Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün Hoca Ahmet Yesevî Kültür Sanat Sezonu etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Yunus Divanı”nın ilk programı gerçekleşti. Büyük Türk düşünürü, tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre’nin şiirleri üzerine okumaların gerçekleştiği program, Dr. Mustafa Tatcı'nın anlatımıyla Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Tatcı programda, Yunus Emre’nin aşk üzerine yazdığı şiirlerini ele aldı.

AŞKIN SERMAYESİ TEVHİT VE GÖZYAŞIDIR               

Aşık Yunus'un ‘Hakk sevdası vardır bende / Durmaz yanar bu can tende.’ dizelerini açıklayan Tatcı, “Yunus hep aşk ateşiyle yanıyor. Bu dizelerinde de, aşk bu bedende var oldukça sen ikiliktesin, diyor. Ne aşık olacaksınız, ne maşuk olacaksınız. Yalnızca ‘aşk’ olmalı bu bedende. Aşk ise, Allah’tır. Aşkın sermayesi tevhit ve gözyaşıdır. Gözyaşı günahı döker. Yunus’un dört yüz on yedi tane şiiri varsa, üç yüz tanesi bizi aşka çekiyor. Neden? Sevmeyen dönüşemez. Hep aynı şeyleri söylüyor Yunus. Biz bir türlü aşk ehline dönüşemiyoruz.” ifadelerine yer verdi.  

AŞK, ONA DÖNÜŞMEKTİR

Aşık olanın yari görme hevesiyle gece gündüz ağlayıp inlediğini söyleyen Tatcı, aslında ilk yar ve ilk dostun insan-ı kâmil olduğunu ve Allah’ın da insandan tecelli ettiğini söyledi. Bu yüzden ilk olarak Allah’ı aramak ve bulmak gerektiğini ifade eden Tatcı, “Yunus ne diyor, ‘Ben senin yanında bile sana hasretim.’ İşte gerçek aşk budur. İlk yar, ilk dost insan-ı kâmildir, Allah insandan tecelli eder. Önce Allah’ı arayıp bulmak lazım. Diyelim ki aradık ve bulduk, örneğin Hz. Ali’yi aradık bulduk. O'na biat ettik, yanı başında bile onu anlayamayız. Neden? Bir sen varsın, bir de ben varım. Halbuki ‘o’ olmak lazım. Bir aşık ablamız vardı, mürşidini kast ederek, ‘Bir bardak su olsa da içiversem.’ derdi, yani ‘o’ olmak istiyor. Bir sen bir ben olduğu sürece ikilik vardır, böyle aşk olmaz. ‘O’ olacaksın, yani ona dönüşeceksin. Bir sen bir ben olduğumuz müddetçe gözyaşı dökeriz.” dedi.

Editör: TE Bilisim