9 Ekim 2018 tarihinde Bağcılar’da, Kirazlı mahallesi 1176 sokakta derin bir hafriyat çalışması sonucu 2 bina yıkılmış 4 bina da tahliye edilmiştir. Yapılması gereken inşaata ise 9 aydır başlanamamıştır. Olayı yerinde yaptığımız inceleme de müteahit ile birlikte Bağcılar Belediyesinin ve İSKİ’nin eksiklikleri olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda aşağıdaki sorularımızın başkanlık makamına havalesini saygılarımızla arz ederiz.

Olaya neden olan 9 aydır boş olan ve inşaatı başlamayan hafriyat sahası için hafriyat izin belgesi var mıdır?

Yıkıma sebep olduğu söylenilen, sürekli su dolan bu hafriyat alanın da suyun deşarj edilmesi için İSKİ’ye herhangi bir başvuru yapılmış mıdır? Yapılmışsa İSKİ ne yapmıştır?

Olay yeri incelendiğinde yapı denetim tabelası ve yapı ruhsat tabelası yoktur. Buraya yapılacak inşaatın ruhsatı yoksa ilçe belediyesi ve İBB bu güne kadar niçin beklemiştir?

Tahliye edilen binaların, deprem sonrası yapılan iskanlı binalar olduğunu biliyoruz. Sağlam bir binada oturduğunu düşünen yurttaşların bu olay nedeniyle mağdur edilmesi doğru değildir. Bu durumda olan ailelere belediyelerin yapacağı yardımlar ve başını sokacağı konutlar olacak mıdır?

Mağdur yurttaşların canı kurtulmuş ancak malları ve değerli eşyaları çöküntü altındadır. Mal beyanı nasıl ve neye göre yapılacaktır?

Mağdur vatandaşların henüz yıkılmayan binalarının zemin etütlerini kim yapacaktır? Masrafları kimden çıkacaktır?

Belediye Başkanının “mağdur yurttaşları otellere yerleştireceğiz” sözü geçerli midir? Geçerli ise ne kadar süre geçerlidir?

Olay raporunda hataları ortaya çıkacak kişi ya da kurumlara herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır? Bunu hangi kurum yapacaktır?

İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB)Meclisi 2018 yılı Ekim ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri Ümit Yurdakul ve İsa Öztürk imzaları ile oy birliği ile başkanlık makamına havale edildi.

Editör: TE Bilisim