Program Kur'an-ı kerim tilaveti ile başladı

Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Kültür Merkezi Akdeniz salonununda çok sayıda dernek başkanı ve sivil toplum kuruluşu başkanının katıldığı Çanakkale Şehitlerini anma programının açılışı Kur'an-ı kerimin fetih ve şehitler ile alakalı kısımları okundu.

İstanbul Times Haber Merkezi / Çağla Pekgüleç 

İşte ZEYDEF Başkanı Mehmet Çakır’ın Konuşması

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve geleneksel hale getirilen Çanakkale Şehitlerini anma gecesine katılan herkese ayrı ayrı teşekkür ederek sözlerine başlayan Başkan Çakır, konuşmasını şöyle sürdürdü.

Bugün, bir milletin var oluş mücadelesi olan Çanakkale zaferinin 103.yıl dönümünü kutlamak ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin şehitler gününü idrak etmek için toplanmış bulunmaktayız. Çanakkale destanını en iyi anlatan ifadelerden biriside şairin ifadesi ile "Geldiler, gördüler ve döndüler"; bu cümledir.

Çanakkale merhum Mehmet Akif in İstiklal Marşı'mızda "Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda" sözünün tam manasıyla karşılık bulduğu topraklardır. Çanakkale, uhuvvetin, muhabbetin, birliğin ve beraberliğin en çarpıcı örneklerinin yaşandığı yerdir. Anadolu'dan ve Birçok ilimizden Trakya'yla birlikte Kafkasya'dan Balkanlar'a, Ortadoğu'dan Kuzey Afrika'ya kadar çok geniş bir coğrafyadan gelen insanların omuz omuza verdiği yerdir Çanakkale. Çanakkale’de Güzel ülkemizde her ilimizden şehitlerimiz ve gazilerimiz var. Saraybosna'nın, Üsküp'ün, Gümülcine'nin, Bakü'nün, Batum'un, Gazze'nin, Kudüs’ün, Afganistan’ın, Beyrut'un, Halep'in şehitleri var.

Çanakkale'de. Halepli Ahmet'le Bosnalı Murat, Kırımlı Mehmet Faik Bey ile Gazzeli Abdülkadir o mukaddes topraklarda beraberce koyun koyuna yatıyor. Onlar aynı amaç için Çanakkale'deydiler, aynı gaye için gözlerini kırpmadan can verdiler şehit oldular, aynı mezarı paylaştılar.

Başta İngilizler, Fransızlar olmak üzere onların sömürgesi olan devletler Çanakkale boğazından geçip İstanbul’u almak, ülkemizi bölmek istediler aylar süren deniz ve kara savaşı yaptılar 257 bin askerimiz şehit olduğu bu savaşlar sonucunda düşman donanması ağır kayıp vererek 18 Mart 1915 de geri çekilmek zorunda kaldılar.

Çanakkale boğazını geçemeyen düşmanlarımız bu kez karadan çıkarma yapmaya başlamışlar böylesi bir gün de cephaneleri biten askerlerimize 19. tümen kum utanı Mustafa Kemal Atatürk-süngü tak emrini vermiş ben size taarruzu emretmiyorum.

Ölmeyi emrediyorum. Böylelikle tarihin en büyük siper savaşı başlamış ve uzun süren mücadele sonrası birleşik düşman ordusu bozguna uğrayarak çekip gitmek zorunda kalmıştır. Savaşta, şehit olmayı en büyük rütbe sayan bir millete karşı kim durabilir?

Duramadılar geldikleri gibi gittiler. Düşmeyen 57.Alay sessiz gecenin kahramanı Nusret mayın Gemisinin, Cong Bayır’ındaki Şanlı direniş insanlığın savaşı yendiği Gelibolu’yu efsaneleşen koca Seyit’i cesur yürek Yahya çavuşu küçük kahraman Aleko'yu ve Kınalı Aliyi kim tarih sahnesinden silebilir ki ! Milli şairimiz Mehmet Akif’in Çanakkale şehitleri için yazdığı muhteşem şiiri.... Vurulup tertemiz anlından uzanmış yatıyor!

Bir hilal uğruna Ya Rab, Ne güneşler batıyor. Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker, Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı, Değer ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi, Bedr'in aslanları ancak bu kadar şanlı idi. Ey şehit oğlu şehit isteme benden makber, Sana ağuşunu açmış, duruyor peygamber. Burada sözlerime son verirken bir kez daha bu toprakları vatan olarak bırakan tüm şehitlerimizi onlar la birlikte Zeytin dalı Harekâtı’nda şehit düşen Mehmetçiklerimizi rahmet, minnet ve saygı ile anıyor aziz hatıraları önünde hürmetle eğiliyorum

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

                                                                                 
Editör: TE Bilisim