Tespih sanatının ülkemizdeki önde gelen temsilcilerinden, UNESCO'nun Yaşayan İnsan Hazinesi listesinde de yer alan Hüseyin Çelik'in eserleri Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde Sübhan adlı bir sergiyle sanatseverlerin beğenisine sunuldu.


“DEDE’DEN KALMA YADİGAR”


Serginin açılışında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, dünyanın hemen her bölgesinde, her inançta tespihin bulunduğunu ancak en güzel tespihlerin Türkiye'de yapıldığını söyledi. Dedesinden kalan çok çekilmekten dolayı taneleri ezilmiş bir kuka tespih olduğunu söyleyerek nesilden nesile ulaşan o tespihin hikayesini anlatan Murat Aydın, bu yüzden kuka tespihlere karşı özel bir ilgisini olduğunu ifade etti. "Hüseyin Bey ve oğlu Tolga'ya bu güzel kültürümüzü yaşattıkları için teşekkür ediyorum." diyen Aydın, daha sonra konuklarla birlikte sergiyi gezerek tespihlerle ilgili bilgi aldı.


HÜSEYİN ÇELİK KİMDİR?


Hüseyin Çelik, 1964 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitiminden sonra çeşitli atölyelerde torna tesviyeci olarak çalışmaya başladı. 1984 yılında vatani görevini yerine getirmek üzere askere gitti. Askerlik yaptığı dönemde tespih ticaretiyle uğraşan Abdullah Öner’le tanıştı. Torna tesviye birikiminden cesaret alarak 1986 yılında tespih yapmaya başladı. Çelik, 8 yıl boyunca otodidakt olarak tespih yapımında belli bir seviyeye geldi. 1994 yılında Türkiye’nin en önemli tespih ustası Elazığlı Yusuf Özgen’le tanıştı. 2001 yılına kadar kendisiyle çalışma imkânı oldu. Bu süreç içerisinde kendi otodidakt birikiminin yanında büyük bir ustayla çalışarak kazanılan bilgi tecrübe ve hassasiyetin, tespih sanatına giden en önemli yol olduğunu kavradı. Kendi tecrübesi, Rahmetli Üstat Yusuf Özgen’den öğrendiklerinin yanında hayranı olduğu Osmanlı tespih ustalarının eserlerini detaylı etüt etmeyi sürdürdü. Bu etütlerle edindiği Osmanlı tespih tecrübesi onda, geleneğe saygı ve geleneği sürdürmek için öze sadık kalarak yenilikler yapmanın önemini kavramasını sağladı.


Tespih sanatının yaşatılıp geliştirilmesi ve tanıtılması amacı ile birçok televizyon programına konuşmacı olarak katıldı, birçok süreli yayında röportajları yayınlandı.


1996 yılında ülkemizde ilk kez yapılan tespih sergisi “Dua Taneleri”nde Necip Sarıcı koleksiyonundaki eserleriyle katıldı. Sonraki yıllarda küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı “Tespih Sanat Olunca” sergilerinde eserlerini sergilendi ve workshoplar yaptı. 2011 yılında yine Mehmet Lütfi Şen’in küratörlüğünde Roma’da Vatikan’a ait Cancelleria Sarayı’nda Mehmet Çebi koleksiyonundaki tespihleri sergilendi. 2015’te Ankara ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen sergiye katıldı. Yurt içi ve yurt dışındaki koleksiyonlarda birçok tespihi bulunan Hüseyin Çelik’in, İstanbul’daki Hilye ve Tespih Müzesi’nde eserleri daimi sergidedir.


Eserleri yurt içi ve yurt dışındaki pek çok koleksiyonda yer alan sanatçı halen Gaziosmanpaşa’daki Hüseyin Çelik Tespih Atölyesi’nde oğlu Tolga Çelik ile birlikte çalışmalarına devam etmektedir.

Editör: TE Bilisim