Bugüne kadar pek çok ilmi çalışmaya, akademik araştırmaya konu olan ve üç semavi dinin ilgi odağı Kudüs, İstanbul’da tekrar dünya gündemine taşınıyor. Bu amaçla Bağcılar Belediyesi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Yurtdışındaki Filistinli Alimler Heyeti işbirliğiyle 29-30 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da “Osmanlı Döneminde Kudüs’te İlim Hayat ve Eğitim” başlıklı bir sempozyum düzenlenecek. Uluslararası boyuttaki etkinliğe Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliği yapacak.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Haliç Yerleşkesinde gerçekleşecek programa aralarında Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Yurtdışındaki Filistin Alimler Heyeti Başkanı Dr. Nawwaf Tekruri ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahameddin Başar’ın da olduğu Türkiye, Filistin, Ürdün, Lübnan ve Irak’tan alanında başarılı isimler katılacak.

“Sempozyumun sonuçları İsrail’e cevap teşkil edecek”

İki gün boyunca devam edecek sempozyumda üç semavi din için büyük önemi bulunan Kudüs, “Ulema ve Biyografileri”, “Te’lif ve İstinsah”, “Medreseler”, “İlmi Hayat”, “Eserler ve Seyahatler”, “Vakıflar” ve “Müesseseler” başlıkları altında çeşitli oturumlar yapılacak. Bu çerçevede Osmanlı’nın ilme yaptıkları yatırımlar, açılan medreseler, bu medreseler için kurulmuş vakıflar incelenecek ve sunulan tebliğler kitaplaştırılarak bilim dünyası ile paylaşılacak.

Dört asır Osmanlı idaresinde kalan Kudüs’te ilmî hayatın her yönü ile inceleneceği sempozyumun sonuçlarının Kudüs’ün İslâmi kimliğine önemli katkılar sağlayacağı ve İsrail’in girişimlerine akademik dünyada cevap teşkil edeceği düşünülüyor.

Editör: TE Bilisim