Eğitim,kültür ve çevreye katkı sunan bir iş adamı ve siyasi kişilik Sadettin Ulubay

Zeytinburnu ile alakalı söyleşi yapmak üzere  öğle yemeğinde bir araya geldiğimiz İş adamı Sadettin Ulubay’ın mütevazi kişiliği bizi çok şaşırttı. Zeytinburnu İlçe Emniyet Müdürlüğünün Binası yapılırken en çok destek veren iş adamlarından birisi olduğunu ,sayısız ihtiyaç sahibi öğrenciye burs verdiğini bize söylemekten imtina edecek kadar mütevazi olduğunu yaptığımız araştırma ile öğrendik. Kendisi özellikle sağ elin verdiğini sol el bilmesin düşüncesini benimsediğini bu konuları yayınlamayın dese de biz yayıncılık ilkemiz gereği  halkın doğruları bilmeye hakkı olduğunu düşündüğümüz için Ulubay’ın bu isteğine evet demeyeceğiz.

İstanbul Times Söyleşi / Hüseyin Çetiner –Çağla Pekgüleç




İşte 30 Mart 2014 den bu yana Zeytinburnu Belediyesi Meclis üyesi olan İş adamı Sadettin Ulubay’ya biz sorduk o cevapladı. 

Belediye bir çok tanıtımda Zeytinburnu’nda hayat var diyor siz de bu görüşe katılıyor musunuz ?

Bu konuda daha önce grup başkan vekilimiz sayın Hasan Hüseyin Üsküdar çok güzel bir konuşma yapmıştı mecliste. Ben de ondan alıntı yaparak  AKP li belediye başkanı ve meclis üyesi arkadaşlar Zeytinburnu’nda hayat var diyorlar. Ama Merkezefendi mahallesinde havuzda boğulan yavrumuza hayat yok. Akıllı evleri yaparken cami yapmayı unuttukları için Murat Paşa Camisi etrafındaki evlerde oturanları bayrama sayılı günler kala sokağa atılan halka hayat var demek mümkün mü ?

Burada hayat Merkezefendi akıllı evlerinde ,The Veliefendi de ,Ottomare suit’te ve yeni yapılan lüks konutlarda ikamet edenlere hayat var ama ilçenin çamurlu günlerini yaşayanlara hayat yok ne yazık ki.



Sizce Belediye bütçesini  iyi kullanıyor mu  ?

Kesinlikle hayır. Bakınız ben aynı zamanda mali müsavirlik işlerinden de anlayan bir meclis üyesiyim. Belediyemizin 2016 yılı bütçesi 325 milyon lira.  Ama batı Trakya Spor Kulübünün altına yapılacak olan 3 katlı otoparkı  bile yap işlet devret modeli ile ihale ediyor.  Belediye olarak imkanımız var iken ve buranın gelirini yıllarca başaksına vermenin anlamı nedir ?  CHP olarak biz buradaki otoparkı belediyemiz yapsın diyoruz. Bu uygun görülmüyorsa İBB.nin iştiraki olan İSPARK yapsın diyoruz.Bu da mümkün değilse zaten parkın üst tarafını kullanan Batı Trakya spor Kulübü bu parkı yapsın ve gelir onlara ait olsun diyoruz.Çünkü Bunlar Zeytinburnu’nun çocuklara yatırım yapıyor.Burs veriyorlar.

Ama parasını basıp ihaleyi alacak olan kişinin belki ilçeye bir milim katkısı olamayacak ve burada kazandığı parada başka yerlere gidecek diyerek karşı çıkıyoruz ancak AKP’liler oy çokluğu ile buranın ihale edilmesini mecliste geçirdiler.  En basit örnek bu idi ama bütçemizi ilçeye sürekli para kazandıracak bir işte kullanamadık.

Murat Aydın 17 yıldır başkan,bir belediye binası ve 2 kültür merkezi dışında ne yaptı diyorsunuz açar mısınız biraz bunu ?

Siz de ilçede gazetecilik yapıyorsunuz. Murat başkan ilçeye 5 bin metre park,10 metre yeşil alan veya daha kayda değer bir proje kazandırdığını söyleyebilir misiniz ?  Elbette ki bilgi evleri yaptı. Elbette ki illüzyon yönetmeleri ile 17 yıldır halkın oylarını alıyor.

Buna bir diyeceğimiz yok ama   bu kadar büyük bütçelere rağmen daha agresif ve büyük işler yapılabilirdi.  Muhalefet partisi olarak biz Murat Aydın’ın 17 yıldır yaptığı çalışmaları beğenmiyoruz.  Bu da gayet doğal bir şey CHP olarak biz daha iyisini yapabileceğimizi iddia ediyoruz.

Saddettin bey siz bir belediye meclis üyesi olarak 2015 yılının Zeytinburnu için verimli olduğunu düşünüyor musunuz ?

Kesinlikle düşünmüyorum.  Bakınız 30 Mart 2014 de bizler seçildik. 3 ay sonra 2 yılımız dolacak ben bu süre zarfında başkan ve ekibinin ilçeye yeni bir eser kazandırdığını  göremiyorum. Yaptıkları tek şey reklam çalışması ile halkın gözünü boyamak. Bana 2 yıl içinde gelecek nesillere kalacak bir çalışma göstersinler ben de bileyim.İlçenin bir çok yerine devaya binalar yapıldı. Ve bu binaların sahipleri çok ciddi kazançlar  elde ettiler. Sadece The Veliefendi projesini yapan firma bir lisenin yapımına katkıda bulundu.  KİPTAŞ akıllı evleri yaptı neden oraya bir okul yapmadı ?  Cami yapmayı bile akıl etmediler sonradan gözlerini garip gurebanın arsalarına diktiler bu tek kelime ile ayıptır.


Sayın Uluğbay siz Ak Parti Fakirin yanında değil mi demek istiyorsunuz ?

Tek kelime ile evet AKP kesinlikle fakirin yanında değil. Siz bakmayın isyan etmesinler diye karnı aç olan halka  makarna ve üşüyene kömür verdiklerini. Bu nihai bir çözüm değil. Nihai çözüm  isteselerdi Residance ve AVM leri teşvik etmez fabrika ve üretime ağırlık verecekleri bir siyasi politika çizerlerdi. İşte bundan dolayı da AKP fakir ve Gurebaların zenginleşip  fakirlik girdabından çıkmasını istemiyor. Çünkü yoksul halkı ben gidersem gelecek olan parti sana kömür ve makarna vermeyecek şeklinde tehdit ederek korkutuyor. Biz CHP olarak halka balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek gerektiğine inanıyorum


Sadettin bey CHP li bir belediye bakanı olsaydı neler yapardınız beraber ? 

CHP li bir belediye başkanı olsaydı geçici 325 milyonluk bütçeyi daha iyi kullanmasını sağlardık. Maltepe Mahallesinin planlarını daha güzel  yapardık. Bu mahalleyi ilçeden koparmaz entegre ederdik. Şu an bu mahallede sayısız inşaat projesi var ama bir plan bütünlüğü yok. AKP yoksul insanlara sosyal yardım yaparak köklü bir çözüm düşünmüyor. Biz bir şekilde yoksul halkın kendi ayakları üstünde durmalarına çözüm ve çareler arardık. Ancak AKP iktidarda kalmak için oy deposu olarak gördüğü kesimin daima fakir olmasını istiyor gibi bir anlayışa  sahip olduğunu seziyorum.


İlçenin Havasını kesen gökdelenlere ne diyeceksiniz peki  ?

Gazete olarak sizi  yakından takip ediyoruz.2009 İstanbul sel felaketinden sonra yeni yol ve alt yapı yapılmayan bir çok projeye karşı güzel yayınlar yaptınız sizleri tebrik ederiz. Bakınız Ottomare Suits,On Altı Dokuz,The Veliefendi, Merkezevleri  şimdide Ağır bakımın yerine yapılacak olan proje ile halkın yaşam alanları daraltıldı. Seyahat özgürlükleri ellerinden alındı. Biz bu binaları mecliste eleştirirken belediye başkanı keşke 200 tane Ottomare suits olsa diyebiliyor.

Başkan gerekçe olarak da her yıl  onlardan 200 milyon lira vergi alıyorum demesi AKP’nin her şeyi rant odaklı düşündüğünü ortaya koydu.

2015 Zeytinburnu için kayıp bir yıl olmuştur. Bizler 11 tane CHP meclis üyesi olarak halkın yararına olan her şeye Evet diyoruz.Ama halkın yararına olmayan  hiç bir şeye de evet demedik demeyeceğiz. AKP  ise canı istediği zaman  yoksul halka balık vererek sürekli kendisine muhtaç bir şekilde bırakıyor.

Biz Muhalefet partisi meclis üyeleri olarak  halkın yararına olan projelerin çoğalması adına çalışacağız.

Sadettin Ulubay ile yaptığımız söyleşide birlikte olan  CHP Zeytinburnu Belediye meclis üyesi ve Gurup başkan vekili Hasan Hüseyin Üsküdar da şunları söyledi

Sizde basın olarak bütün meclis toplantılarımızı takip ediyorsunuz. Halkın yararına olan hiçbir karara hayır demedik ve demeyeceğiz. Biz rant odaklı  her projeye de karşıyız. Ana muhalefet partisi olarak da AKP li Belediyenin şow içerikli çalışmalar yaptığını düşünüyoruz. Sayın meclis üyemiz Sadettin Ulubay’ın konuşmalarını dinledim.Söylediği her şeye bende imzamı atıyorum. Bakınız 1999 da dan bugüne tam 17 yıldır Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın olduğu halde Marmara deniz sahilin halkın kullanımına açmadı,Kültür adası projesini uygulayamadı,stadı yapacaktı yapamadı. Zeytinburnu’nda yer sorunu var Atatürk öğrenci  yurdunun altı otopark olsaydı haftanın iki günü pazar diğer günlerde halk aracını park edip toplu taşıma araçları ile seyahat etseydi kötü mü olurdu.Bir kaç gün önce aracımı orada park edip tramvay ile sirkeciye gitmek istedim tam 45 dakika park yeri aradım ne yazık ki yoktu aracım ile gitmek zorunda kaldım. Zaman ve yakıt kaydı milli servet israfıdır ama otopark olmadığı için bir çok araç sahibi park et devam et sistemini kullanamıyor.Amerikalılar  George Washington’un Piposunu sergiledikleri müzeye gelen ziyaretçilerden  milyonlarca dolar kazanırken bizim ilçe sınırlarımızda olan ve ABD’nin kurulmasından 313 yıl önce yapılan Kazlıçeşme Fatih camimiz başta olmak üzere ilçedeki yüzlerce tarihi  mekanımızı kullanamıyoruz. Söyleyecek çok şey var ama Muhalefet olarak önerdiğimiz ve söylediğimiz bir çok makul ve mantıklı düşüncemiz irdelenmeden bir kenara    atılıyor. Böyle olunca kaybeden Zeytinburnu oluyor.

CHP Zeytinburnu Belediye Meclis Üyesi İş adamı sadettin Ulubay kimdir ?

Aslen (Gaziantep) Kilislidir. Babası iş alemini öğrenmesi için Tahtakale de 10 yalında Musevi bir iş adamının yanına çırak olarak verdi. Ulubay Lise eğitimini Sultanahmet Ticaret Lisesinde tamamladı. Eğitim hayatı yanında sürekli iş hayatının içinde bulundu.Finans,Hukuk alanında eğitim aldı. İstanbul ,Gaziantep,Antalya  ve bir çok il de Otel,Turizm restoran alanında yatırımları bulunan Ulubay  30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel  yönetim seçimlerinde CHP Zeytinburnu Belediye Meclis üyesi olarak seçildi. Hayırsever bir iş adamı olan Sadettin Ulubay  bir çok öğrencinin  eğitin hayatına katkı yapmak adına burs vererek destekliyor.

Sadettin Ulubay sözlerini kısa bir süre önce Kongre ile yeniden ilçe başkanı seçilen Metin Doğan’a,kadın kolları başkanı Hanife Kökçü’ye ve gençlik kolları başkanı olarak seçilen Reyhan Taslak’a başarılar diledi.

2016 Yılının Zeytinburnu halkı başta olmak üzere bütün ulusuma hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen Sadettin Ulubay yeni dönemde daha etkili bir muhalefet yapacaklarının ilk sinyalini de vererek yıllardır inşaat yapanlardan alınan otopark paralarının ne olduğunun sorulmasını talep edeceklerini söyledi.

Kayank :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

 

  

Editör: TE Bilisim