Bağcılar Belediyesi hem belediye oluşunun hem de Bağcılar’ın ilçe oluşunun 26. yılı dolayısıyla “Sözlü Tarih Çalışması ve Belgesel Gösterimi” adında bir kutlama programı düzenledi. Halk Sarayı’nda gerçekleşen etkinlikte ilçeye hizmet eden siyasetçisinden muhtarına, iş adamından esnafına kadar çok sayıda kişi bir araya geldi.

Programda 1992 yılında kurulan Bağcılar’ın o tarihten bugüne kadar büyümesini ve gelişmesini kronolojik sıralamaya göre anlatan “Bağcılar’ın Tanıkları” isimli belgesel film izlendi. Zamanda yolculuk tadındaki filmin ardından Bağcılar’la ilgili gün yüzüne çıkmamış özel fotoğrafların yer aldığı serginin açılışı ve “Sözlü Tarih” kitabının tanıtımı yapıldı.

“Bağcılar anlatılmaz yaşanır”

Günün anlam ve önemine hitaben konuşan Mülkiye Başmüfettişi İrfan Balkanlıoğlu, “2005-2007 yılları arasında iki sene kaymakamlık yaptım. Bağcılar, kaymakamlar için çok önemli bir yerdi. Çünkü buraya gelenin akıbeti vali olurdu. Ben burada çok şey öğrendim. Yaşamım boyunca birçok hizmetleri sosyal faaliyetlerin temelini Bağcılar’dan aldığıma inanıyorum” dedi.

Merkez Valisi olan Orhan Çiftçi ise “6 ay çalıştım ama ben Bağcılar’ı çok sevdim. Bunu herkesin bilmesini isterim ki Bağcılar anlatılmaz yaşanır. Ben şu anda hala Bağcılar’da oturuyorum. Çünkü bağcıları çok seviyorum. Nice mutlu yıllara diyorum” şeklinde konuştu.

“Değişim ve dönüşümü bir arada gördüğümüz yerdir Bağcılar”

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise şunları söyledi: “Değişim ve dönüşüm sürecinde gerek bir şehirdeki bir toplumdaki değişim ve dönüşümünün hepsini bir arada gördüğümüz yerin adıdır Bağcılar. 1924 yılında Selanik’ten, 1950’li yıllarda Kazakistan’dan ardından Bulgaristan ve Anadolu’dan gelen hemşehrilerimizle kültür mozaiği oluşturan güzel bir topluluktur Bağcılar. 1992 yılında ilçe olduğunda Bağcılar, köy hayatıyla şehir hayatının birlikte yaşandığı yerdi. Bağcılar’ın değişim ve dönüşümünün temelinde kurucu Başkanımız Feyzullah Kıyıklık abimizi görüyoruz. Şimdi Bağcılarımızda yaşayan dostlarımızla birlikte ilk günden bugüne nasıl bir süreci yaşadığımızı anlattığımız bir belgesel ve kitap hazırlandı. Yaşadığımız yerin geldiği noktanın kıymetini bilmemiz için o süreci çok iyi tahlil etmek ve okumak gerektiğine inandığımız için bu programı hazırladık. Kuruluşundan bu güne kadar ilçemize emeği geçen tüm dostlarımıza çok teşekkür ediyorum”

AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk de düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Sokaklarına caddelerine ve burada yaşanan her şeye şahit olma bahtiyarlığına bu toplantı vesilesiyle ulaştık. Bu çalışmaya katkı sağlayan hocalarımıza ve bu işe tanık olan herkese teşekkür ediyoruz”

“Bağcılar’ın Tanıkları” filminin danışmanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. İsmail Coşkun da “Bağcılar geçmişi itibariyle çok önemli bir yer. Güzel ve faydalı bir çalışma oldu. Ortak bir çalışma oldu ve çok fazla emek harcandı” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim