Güzel fikirler üretildi yakında hayata geçecek

Platform başkanı Gazeteci Yazar Hüseyin Çetiner şunları söyledi ”Yaşadığımız şehirlere karşı bir takım mesuliyetlerimiz var. Biz de Zeytinburnu ilçesine karşı olan mesuliyetlerimizi yerine getirmek için “Geleceğim Zeytinburnu Platformu” çatısı altında bir araya geldik. Amacımız ilçemizin tarihi mekanlarını yerli ve yabancı  turistlere tanıtmak. Yüzyıllar boyunca ilçede yapılan ve şuan unutulmaya yüz bazı mesleklerin  gelecek kuşaklara aktarılması için Prototip şeklinde de olsa yapılmasına zemin hazırlamak. Örnek vermek gerekirse Kazlıçeşme denince akla deri gelirdi.

Burada kurulan Tebağhaneler Fatih Sultan Mehmet döneminde dünya da ilk kez teşvik sistemi uygulanarak kuruldu ve 1996 yılına kadar başarılı bir şekilde 543 yıl burada hizmet verdi. Şu an burada örnek olması bakımından bir tane TABAKHANE kurulması tarihe saygı açısından çok güzel olacaktır.  Yine Galata Mevlevihanesinden sonra  İstanbul’da kurulan 2.büyük Mevlevihana olan Yenikapı Mevlevihanesinininde aslına uygun olarak Turizme kazandırmak adına yeni bir düzenleme yapmak gerektiğine inanıyorum.

Üniversite başka bir yerde hizmet verebilir ama  tarihi derinlikleri olan Mevlevihaneyi başka yerde açma şansımız yok. Her şeyi yerinde ve aslına uygun kullanmak gerekir. Amacız ve hedefimiz mülki idare amirlerimize ilçemizde tarihi mekanlarımızı ecdadımıza uygun bir şekilde kullanarak halkımızın istifadesine sunmaktır” dedi. 

Platform Başkan Yardımcısı Müzeyyen Kurt’da şunları söyledi Zeytinburnu ilçesi ile alakalı “Gelişim ve Değişim Tarihi  İçinde Zeytinburnu Kitabını” yazan sayın Hüseyin  Çetiner’in yoğun işlerine rağmen ilçemizin geleceğine ciddi katkılar yapacağına inandığım Geleceğim Zeytinburnu Plaformunu kurması ve beni de davet etmesinden dolayı çok mutlu oldum. Ben bu ilçede doğup  büyüdüm. Plaform aracılığı  ile ilçemdeki tarihi mekanların ihyası ve Turizme kazandırılması çok önemli. Bu platformun çok güzel ve hayırlı hizmetler yapacağından şüphem yok. Hayırlı ve uğurlu olsun” dedi .

Platform Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Saygılı’da şunları söyledi “Yaşadığımız ilçenin tarihi mekanlarını halkın bilmesi için Zeytinburnu kitabını yazan ve imtiyaz sahibi olduğu yayın mecralarını bu çalışmanın hizmetine sunan Gazeteci yazar  Hüseyin Çetiner ile beraber bir çalışmanın içinde bulunmak benim için bir onurdur. Bu ilk toplantımız olduğu için uzun konuşmak istemem ama ilerleyen zamanlarda hep beraber ilçemiz için güzel çalışmalar  yağacağız” dedi.

Platform Yönetim Kurulu Üyesi Sezer Yazar “Yıllardır hayal edip de yapamadığım düşüncelerimin hayata geçmesi için Hüseyin Çetiner tarafından kurulan Platform’a davet edilmiş olmam benim için çok önemli. Burada doğup büyüyen birisi olarak bu projeden heyecan duydum. İlçenin kitabını yazan ve 10 yıldan beri Zeytinburnu merkezli İstanbul ve dünyaya haber yayıncılığı  yapan bir medya kuruluşunun imtiyaz sahibi Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner başkanlığında kurulan Geleceğim Zeytinburnu Platformu olarak çok güzel işlere imza atacağımızdan endişem yoktur.  Bu platform  ile içenin geleceğine yönelik güzel işler  yapacağız. Hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

Platform Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Demir “ Zeytinburnu halkı için çok güzel bir çalışma olacak. Bu ilçenin tozunu çamuru çeken halkı olarak tarihi mekanlarımızdan maddi ve manevi olarak faydalanmak Zeytinburnu  halkı olarak en tabi hakkımız. Belediyemiz ve mülki idare amirlerimiz her şeye yetmeyebilirler.  İşte bu aşamada Hüseyin Çetiner gibi bu ilçenin kitabını yazan değerli bir yazar elini taşın altına koydu ve Geleceğim Zeytinburnu Platformunu kurdu.  İnşallah bu çatı altında ben de elimden gelen katıları sunacağım” dedi.  

Platfom’un  Amaç  Ve Hedefleri :

Sur İçi İstanbul’una en yakın ilçe olan Zeytinburnu’ndaki tarihi eserlerimizin başta Zeytinburnu halkı olmak üzere  Türkiye ve dünya insanlarına tanıtılması için imkanlarımız ölçüsünde Kamu idarecilerimizin riyasetinde tanıtılması, ihya edilmesi ve akabinde de halkın istifadesine sunulması için çalışacağımızı beyan ediyoruz.

A-Kazlıçeşme Mahallesindeki 564 yıllık Metruk Hamam’ın aslına uygun olarak restore edilmesi yerli ve yabancı insanların kullanımına açılması

B-Tanıtım Kataloğumuzda özet bilgisi yer alan tarihi mekanların ilgili kurumlar ile görüşülerek  yurt içi ve yurt dışı turist rehberlerine  eklenmesi için çalışmalar yapılması,

C-İstanbul’un Fethini 29 Mayıs Tan başlayıp 29 Ekim tarihine kadar günde 2 sefer Saat14.53 ve 19.23 de iki seans olmak  Kazlıçeşme meydanında  oluşturulacak Temsili surların önünde geniş bir tiyatro ekibi ile Turistlere  bileti 30 Dolar Yerli halka da 20 TL den olmaküzere bilet satışı yapılarak burada tiyatro yapan yüzlerce sanatçıya iş kapısı açmak.

E- Fatih Sultan Mehmet Döneminde Hizmete açılan Kazlıçelşme DEBBAĞHANELERİNE örnek olması adına ÇEVREYE DUYARLI orta ölçekli bir Tabakhane kurulması  ve insanlara    gezdirilmesi.

D-Kazlıçeşme Camisi ve Yenikapı Mevlevihanesine yakın bir yerde 50 şer tane minik prefabrik tarzı Zeytinburnu’nu anımsatan hediyelik eşya, yeme içme ve turistik ürünlerin satılacağı  yer yapımı ve Öncelikle şehit yakınları ve gazilere uygun bir kira ile kiralanmasını sağlamak. Bunlar ileride Zeytinburnu Belediye başkanı önderliğindekurulacak Zeytinburnu Tarihi Mekanlarını Koruma Vakfı aracılığı ile yapılabilir.

Bunlar  sadece ilk başta yol haritası olarak kabul edeceğimiz referans çalışmalardır. 

Detaylı raporlarımızı ve çalışmalarımızı ilgili makamlara yeri ce zamanı geldiğince sunacağız.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim