Gümrük Müdürü Eker'in odasındaki gizli kamera, bir lojistik firmasının yöneticisinin sarı zarf içinde 'bayram harçlığı"nı sümen altına bırakışını, Eker'in de zarfı alışını kaydetti.

Tarih 7 Ocak 2011. İstanbul Mali Polisi, Gümrük Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci, Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürü Hayretin Eker'in de aralarında olduğu 50'nin üzerinde kişiyi gözaltına aldı. İddiaya göre, başta Atatürk Havalimanı olmak üzere İstanbul gümrüklerinde örgütlenen çete, rüşvet karşılığında yurda kaçak eşya sokanlara göz yumuyordu. Çetenin başındaki ismin ise Hayretin Eker olduğu öne sürüldü. Rüşvet trafiği almış yürümüş, içi para dolu sarı zarflar gümrükle işi olan firmalar için neredeyse zorunluluk haline gelmişti. Durum bir ihbar mektubuyla Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirildi. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Fırat Sinan Kandemir düğmeye bastı. Polis tüm şüphelileri teknik takibe alındı. Telefonlar dinlemeye alındı.

LAMBAYA KAMERA

Son sürat rüşvet çarkını görüntüleyebilmek için 26 Ekim 2010'da Bakırköy 10. Sulh Ceza Mahkemesi'nden izleme kararı çıkaran uzman polisler gizlice Hayrettin Eker'in makam odasına girerek, iki gizli kameradan birini duvara diğerini de tavandaki lambanın içine yerleştirdi. Her iki kamera da makam odasındaki rüşvet trafiğini görüntülemeye başladı. Görüntüler dakika dakika kaydedildi. İşte kaydedilen o görüntülerden biri 5 Kasım 2010 tarihli. Tavandaki lambanın içinde konulan kameranın saati 14.56'yı gösteriyor. Gümrük Müdürü'nün odasında iki kişi var. Hayrettin Eker ve İstanbul'da tanınmış bir lojistik firmasının genel müdürü Yusuf B.Ö. var. Lojistik müdürü içeriye girdikten itibaren şu konuşmalar kayda geçiyor:
HE: Ooo...
YBÖ: Bayram harçlığımı almaya geldim.
HE: Gel... Gel...
YBÖ: Abi kaçma ya! Vallahi koydum cebime bak...
HE: Kolay gelsin iyi yapmışsın be! (Konuşmanın burasında Yusuf B.Ö. ceketinin sol iç cebinden çıkardığı sarı renkli zarfı, Hayrettin Eker'in masasındaki sümenaltına bırakıyor) Konuşma devam ediyor.
YBÖ: Bir uçağın parçası var... Sen geldiğin zaman bizim arkadaşlara... Ona göre yaparım demişsiniz...
HE: Ben öyle bir şey söylemedim. Ne kârım var? Konuşmanın ardından Yusuf B.Ö. Melih adlı şahsı odaya çağırıyor. Gümrük müdürünün sekreteri Selda Ö. odaya giriyor. Şahıslar 15.08'de odadan ayrıldıktan sonra Hayrettin Eker sümen altına bırakılan sarı zarfı alıyor. Masanın altında zarfın içindeki paraları alarak cebe indirirken, zarfı çöpe atıyor. Tüm bu görüntüler, aynı gün oluşturulan bir tutanağa geçirilerek bir komiser ve iki polis memuru tarafından imzalanıyor.

DİĞER GÖRÜNTÜ

Rüşvet trafiğine dair diğer bir görüntü ise 10 Aralık 2010 tarihli. Saat 14.44'te kaydedilen görüntülerde Hayrettin Eker'in yanında gümrük memuru İhsan Durmazer var. Durmazer, önce etrafı kolaçan ettikten sonra iç cebinden çıkardığı bir tomar parayı Hayrettin Eker'e veriyor. İhsan Durmazer, mahkemede bu görüntüler kendisine gösterildiğinde "Olay tarihinde 3 arkadaşımız vefat etti. Paralar bu vefat eden arkadaşların aileleri içindi. Ayrıca o arkadaşlarımız için 3 kurban kesip mevlit okuttuk. Paralar tamamen yardım amaçlıdır"

İDDİANAMEDE HATA İDDİASI

Bakırköy Cumhuriyet Savcısı'nın iddianamesinde 56 sanıktan Lütfi Ekinci, Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürü Hayrettin Eker ve muayene memuru Mehmet Ali Kaçmazer'e örgüt yöneticiliğiyle suçlanarak yurda kaçak eşya sokmaktan 10 yıl, resmi belgede sahtecilikten 5 yıl, rüşvetten 12 yıl, suç örgütü yöneticiliğinden 6'şar yıl hapisleri istendi. Gözaltına alınan Gümrük müşaviri Hakan Türkmen'in isminin 'sehven' yani yanlışlıkla fezlekeye girdiği ortaya çıktı. Türkmen serbest bırakıldı ancak savcının itirazı üzerine hakkında yeniden yakalama kararı çıkartıldı. Türkmen'in avukatı İnci Özer, "22 yıldır gümrük müşaviri olan müvekkilim hakkında hiçbir ses ve görüntü kaydı yoktur" dedi.

 Sabah

Editör: TE Bilisim