Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin var oluşunun hikayesinin oluşmasını yaşatmak adına bir anıt ortaya koyduk. Farklı bir gündem yaratılmak istendi. Bunun asla bir fayda vermeyeceğini buradaki manzara ortaya koyuyor. Bu anıtın nasıl yapıldığının hikayesini anlatmak istiyorum. Çoğunuz bilmez. İstanbul’a geldiklerinde Rauf Denktaş, Eşi Aydın Denktaş ile Beylikdüzü Bizimkent’te yaşıyordu. Burayı çok sevdiklerini kulaklarımla duyan birisiyim.

Belediyemizin Girne ile kardeş şehir olması akabinde rahmetli Denktaş’ı anmak adına Kıbrıs ve Türk dünyası adına yaptığı hizmetleri ortaya konmak adına güzel bir panel düzenlendi. Değerli katılımcılar vardı. Rauf Denktaş’ı andığımız nu panelde Beylikdüzü’nde bir Rauf Denktaş anıtı yapmak istediğimizi beyan ettik. Ailesi ile irtibata ve Denktaş Vakfı ile geçtik. Kendilerine 3 tasarım gönderdik. Kabul edilen tasarım ile arkamda gördüğünüz bu anıtı yaptık. Yaşananları hissettirebilmek, yaşananları bugüne aktarabilmek adına. Rölyefin sol tarafından Londra’da yapılan Kıbrıs devletinin anlaşması var. Bu tarihi bir belgedir. O dönem sözleşmeyi imzalayan Makarios, Dr. Fazıl Küçük ve Birleşmiş Milletler temsilcisi. Evet o fotoğrafta Rauf Denktaş yoktur. Yine Kıbrıs’ın mücadeleci kahramanlarından Dr. Fazıl Küçük vardır. Bu rölyefte verilen zararla orataya çıkan bu manzara ne yazık ki Dr. Fazıl Küçük’ün yüzünü darbeleyen kişiler zaten tarihi bilmediklerinin bir ispatıdır. Evet, Rauf Denktaş bir betimlemedir orada. Güçlü duruşuyla Bir topluluktan ulus kurma fikriyatını ortaya koyan kararlı duruşunu gösteren rölyef vardır. Biz mış gibi milliyetçilik yapmayız. Biz, vatanını sona kadar seven bir kültürün evlatlarıyız.

Olayın olduğu gün, belediyemizle aynı binada bulunan ülkü ocakları şubesinden gençler gördüm. Yaşam Vadisi’nde gençlik yürüyüşü yapacaklarını söylediler. Ön tarafta KKTC Bayrağını gördüm. Olayı anladım. Tamamı 16- 17 yaşında evlatlarımız. Benden bilgi almak isterseniz seve seve bilgi veririm dedim. Bizim yürüyüşümüzü engeleyemezsiniz dediler. Slogan atmaya ve yürüyüşe başladılar. O günün öncesinde siyasi söylemleri ortaya çıkaran yerelde iktidar partisi mensubu olan birkaç kişinin verdiği demeçler üzüntü vericidir. Parti ve genel başkanımızın ismi kullanarak, Makarios’un heyeli dikildi, açılışı yapıldı şeklinde haberler yapıldı. Çok üzücü, çok yazık. O gençlerimiz bizim evlatlarımız. Onlara doya doya ben Kıbrıs’ı anlatmaya hazırım. İnancımızı, bayrağımızı siyasete alet eden tüm siyasi kimlikleri kınıyorum. Yapılan bu eylemin ne ülkücü ne de milliyetçi hareket partisine mal edilmesini kabul etmiyorum, bu görüşü kınıyorum. Hepsi bu sürecin sorgulanacağını tarafımıza iletmişlerdir.

Biz toplumun hassasiyetlerine kıymet veririz. Hiçkimse birbirinin inancını ölçemeye hak sahibi değildir. Kimse bunun üzerinden siyaset yapılmasına da izin vermemelidir.

Biz, İstanbul’un en güzel parklarından birini açtık. Yaşam Vadisi’ni açtık. Biz, milletimizin ne badireler atlatarak bugünlere geldiğini hissettirmek istedik. Parkın girişinde Türkiye’nin en büyük Çanakkale Zaferi ve Atatürk Anıtı’nı da 18 Mart 2018’de açacağız. O Çanakkale Anıtı’nda onbinlerce 15’lilerin nasıl şehit olduğunu hissettirirken, Bir Türk askerinin kucağında bir Anzak askerini taşıdığını ve üzülmeyin anneler diyen Atatürk’ün anıtını da orada kuracağız. Çünkü biz milletçe “Yurtta Barış, Dünya’da Barış” felsefesinin evlatlarıyız. Bu duyguyu hissettiren bir yönetim sorumluluğu göstermek zorundayız.

Görmek isteyen Buradaki anıtta bir ulusun nasıl kurulduğunun komposizyonunu görür. Rauf Denktaş’ın güzel anılarını ve en değerli liderlerinden biri olduğunu burada yaşatmak istedik. Ne acıdır ki Denktaş’ın Kıbrıs dahil dikilen ilk anıtıdır. Beylikdüzü halkı gurur duysun. İyi ki burada güzel bir anıtı yapmışız. Kıbrıs mücadelesini en güzel şekli ile yansıtma çabasını ortaya koymuşuz. Beylikdüzü’nde Rauf Denktaş’ı anmaktan onur duyuyorum. Burada iki güzel kanat var. Barış Meleği kanadı. Barış ve ulus mücadelesiydi o süreç. Orada kaybettiğimiz şehitleri rahmetle anıyorum. Destek veren sivil toplum kuruluşlarını, parti temsilcilerini ve Alperen Ocaklarına çok teşekkür ediyorum. Beylikdüzü’nde saygıya sevgiye ve huzura odaklanmış bir yaşam var.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim