Kurulduğu 2012 yılından itibaren şehir ve insan odaklı onlarca proje ve çalışmanın hayata geçirildiği Şehir ve Düşünce Merkezi'nde atölye çalışmalarına aralıksız devam ediliyor. Merkez çalışanları tarafından 2015 yılında hayata geçirilen "Herkes İçin Dost Kentler" ile "Kentsel Yaşam ve Sürdürülebilirlik" atölyelerinde sona yaklaşıldı. Çalışmalar, çeşitli üniversitelerden seçkin akademisyenler ve Eserler Belediyesi'nin ilgili birimlerindeki personeli tarafından teorik ve uygulamalı alan çalışmaları şeklinde iki aşamalı olarak gerçekleştirildi.

HERKES İÇİN DOST KENTLER ATÖLYESİ

Yerel yönetimler bağlamında dost kent olabilme ortak kurgusunun tartışıldığı Herkes İçin Dost Kentler Atölyesi'nde, herkes başlığı altında kadın, çocuk, engelli ve yaşlı gibi dezavantajlı gruplar için çalışma toplantıları yapıldı. Toplantılarda atölye çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ürünlerin içeriği, yöntemi, kapsam ve sınırlılıkları da belirlendi.

Atölye kapsamında genel amaca hizmet edecek alt hedefler de belirlendi. Bu hedefler arasında; herkes için dost kentler ana kurgusuna dikkat çekerek kentlerin geleceği üzerinde bir ana hedef vurgusu yapmak, dezavantajlı grupların temel haklarına dikkat çekmek, engelsiz bir kent için en önemli kamusal mekan olan sokak ve sokak kullanımını bu gruplar özelinde değerlendirmek ve öneriler geliştirmek yer alıyor. 7 Ekim Çarşamba günü kamu oyuyla paylaşılacak atölyenin çalışma ve araştırma sonuçlarının kitap haline getirilerek, “Dost Kentler” başlığında yönerge olarak yerel yönetimlere sunulması planlanıyor.

KENTSEL YAŞAM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ATÖLYESİ

Kentsel Yaşam ve Sürdürülebilirlik Atölyesi'nde ise kentsel yaşamı çevreleyen ilkeler ve değerlere dikkat çekilmeye çalışıldı. Bu atölyenin uygulanmasında iki farklı yol ve aşama izlendi. Çalışma toplantılarında sosyal doku analizleri ve güzelleştirme çalışmalarının içeriği ve yönü belirlendi.

Araştırmacı ve akademisyenlerin de bir araya geldiği toplantılardaki tartışma notları ve bilgiler derlenerek yayına hazırlanacak. Atölye çalışmasının sonucu 19 Ekim Pazartesi günü kamuoyuna açıklanacak.

 

Editör: TE Bilisim