Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği "Usta Çırak Buluşmaları" kapsamında ressam Bünyamin Kara, Esenler Sanat Evi (ESEV) Yağlı Boya ve Karakalem öğrencileriyle bir araya geldi. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen programda Kara, ESEV öğrencilerinin sorularını cevapladı.

SANAT İNSANIN İÇİNDEN GELMELİ

Kendisini Rönesans insanı olarak nitelendiren Kara, kendini fotoğraf çekmeye, kitap yazmaya, belgesel çekmeye ve resim yapmaya zorlamadığını, aksine bunların hepsini bir arada yapmamak için zorladığını söyledi. Tek bir alana yönelmeyi istediğini fakat bunun içsel bir durum olduğunu belirten Kara, "Sanat insanın içinden gelen bir şeydir." diyerek şunları kaydetti:

"Sanat lineerdir, doğrusal olarak ilerlemez, bağımsız olarak ilerler. Bir yönü yoktur. Siz Leonardo’yu geçmek zorunda değilsiniz ama bilim öyle değildir. Bugünkü bilim adamları, dünkü bilim adamlarını geçmek zorunda. Bilim doğrusal bir şekilde ilerler. Önce atomu bulursunuz sonra atom çekirdeğini bulup onu parçalarsınız. Ama sanatta böyle birbirine yaslanan, birbirinin devamı olan bir ilerleme söz konusu değildir. Dolayısıyla sanat içsel bir şeydir. Sanatın birkaç şartı vardır; bunlardan en önemlisi içsel bir zorunluluktur."

NİTELİĞİN FAZLALIĞI NİCELİĞİ ÖLDÜRÜYOR

Sanatın günümüzde hiçbir çağda olmadığı kadar çok popüler olduğuna değinen Kara, "Çağımızda çok fazla sanat okulu var. Sanatla ilgili her alanda eğitim üniversitelerimizin bünyesinde mevcut. Yüz binlerce insan sanat eğitimi alıyor, neredeyse tüm belediyeler sanata çok büyük yatırımlar yapıyor. Sanatla ilgili malzemeler bizim zamanımıza göre de son derece ucuz. Artık insanların hiçbir mazereti kalmadı. İçinizden bir Picasso bir Leonardo, bir Hoca Ali Rıza çıkmıyor. Neden çıkmıyor? Çünkü yaygın bir görüştür, nitelik niceliği öldürüyor. Yani bir şey sayısal olarak çoğaldığında kalitesi düşüyor. O zaman niteliğimizi geliştirmemiz, öze dönmemiz lazım. 'Biz neden sanatla uğraşıyoruz, neden içsel bir zorunluluğumuz var', bunun üzerine odaklanmamız gerekiyor. Yani kalbimize doğru güçlü bir bakış atmamız gerekiyor. Bunun yolu da Yunus Emre’nin dediği gibi, kendimizi iyi tanımamızdan geçiyor. Kendimizi iyi tanımazsak hiçbir alanda başarılı olamayız" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim