Zeytinburnu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Ayyıldız’da 27 yıllık Eğitim hayatında hep topluma yararlı olmayı ön planda tutan bir kişilik. İşte biz de 2016-2017 Eğitim Öğretim yılında ilçede 50 bin vatandaşa dokunan kurumun müdürü Orhan Ayyıldız ile güzel bir söyleşi yaptık.

İstanbul Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner 

Çağımızda insanlar donanımlı olmak zorundadır

Çağımızda bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler, toplumun ekonomik, kültürel, siyasal ve toplumsal yapısında değişmelere neden olmaktadır. Bireylerin bu değişmelere uyum sağlaması, değişmenin gerektirdiği bilgi, beceri ve değerleri kazanmasını zorunlu kılmaktadır.

Hocam biraza Halk Eğitim’i anlatır mısınız ?

Yaygın Eğitim“Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş ya da herhangi bir kademesinde bulunan veya bu kademelerden çıkmış bireylere gerekli bilgi, beceri ve davranışları kazandırmak için örgün eğitimin yanında veya dışında onların; ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişmelerini sağlayıcı nitelikte, çeşitli süre ve düzeylerde hayat boyu yapılan eğitim-öğretim-üretim rehberlik ve uygulama faaliyetlerinin tümüdür”.

Halk Eğitimin Hizmetlerinden yararlanmak için belli bir yaş var mıdır ?

Halk eğitimi toplumların ekonomik, kültürel ve sosyal kalkınmasına eğitsel yollarla katkıda bulunan, yardım eden, kılavuzluk yapan çok önemli bir eğitim faaliyetinin adıdır. Halk Eğitimi Merkezleri tarafından yürütülen eğitim faaliyetlerinin bireyin eğitiminin beşikten mezara kadar devam etmesi gerektiğinin işaretidir.

Herzaman,Her Yerde ,Her Yaşta Eğitim (HALK EĞİTİMİ)

Halk Eğitimi faaliyetleri ayrıca bireylerin toplumsal yaşam içerisindeki yaşam kalitelerinin ve yaşam standartlarının yükseltilmesi bakımından da önem taşımaktadır. Halk eğitimi merkezlerinin diğer kurumlar ile işbirliği içinde toplumun daha üretken kılınmasında, kültürel değerlerin yaşatılmasında ve toplumdaki özellikle kadınların üretken kılınarak desteklenmesinde önemli katkıları bulunmaktadır.

Bir önceki Eğitim Öğretim sezonunda neler yaptınız ?

MERKEZİMİZ 2016-2017 EĞİTİM YILI KURS İSTATİKLERİMİZ

1-Mesleki Kurslar:Bu alanda 299 Kurs açarak 5546 kursiyere ulaştık.Bu kursiyerlerin 3980 kişisini sertifikalandırdık.

2-Genel (Sosyal-Kültürel)Kurslar:Bu alanda 396 Kurs açarak 8477 kursiyere ulaştık.Bu kursiyerlerin 4674 kişisini sertifikalandırdık.

3-Okuma-Yazma Kursları:Bu alanda 46 Kurs açarak 1003 kursiyere ulaştık.Bu kursiyerlerin 465 kişisini sertifikalandırdık.

4-İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İSMEK) İşbirliği ile açtığımız Kurslar:157 Kurs açarak 3021 kursiyere ulaştık.

5-Zeytinburnu Belediyesi Kültür Merkezi ve Gençlik Merkezi ile iş birliğinde 36 kurs açarak 1075 kursiyere ulaştık.

6-Okul,Kurum,Dernek ve Vakıflarla iş birliğinde 153 kurs açarak 2288 kursiyere ulaştık.

Merkezim 2016-2017 Eğiti Öğretim döneminde toplam 741 Kurs açarak 15.026 Kursiyeri eğitim altına almış ve 9119 kişi sertifikalandırılmıştır.

7-Açık Ortaokulda toplam kayıtlı öğtrnci sayımız 12400 kişidir.

8-Açık Lisede toplam kayıtlı öğrenci sayımız 17193 kişidir.

İlçemeizde hedef kitlemizde olup kurs açtığımız ve dokunduğumuz toplam kişi sayısı 44619 kişidir.

İlçemizi nüfusu 350.000 kişidir.Merkez Müdürlüğümüzün hedef kitlesi 250.000 kişi olduğu düşünüldüğünde bu dönem ulaştığımız kitle,hedef kitlenin 5/1 i oranındadır.1017-2018 Eğitim dönemi hedefimiz 100.000 kişiye ulaşmaktır.

Halka açık ne tür çalışmalarınız oldu ?

2016-2017 Eğitim Öğretim Yılında Katıldığımız Etkinlik ve Yürüttüğümüz Sosyal Faaliyetlerimiz:

1-CNR Uluslar arası Hobi Fuarına katılım Deri İşlemeciliği, Takı Tasarım ve Yağlıboya Resim Çizimi alanlarında katılım sağladık.

2-İstanbul Sultanahmet Meydanında yapılan Öğrenme Şenliklerine Sergi alanında Deri İşlemeciliği,Takı Tasarım ve Nikah Şekeri alanlarında;Sahne Etkinliklerinde Küçükler Mehteran Takımı,Kafkas Yöresi Halk Oyunları,Müzik dalında Bağlama ve Gitar dalında katılım sağladık.

3-Zeytinburnu Kültür Merkezinde Yapılan Yıl Sonu Sergimizi Modelistik/Stilistik,Giyim,Nakış,Takı Tasarım,Deri İşlemeciliği,Yağlıboya Resim,İğne Oyası,Şiş Örücülüğü,Kuaförlük,Cilt Bakımı ve Makyaj,Dil Stantları vb. alanlarda sergilendi.

4-OLİVİUM AVM de Zeytinburnu Belediyesi(AKDEM) işbirliğinde Suriyeli mülteci bayanlara yönelik El Sanatları kursumuzun sergisini Kar Serçesi adı ile açtık.

5-Sirkeci garında açılan İSTFEST Sergisine Takı Tasarım ve Nikah Şekeri Hazırlama dallarında katılım sağlayarak sergi açtık.

6-İlçemizde faaliyet yürüten Yabancı Uyruklu Dernek ve Vakıf Başkanları ve Site Yöneticileri ile istişare ve iş birliği toplantısı gerçekleştirdik.

7-8 Mart Dünya Kadınlar gününde Merkez Binamızdaki kurslarımıza devam eden bayan kursiyerlerimize günün anlamına binaen herkese çiçek taktim ettik.

8-Yaşlılar Haftasında Semiha Şakir Huzurevinde yaşayan yaşlılarımızı ve burada açtığımız Yağlı boya Resim,El Sanatları ve Boocce Kurslarımıza devam eden büyüklerimize çiçek taktim ettik.

9- Altı adet Özel Eğitim Uygulamaları Kursunu açarak 350 ücretli öğretmen adayımızı sertifikalandırdık.

Bunların dışında bir birinden farklı etkinliklere imza atan Zeytinburnu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Eğitimci Orhan Ayyıldız ve ekibine teşekkür ederiz.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim