Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar, Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği “Osmanlı'dan Günümüze Portreler” programında Esenlerliler ile bir araya geldi. Sayar, programda Türklerin devlet kurma süreçlerini ve Şeyh Bedreddin'i anlattı.

100 YILDA BİR DEVLET KURULURDU

Anadolu'da bir devlet kurmanın kolay olmadığını söyleyen Sayar, "Türkler İstanbul'u almadan önce 1071'de Malazgirt'e geliyorlar. Bu topraklarda durabilmek kolay değil. Türklerin hayatta en öneli başarısı, hiçbir zaman devletsiz kalmamalarıdır. Devlet kurmada çok başarılıdırlar. Bizim hayatımız doğum ve ölüm arasında. Devletler de tıpkı insanlar gibi canlıdır, doğarlar ve çökerler. Bir devlet çöktükten sonra, Türkler hemen yeni bir devlet kurarlar. Devlet kurma sürecinin 100 yılda bir tekrarlandığını, devlet kurma ve bu sistemi oturtma sürecinin 10 yıl sürdüğünü söyleyebiliriz" ifadelerine yer verdi.

ŞEYH BEDREDDİN İYİ BİR HUKUKÇU, BİR MÜFESSİRDİ

"Vilayetten Siyasete Şeyh Bedreddin" isimli kitabında yer verdiği Şeyh Bedreddin üzerine de konuşan Sayar, "Şeyh Bedreddin, iyi bir hukukçu olarak geri dönüyor ve bir hukuk kitabı yazıyor. Daha sonraki yıllarda kendi eserinin açıklaması için de bir kitap yazıyor. Çok mühim bir hukuk adamıdır. Şeyh Bedreddin Kur'an müfessiridir, bu yönüyle de bir tasavvufçudur. O'nun hakkında yazılan yanlışlıkları düzeltmek lazım. Kur'an'da bir kısım ayetler muhkem ayettir değiştirilemez ve tartışılamaz, bir kısım ayetler ise müteşabih ayetlerdir, yoruma açıktır. Şeyh Bedreddin de bu ayetleri açıklar. Kur'an müfessiri olmak kolay iş değildir. Ne yazık ki hak ettiği değeri vermiyorlar Şeyh Bedreddin'e, bunun yerine asılsız sözlerle iftira atıyorlar. Halbuki tarih araştırılarak, gerçeklere yer verilerek yazılmalı" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim