Milli ve manevi duygların en üste olduğu bir anda yapılan konuşma  alkışlarla karşılandı  

Sayın başkan değerli meclis üyesi arkadaşlarım,

Sizleri ülkemizin ve bağımsızlığımızın sembolü olan istiklal marşı ve atalarımızın vatanları uğruna canlarını vermiş oldukları Çanakkale zaferi ile alakalı size kısaca bilgi vermek isterim.

Kurtuluş savaşındaki zorlu mücadelede Milli Eğitim Bakanlığı Milli bir marş için yarışma açtı. 1921’ de bir şiir yarışması düzenlendi.  Yarışmaya 724 eser gönderildiği  halde hiç birisi kabul görmedi.

Para ödülünden dolayı Mehmet Akif Ersoy Yarışmaya katılmamıştı. Devrin Milli Eğitim bakanı Abdullah Suphi Tanrıöver Akif’i milli bir marş yazmak konusunda eğer siz kazanırsanız para ödülünü şehit ailelerine vereceğiz diyerek  ikna etti. İşte Milli duyguların ön planda olduğu böyle bir ortamda Mehmet Akif Ersoy istiklal marşını yazdı. Ve kabul gördü. 

İstiklal Marşı 1924-1930  yıllarında  Ali Akif Çağatay tarafında bestelenmiş ve okunmuştur. Daha sonra ise  1930 dan sonra Osman Zeki Üngör tarafından bestelenmiş ve bugün halen o beste ile okunmaktadır.

Çanakkale bir milletin yok oluşa  karşı var oluşun bir mücadelesidir  

Şair Necmettin Onan’ın tabiri ile Çanakkale bir devrin battığı bir vatan kalbinin attığı yerdir.  Çanakale itilaf devleri için çok önemliydi. Çanakkale geçilirse hem Rusya’ya yardım gidecekti hem de 623 yıllık Osmanlı yok edilecekti.

Atalarımız burada destan yazdı Seyit Onbaşı’nın 215 kiloluk top mermisini taşıması, Cevdet Paşa’nın  Nusret mayın gemisine tarihi görevi verdiği ,Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın savaş tarihe geçen ben  size taaruzu değil ölmeyi emrediyorum sözünü söyledi yer Çanakkaledir.  

Bayrakları bayrak yapan üzerindeki kandır

Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Her karışı şehit toprağı ile sulanan Mucizevi savunma savaşı yaptığımız yerin adıdır Çanakkale.

250 bin vatan evladını şehit verdiğimiz ama vatanın bir karış toprağına dokundurtmadığımız yerin adıdır  Çanakkale.

Bağımsızlığımızın bir parçası olan zaferin başkomutanı olan Atatürk başta olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. 

Meclis üyesi Fevzi  Altuğ  Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitleri için yazdığı şiir’i okuyarak konuşmasını tamamladı.

Meclis üyeleri yapılan konuşma ve okunan şiir için Altuğ’u alkışlarla kutladılar.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim