Kazlıçeşme Hamamı, Seyitnizam Veleifendi Çeşmesi ve diğer mekanlar ile alalı cevap var

Zeytinburnu Belediyesinde gelen 09.08.2018 tarihli cevapta şunlar yazılı :

1452 Yılında yapılan ve şu an özel mülk olan Metruk Tarihi Kazlıçeşme Hamam için 23.03.2010 tarihinde Zeytinburnu Belediye Encümeninin aldığı karar'da mülk sahibinin tarihi mekanın restorasyon çalışmasını yapması aksi halde belediye'nin bu çalışmayı yapacağı ve yapılan masrafın % 20 fazlasının mekan sahibinden tahsil yönüne gidileceği ihtar edilmiş.

Hak sahibi de Bölge İdare Mahkemsinde açtığı davada Encümen kararının iptali yönünde 07.10.2011 tarih ve E-2010/970 K:2011/1341 sayılı kararı Danıştay 1.dairesinin 06.03.2014 tarihli ve 2012/ 274 K:2014/3128 sayılı kararı ile hak sahibinin itirazları dikkate alındığından Belediyenin uygulamaya yönelik her hangi bir çalışma yapılamamaktadır deniyor.

Seyitnizam Mahallesi 3304 ada 11 Parsel sayılı taşınmazda bulunan Seyitnizam Çeşmesi için İstanbul IV Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 24.01.2011 gün 4391 sayılı kararı ile restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylanmış olup,uyulamaya yönelik çalışmalara başlanacaktır.

Veliefendi Mahallesi 2800 ada 15 parsel sayılı taşınmazda bulunan Veliefendi Çeşmesinin restorasyonu devam etmektedir.

Ayrıca Merkezefendi mahallesinde bulunan karakol binasının restorasyonu yapılmaktadır. Bilgilerinin bulunduğu cevap yazısı platformun eline ulaştı.

Geleceğim Zeytinburnu Platformu'nun Kurucusu Gazeteci Yazar Hüseyin Çetiner Şunları söyledi:

Zeytinburnu Belediye Başkanı sayın Murat Aydın ilçemizde bulunan bir çok tarihi mekanın restorasyonu için ciddi çabalar sarf etti ve gerekli çalışmaları yaptı.

Başkanın bu duyarlılığı için teşekkür ederim. Tarihi Kazlıçeşme Hamamının bugüne kadar restore edilip aslına uygun olarak yerli ve yabancı halkın istifadesine sunulması adına hukuki sebeplerden dolayı gereken işlem yapılamamıştır.

Ancak 1956 yılında Muhtar Memişoğlu isimli şahsın 566 yıllık Yıldırım Beyazid ve Merzifonlu Karamustafa Paşa vakfına ait hamamın tapusunun nasıl aldığının irdelenmesi halinde yeni şeylerin ortaya çıkacağını düşünüyorum dedi.

Hüseyin Çetiner Belediye Encümeninin aldığı biz restorasyonu yaparsak sizden % 20 Fazla alacağız kararını iletmelerine karşın açılan davanın kaybedilmesinden sonra bir şey yapamayız denilmesini doğru bulmadığını ifade eden Çetiner hamam yıkılmadan hemen aslına uygun restore edilmesi gerekir dedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının suçu birbirine atmaları devam ederken bu 6 asırlık mekan kar ve yağmurdan dolayı yerle bir olursa mesuliyetini kim üstlenecek şeklinde konuştu ?

Platform başkanı Çetiner yılmadan usanmadan çalışmaya devam dedi

Çetiner,biz Platform olarak yılmadan usanmadan ilçemizde bulunan tarihi mekanların önce restorasyonu daha sonrada yerli halka ve turistlere tanıtmak adına elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz.

Bakın geçen sene ilçe belediyemize bilgi edinme yasası kapsamında bahsi geçen tarihi mekanların akibetini sormuştuk.

Cevap alamayınca bu seffer 03.08.2018 tarihinde yeni bir dilekçe vererek neden cevap verilmediğini sorduk. Bu dilekçemizden sonra detaylı cevap geldi.

Tarihi mekanlar ve ilçedeki tarihi şahsiyetlerin herkese tanıtılıp ziyarete gelecek olanlardan elde edilecek gelir ile on binlerce kişiye aş ve iş imkanı sunmak için çabalarımız devam edecek diyen Çetiner bu iş ya olacak ya olacak diyerek kararlılığını ortaya koydu.

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim