Uzanlar’ın Güney Kıbrıs Rum kesimi merkezli şirketi Libananco’nun el konulan Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle açtığı 10.1 milyar dolar tutarındaki tahkim davasında karar Türkiye lehine çıktı.

Uluslararası Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, Türkiye ile Uzan ailesi arasındaki Libananco davasını Türkiye lehine sonuçlandırdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 10.1 milyar dolar tazminat talebiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük tahkim davasının Türkiye lehine sonuçlandığını belirterek, “Uzan ailesinin  tazminat talebi reddedildi” dedi. Kararı Bolu’da öğrenen Yıldız’ın konuyla ilgili ayrıntıları bugün düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacağı belirtildi.

Türkiye, tazminattan kurtuldu

Libananco davası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2003 yılında EPDK’nın başvurusu üzerine, Uzan Grubu’na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koymasıyla başladı. Bu karardan 3 yıl sonra Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco isimli şirket ÇEAŞ ve Kepez’e ortak olduğunu ve el koyma kararıyla mağdur edildiğini iddia ederek, Türkiye aleyhine ICSID’de dava açmıştı. Bu kararla Türkiye faiziyle birlikte yaklaşık 20 milyar doları bulabileceği söylenen tazminatı ödemekten kurtuldu.

Hürriyet

Editör: TE Bilisim