100 Ayet ve 100 Hadis okuma ve ezberlemede başarılı olan 500 öğrenciyi Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu kutsal topraklar Umre ziyaretine gönderiyor.

İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber 

Okul müdürleri ve rehber öğretmenlerinde katılacağı Umre ziyareti için İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ile Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun katılımıyla Esenyurt Kültür Merkezinde düzenlenen programda uğurlama töreni gerçekleşecektir.

Kamu kaynakları veya Belediye ile ticareti münasebeti olan bir firmanın sponsorluğu ile yapılan umre caiz mi değil mi ?

Hac imkanı yeten Müslümanların hayatlarında bir kere yerine getirmek zorunda oldukları İslam’ın şartından birisidir. Umre’de haç mevsimi dışında yapılan ibadete verilen isimdir. Bu vecibeler temiz ve helal para, ile yapılması gerekir.

Esenyurt Belediye başkanı Necmi Kadıoğlu’nun 500 öğrenci için nerden bakarsanız bakın kişi başı yaklaşık olarak 1.000 dolar masraf yapıp kamu kaynaklarından veya ticari ilişkisi olduğu bazı firmaları sponsor yaparak bu işi yapması ahlaki değildir. Eğer bu harcama 750 bin nüfusu bulan ilçe halkının meydana getirdiği bütçeden sağlanıyorsa bu kadar kişinin hakkına girmek söz konusu.

Yok bir şekilde ticari ilişkisi söz konusu olan firmalar sponsor edilmişse o zaman da açık ve helalolduğunda şüphe olan bir bedel  ile umre söz konusu olur ki bu sadece turistik bir ziyaret olur.

Eğer Necmi Kadıoğlu bu kadar büyük bütçeli bir işi kendi maaş birikimi ile yapmışsa da tebrik etmek gerekir. Bir an önce Esenyurt Belediye balkanı Necmi Kadıoğlu’ndan bekliyoruz.

Haber Türk Gazetesine daha önce görüş beyan eden Çukorova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK şunları söylemiş:


SİZİN paranız, umreye gidecek imkanınız var ve sağlık durumlarınız el vermiyorsa ancak o zaman bir başkasının yerine vekaleten gidebilirsiniz. Ancak, gittiğiniz bu umre veya hac bir başkasının yerine geçer de deniliyor. Maddi durumu iyi, sağlığı yerinde ama bir başkası ona adeta bir yemek ısmarlar gibi tutup umreye götürüyorsa, bu sadece Hicaz coğrafyasının topraklarını turistik amaçlı gezi olur.

Diyanette çalışmanın avantajından dolayı masraf yapmadan, üste tek kuruş harcamadan hatta para da kazanarak haccı da aradan çıkarmak doğru değildir. Kuran-ı Kerim'de 'Hac ibadeti için gücünüz, imkanınız yetmesi' şartı var. Ancak bu şart bugünkü tabirle, 'Bir yolunu bulun da, nasıl bulursanız bulun' şeklinde bir koşul değildir. Kişiler kendi öz imkanları, alınterleri ile ortaya koydukları bir emekle bu yolculuğa çıkmalıdır. Bunun dışında bir başkası size hac-umre ısmarlarsa olmaz. Bu yolculukta vicdani, ahlaki ve niyet temizliği çok önemlidir.

Kaynak: İstanbul  Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim