Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) otizmli, fiziksel ve zihinsel engelli çocukları at üstünde tedavi adıyla bilinen "Hipoterapi" yöntemiyle rehabilite edip sağlığına kavuşturuyor. Tedavi sayesinde duruş, denge, konsantrasyon ve kas kontrolü gelişen fiziksel engelli ve otizmli çocukların yürüme yetenekleri gelişiyor.

İstanbul Times Haber Merkezi / Erhan Şahin 

ATIN HER ADIMINDA BEYİNE UYARANLAR GÖNDERİLİYOR”

Uzman hocalar eşliğinde gerçekleştirilen tedavide atların çok boyutlu ritmik hareketleri ve davranışları sayesinde terapi edilen engelli çocuklar, ayrıca atlarla duygusal bir bağ kurarak duygusal devinimlerini de geliştiriyor. Hadımköy’de bulunan International Horse Club’ta gerçekleştirilen tedaviye anneleri ile birlikte gelen engelli çocuklar at üstündeyken çeşitli aktiviteler yaparak zamanla duruş, denge, konsantrasyon ve kas kontrolünü geliştiriyor. Rehabilitasyonun gerçekleştiği tedavinin başında kimi çocuklar atları gördüğü an korkarken kimileri ise atları severek sımsıkı sarılıyor. İlk başta ata zorla binen çocukları ilerleyen saatlerde atın üstünden inmeye ikna etmek ise annelere düşüyor.

“AT ÜSTÜNDEYKEN ÇOCUĞUN BÜTÜN KAS GRUPLARI ÇALIŞIYOR”

Bütün insanlar gibi engelli çocukların da at ile yakınlaştıkları ilk anda korkabildiklerini dile getiren International Horse Club eğitmeni Tuğba Teke, “Buradaki temel amacımız öncelikle engelli çocuklara atı sevdirmek, onlardan korkmamalarını sağlamak. Çünkü atın psikolojik etkisi çok yüksektir. Duygusal olarak at, insana daha yakın bir hayvandır. Haliyle çocuklardaki özel durumu at hissedebiliyor ve bize çok yardımcı oluyor. Çocuklarla aralarındaki o duygu bağını yakaladıktan sonra bu sefer biz devreye giriyoruz ve atla uyum içinde onların kaslarını çalıştırmaya başlıyoruz. At her adım attığında beyine uyaranlar gönderiliyor. Bu uyaranlar sayesinde çocuğun bütün kas grupları çalışıyor ve denge kontrolü başlıyor. Kısacası burada terapist at, bütün iş ata düşüyor.” diye konuştu.

“DENGE VE ÖZGÜVEN KONTROLÜ ÇOK FARK ETTİ”

“Hipoterapi” yöntemiyle 5 yaşındaki atipik otizmli oğlunu rehabilite ettiren anne Funda Yazıcılar, “Oğlum Ömer, 2 aydır terapiye katılıyor. İlk başlarda atlardan çok korkuyordu. Hatta yanlarına bile yaklaşamıyordu ama şu anda atlarla arası çok iyi. Terapiye gelir gelmez kendi gidip binmek istiyor. En önemlisi de bu tedaviden sonra artık dengesini çok daha iyi sağlayabiliyor. Örneğin atın üstünde ellerini bırakabiliyor veya atın hareketlerine çok daha iyi uyum sağlayabiliyor. Tabii ki bu denge ve özgüven dışarıdaki hayatına da yansıdı. Hipoterapi tedavisi çok maliyetli bir tedavi olduğu için tek başımıza karşılamamız çok zordu. Ama İBB ve Zeytinburnu Belediyesi’nin sunduğu hizmet sayesinde kapımızdan alınıp Hadımköy’e kadar servis aracılığıyla getiriliyoruz. Terapi bittikten sonra tekrar evimize kadar bırakılıyoruz. Hizmette emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“EVDEKİ HAL VE HAREKETLERİ DEĞİŞTİ”

Bir başka anne Sabriye Tetik ise yüzde 40 atipik otizmli oğlu Ahmet’in tedavinden sonra denge kontrolünü geliştirdiğini belirterek, “Ahmet, 2 aydan beri burada terapi görüyor. İlk başlarda ağladığı için indirmek zorunda kalıyorduk. Zamanla atla arasındaki duygusal bağ gelişti. Atlara olan sevgisi her geçen gün giderek artıyor. Oğlum bu tedaviden çok fayda gördü. Gördüğü her dersten sonra denge kontrolü evdeki hal ve hareketlerine de yansıdı. Her ders onun için büyük bir şans o yüzden seneye de tekrar istiyoruz. Ulaşımı giderleri her şeyi belediye karşılıyor. Böyle bir imkan varken gelmemek hata olurdu.” dedi.

Zeytinburnu’nda ikamet eden 4-15 yaş arası engelli çocukları kapsayan hipoterapi, en çok gelişim hastalıkları, omurilik yaralanmaları, down sendromu ve otizm hastalıklarının tedavi sürecinde kullanılıyor.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim