Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonuyla ilçede yaşayan 43’ü çocuk 130 kişi daha ülkesine döndü. Bu yıl içerisinde Esenyurt’tan Suriye’ye dönenlerin sayısı 4 bin 200’ü bulurken, Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe, 2019 yılında 20-25 bin Suriyeli sığınmacıyı göndermeyi hedefledikelrini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte Suriye’de gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının ardından bölgenin güvenli hale gelmesi, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini hızlandırdı. Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonu ile ülkelerine kesin dönüş yapan 43’ü çocuk 130 kişilik bir Suriyeli grubu daha memleketlerine uğurlandı. Türkiye’den ayrılmanın burukluğunu yaşayan Suriyeliler eski belediye binasının önünden Esenyurt Belediyesi’ne ait 3 otobüse binerek, ülkelerine dönmek üzere Kilis Öncüpınar ve Cilvegözü Sınır Kapısı’na doğru yola çıktı. Otobüsleri ve yiyecek ihtiyaçlarını Esenyurt Belediyesi’nin karşıladığı Suriyeli vatandaşlar uğurlanırken eşyaları da bir TIR ile taşındı. Memleketlerine dönmenin mutluluğunu yaşayan Suriyeli aileler, Cumhurbaşkanına ve Türk halkına teşekkürlerini dile getirdi. Memleketlerine dönen Suriyelilerin yakınları ise vedalaşırken gözyaşlarını tutamadı. Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe de Suriyelileri bizzat memleketlerine uğurladı.

4200 Suriyeli Esenyurt’tan gitti

Son gönderilen kafileyle birlikte Esenyurt’tan Suriye’ye gönderilen Suriyelilerin sayısı 4200’e ulaştı. Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe Suriyelilerin memleketlerine dönme sevincini paylaştığını ifade ederek “İki taraflı bir sevinç yaşıyoruz. Onlar adına sevinç yaşıyoruz. Allah razı olsun başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, kahraman ordumuz sayesinde tekrar geri döndüler. Artık bir vatanları yeniden var. Artık vatanın kavramını bilen insanlar olarak da geri dönüyorlar. Bu bizi sevindiriyor. Kendi açımızdan sevinçliyiz, ev sahipliği yaptık. Özgürleşen ülkelerine geri dönecekler. Orada hayatlarını kuracaklar ve vatanlarına sahip çıkacaklar. Biz de onlara gerekli ev sahipliği yapmış insanlar olarak mutluluk taşıyacağız. Geçenlerde İçişleri Bakanımızı takip ettim, çok sayıda dönen olmuş. Bunu en uzak noktadan gönderen belediye olmak da bize düştü.  Tüm gidenlerin yaklaşık 4 bin 200 kişisi bizim gönderdiğimiz. Niyetimiz 2019 yılında minimum 20-25 bin arasında Suriyeliyi evlerine yolcu edebilmek” dedi.

Vatanımıza hasret kaldık

Memleketine dönmekten mutluluk duyduğunu belirten Salman Mustafa ise 6 yıl önce Türkiye’ye geldiğini söyleyerek, “Burada hayatımız çok güzel. Çocuklarım okula gidiyordu. Şimdi 9 kişilik ailemle El Bab’a gidiyorum. Vatanımıza hasret kaldık. Burada hiç kimsemiz kalmadı. Vatana kavuşacağım için sevinçliyim” dedi. Adile Ali ise Türkiye’de hiç kötülük görmediklerini belirterek, “Vatanıma dönüyorum. Heyecandan yüreğim atıyor” dedi.

Kesin dönüş işlemleri için İl Göç İdaresi’ne başvuran Suriyeli sığınmacılar, sığınmacı kimliklerini iade edip yol izin belgesi alıyorlar. Prosedür gereği ülkelerine döndükten sonra 5 yıl boyunca Türkiye’ye tekrar gelemiyor.

Editör: TE Bilisim