencileri, tarihi ve geleneksel izler taşıyan oyuncakların yeniden ihya edilmesi için röportajlar, anketler ve alanında uzmanlaşmış tasarımcılarla istişare ederek rapor hazırlayacak.

İLK ADIM ATILDI

Projede yer alacak öğrenciler geçtiğimiz günlerde Eyüpsultan Belediyemizin misafiri oldular. Rehberimiz eşliğinde Eyüp Sultan'ı dolaşan öğrenciler, ilçenin tarihi hakkında detaylı bilgiler aldılar.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın yaptığı açıklamada: “Biz, Eyüpsultan'ın tarihi dokusunu, değerlerini ihya etmeye, yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Oyuncaklar da bu değerlerden bir tanesi. Aileler günümüzde çocuklarının sanal dünya ile muhatap olmalarından şikayetçi. Sanal dünya çocukların hayal dünyalarını geliştirmiyor, bu oyuncaklar ise hayal dünyalarını geliştirici özellikte. Hem hayal gücünü hem de fiziksel becerilerini geliştirici özellikleri var. Bu oyuncaklar günümüz çocuklarına aktarmamız gereken şeyler. Ayrıca günümüzdeki oyuncaklar gibi kimyasal maddelerden değil doğal hammaddelerden yapılıyor. Sağlık anlamında da çocukları koruyor. Çocuklar gruplar halinde buraya geliyorlar. Burada oyuncakları tanıyorlar ve bazı oyuncakları kendileri boyuyorlar. Bu çalışmada geleneğimizi koruyoruz, yaşatıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

GÖREVLENDİRMELER YAPILDI

Daha sonra Eyüp Sultan Araştırma Merkezi'ne (EYSAM) geçen öğrencilere konuyla ilgili üniversite hocaları tarafından görevlendirmeler yapıldı.

Çalışma kapsamında Eyüpsultan oyuncaklarıyla ilgili neler yapılabilir, tanıtımı nasıl olmalı, yeni tasarımların yapılması gerekiyor mu, daha çok satılabilmesi için hangi hususlara dikkat edilmeli gibi çeşitli konu başlıkları ön plana çıktı.

Öğrencilerin hazırlamış olduğu kapsamlı rapor daha sonra Eyüp Sultan Araştırma Merkezi (EYSAM) ile paylaşılacak.

Avrupa Birliği, Tarih Vakfı ve Eyüpsultan Belediyesi ortaklığında geçtiğimiz yıllarda Eyüpsultan oyuncaklarının yeniden canlandırılması için ev hanımlarına yönelik “Eyüpsultan Oyuncakçılığının Öğretilerek İş Sahibi Yapılmaları ve Sürdürülebilir İş İlişkileri Kurulması” projesi hayata geçirilmişti.

ORGANİK OYUNCAKLAR NEDEN ÖNEMLİ?

Yapılan araştırmalara göre son yıllarda çocuklarda kanser riskinin arttığı tespit edilmiştir. Bunun başlıca nedenlerinden biri de oyuncaklarda çok fazla miktarda kullanılan kimyasal miktarlarıdır.

Organik oyuncaklar ise piyasaya sürülen plastik oyuncakların aksine tamamen doğal ve katlı maddesi içermeyen malzemeden üretiliyor.

Editör: TE Bilisim