Süleyman bey Zeytinburnu ile alakalı hayat hikayeniz nedir ?

1965 yılında Ordu ili Mesudiye ilçesi Çavdar köyünde dünyaya gelmişim. Henüz 4 yaşında iken Zeytinburnu ilçesine taşınmışız. İlkokulu, ortaokulu ve Liseyi burada tamamladım.

O vakitler Zeytinburnu daha organik bir yerdi. Yolları sokakları çamurlu ve tozlu idi ama dostluk komşuluk daha samimi ve içtendi. Gece kondularda bir yemek pişer ama akşam sofralarımız 3 veya 4 çeşit yemek olurdu. Çünkü komşular yaptığım yemeğin kokusu komşuma gitmiştir. İhtimal ki canı çekmiştir diye birer tabak da yan komşularına ikram ederdi.

Toprak sahalarda maç yapar gönlümüzde ve özgür bir şekilde bağ ve bahçelik olan ilçemizde gezer tozardık. Özetle yaşadığımız yerden memunduk.

Peki 1969'dan günümüze neler değişti Zeytinburnu'nda ?

Çok şey değişti çok. O zamanlar Anadolu ve Trakya otogarı Zeytinburnu ilçesinde idi.

Fatih Sultan Mehmet Han döneminde yapılan Kazlıçeşme tabakhaneleri yine ilçemizde yer alıyordu.

Ambarlar, Kumcular, bostan hali 'de Zeytinburnu ilçesinde yer alıyordu. 16/9'un yerinde Santral mensucat fabrikası vardı.

Merkezefendi akıllı evlerinin yerinde Bostan halimiz vardı. Bozkurt mensucat'ın yerinde henüz The Veliefendi konutları yapılmamıştı. Özetle bugün var olan konutların % 90'ı o vakit yoktu.

Zeytinburnu daha güzel bir şekilde planlanabilirdi ne yazık ki o yapılmadı Şu an Zeytinburnu tamamen dönüşeceği için mutlaka yeniden planlanmalıdır. Aksi halde daha önce yaşanan sorunlar binalar yeni olsa yine de bir plansızlık yaşanabilir.

Hem Zeytinburnu hem de İBB meclis üyesi olacaksınız sizce Zeytinburnu'nun en mühim ilk üç sorunu nedir ?

Sizinde bildiğiniz gibi Zeytinburnu'nun en köklü sorunu sağlıklı ve güvenli bir kentsel dönüşümün olmayışıdır. Bu konu şu an ilçenin en öncelikli sorunu olarak önümüzde duruyor.

Plansız göç ile Suriyeli sığınmacıların halkımızın yaşamını olumsuz yönde etkilediklerine her gün şahit oluyoruz. Bu da ilçe için çok önemli bir sorun. Burada canlarını kurtarmak için gelen Suriyelilerin suçu yok. Bunu sağlıklı bir şekilde planlaması gereken hükümet gelen sığınmacıların 6 ay sonra döneceğini hesaplayarak soruna çözüm üretmedikleri için bugün kangren olmuş bir sorun olarak karşımızda duruyor.

Trafik sorunu Zeytinburnu halkı için her geçen gün daha da sıkıntılı bir hale geliyor. Çünkü her gün dünyaya gelen çocuklardan daha fazla araç trafiği çıkıyor.

Özetle Zeytinburnu'nun en temel 3 sorunu dendiği zaman Kentsel dönüşüm, Göç ve Trafik olarak saymak mümkün.

Genelde Zeytinburnu ilçesinde yükünü tutanlar bir şekilde ikamet olarak Zeytinburnu'nu terk ediyorlar sizde terk etmeyi düşünüyormussunuz ?

Hayır 1969 yılından bu yani 4 yaşımdan beri Zeytinburnu ile tanıştım. Bu saatten sonra hiç bir yere gitmeye de niyetim yok. Hem işim hem evim Zeytinburnu ilçesindedir. Zeytinburnu'nun çamurlu, tozlu bir çok problemini hayatımda yaşadım. Şimdi hep beraber yaşadığımız yeri daha da güzelleştirmek için çalışacağız.

Mimar Süleyman Uluocak 31 Mart 2019 seçimleri ile beraber Zeytinburnu halkını hem ilçe belediyesinde hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesinde temsil hakkı elde edecek her iki belediye meclisinde de ne tür çalışmalara imza atmayı düşünüyorsunuz ?

Evet Allah nasip eder halkımızda oy verirse 31 Mart 2019 Mahalli idareler seçiminde hem de Zeytinburnu ilçe Belediye Meclis üyesi hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olacağız.

Nasip olur seçilirsem ilçemin sorun ve sıkıntılarını çok iyi biliyorum. Hiçbir devlet adamı halkın yararına olan kendi bütçesini içinde barındıran projelere hayır diyemez.

Ben mimarım ve Zeytinburnu ilçemizin en büyük sorunu sağlıklı kentsel dönüşüm olduğuna bütün siyasi partilerin belediye başkan adayları ve meclis üyesi adayları hemfikir.

Zeytinburnu ilçesinde yaşayan mimar, mühendis ve müteahhitlerden oluşan yerli bir yapı belediyenin garantörlüğünde sağlıklı bir kentsel dönüşüm yapılabileceğine ile alakalı yıllardır çalışmalar yapıyorum. Nasip olur Belediyeyi alırsak parsel ve ada bazında seri ve ekonomik bir şekilde kendi kentsel dönüşümümüzü yaparız.

Son olarak neler söyleyeceksiniz ?

Millet İttifakı Zeytinburnu Belediye Başkan adayı Dr. Adil Emecan daha önce Zeytinburnu ‘nu beş sene yönetmiş ve ilçeyi bilen bir insan.

Sokakta, cadde de mahalle de ve evde Millet İttifakına karşı halkın teveccühü olduğunu görüyoruz. Allah nasip ederse 31 Mart’ta halkımız ittifakımızı iş başına getirirse seri bir şekilde halkın gündemini meşgul eden sorunlar ile hemen alakadar olacağız. Mevcut yapı zaten 20 yıldır iş başında. 199 depreminden sonra her yere ilanlar asıldı Zeytinburnu Kentsel dönüşümün merkezi olacak dendi. Ancak sizlerin de gördüğü gibi dönüşen ve değişen bir şey yok.

20 yıldır bu işi yapamayanlar nasıl olacak da bu 5 senede yapacaklar ? Bu işi ancak biz yaparız. Halkımızdan bize destek vermelerini dilerim.

31 Mart seçimlerinin Zeytinburnu’na, İstanbul’a ve ülkemize hayırlar getirmesini dilerim.

Mimar Süleyman Uluocak'ın özgeçmişi

1965 yılında Ordu ili Mesudiye ilçesi Çavdar köyünde dünyaya geldi.

İlk-orta-lise tahsilini Zeytinburnu'nda tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi'nden 1988 yılında mezun oldu.

Mimar Sinan Üniversitesi, Bina Bilim Dalı'nda yüksek lisans yapmakta. 1988 yılında açarak ticari hayatına başladığı Uluocak Mimarlık Ltd. Şti.'nin yönetim kurulu başkanlığını yürütmekte.

Mimari proje, inşaat, taahhüt konularında hizmet vermektedir. Siyasi partilerde ve sivil toplum kuruluşlarında başkanlık ve yöneticilik görevlerinde bulunmuştur/bulunmaktadır.

DYP Gençlik Kolları, Sosyal İşler, Seçim İşleri ve Teşkilat Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1999 Mahalli İdareler-Yerel Yönetimler seçimlerinde DYP Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı olarak seçimlere katılmıştır. Z.G.İ.A.D (Zeytinburnu Genç İşadamları Derneği) Başkanlığını iki dönem yürütmüştür (1996-1997 ve 1997-1999 dönemi).

Türk Mühendisler Birliği Zeytinburnu şube başkanlığı yapmıştır.

DYP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulunmuştur.(1999-2002) İTO - (36. grup) İnşaatcılar Meslek Komitesi başkanlığı görevini sürdürmektedir.(www.ito.org.tr)

79 Mesudiye köy derneğinin oluşturduğu Mesudiyeliler Derneği Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir.(www.mesudiyeliler.org.tr)

Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu üyesidir. (www.aydinlarocagi.org)

YAMER (Yarın Araştırmaları Merkezi) kurucusu üyesidir.

TMMOB (Mimarlar Odası), Zeytinburnuspor, ZEYÇED üyesidir.

Çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış araştırma yazıları vardır.

"Deprem ve Depreme Dayanıklı Yapı Üretimi" konulu yayınlanmış çalışmaları bulunmaktadır.

Çeşitli semt kulüplerinde futbol oynamıştır.

Evli, iki çocuk babasıdır.

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim