Zeytinburnu Belediyesi Gençlik Merkezi’nin (ZEYGEM) düzenlediği Spor Söyleşileri, her ay Türk futbolunun önemli isimlerini gençlerle buluşturmaya devam ediyor. Söyleşilerin bu ayki konuğu Galatasaraylı eski futbolcu ve spor yorumcusu Gökmen Özdenak’tı. Deneyimlerini ve yaşadıklarını gençlerle paylaşan ünlü yorumcu Özdenak, futbolculuk döneminden video hakem uygulamasına kadar birçok soruyu cevapladı.

“YUH ÇEKENLERE SÖYLÜYORUM, BEN GALATASARAYLIYIM”

Galatasaraylılığı ile ilgili tartışmalara nokta koyan ünlü yorumcu Gökmen Özdenak, “Galatasaray’daki en iyi dönemimde Fenerbahçe’nin başında Emin Cankurtaran vardı. O zamanlar beni Fenerbahçe’ye transfer etmek istemişti ve bana tam 400 bin lira teklif etti. Sene 1974 ve bana o zamanın parasıyla 400 bin lira para teklif ediliyor fakat ben 150 bin liraya Galatasaray’da kaldım. Televizyonları başında bana yuh çekenlere söylüyorum, ben Galatasaraylıyım. Galatasaraylılar yorumcu olduktan sonra artık beni sevmiyor. Çünkü Türkiye’de herkes mutlu olacağı şeyi duymak istiyor ama hiç kusura bakmasınlar bende de öyle bir şey yok, doğru neyse onu söylerim.” şeklinde konuştu.

“VİDEO HAKEM KAOS OLUŞTURUR”

Video hakem uygulaması için de görüşlerini dile getiren yorumcu Özdenak, “Kale arkasındaki iki hakemi, masraf oluyor diye kaldırdılar. Her hafta 9 maç oynanıyor, tüm statlara video hakemleri yerleştirmek kolay değil bunlar büyük meblağ ister. Bir de şu var; video hakem uygulamasında hakemlerin bir kısmı minibüs içinde olacak. Bu sefer ne olacak en ufak pir pozisyonda saha içindeki hakem de minibüsün içindeki hakeme yüklenecek. Hatta taraftar da, yönetim de ve teknik kadro da video hakeme yüklenecek. Haliyle hakemler pozisyon tartışmalarında minibüsün içinde orta hakemle kargaşa yaşayacak, net söyleyeyim kaos çıkar. Türkiye’de ve dünyada futbol, yaşanan pozisyonların tartışmaları sayesinde keyifli. Video hakem gelirse bu işin tadı kaçar.” diye konuştu.

“HEMEN ŞAMPİYON OLMA İSTEĞİ İYİ FUTBOLCU YETİŞMESİNİ ENGELLİYOR”

Kulüp başkanlarının ve yönetimin hemen şampiyon olma isteğinin orta ve uzun vadeli yatırımı engellediğini belirten Özdenak, “Kulüpler dernekler stratejisine göre yönetildiğinden 3 senede bir seçim yenileniyor. Haliyle kulüp başkanı ve ekibi, bir an önce şampiyon olup bir sonraki seçimde de tekrar yönetim koltuğuna oturmak istediği için 3 senede şampiyon olmanın yolunu arıyor. Kısa vadede şampiyon olmanın tek yolu da hazır futbolcu almak. Bu da alt yapı sorununu doğruyor. Çünkü yönetimin alt yapıdan oyuncu yetişmesini bekleyecek vakti yok. Oysa geçmiş dönemde böyle değildi ben Galatasaray’da 13 sene oynadım. 13 sene bir kulüpte oynayınca o kulüp, sizin eviniz gibi oluyor takımda lider oluyorsunuz, gerekirse kulüp yararı için birçok fedakarlıklarda bulunuyorsunuz. Şampiyonluk uğruna sürekli hazır futbolcu alındığında her oyuncu 2, bilemediniz 3 sene o takımda oynayıp sonra gidiyor takıma adapte olamadan kendini başka takımda buluyor. Bu yüzden de alt yapı oluşmuyor ve iyi futbolcu yetişmiyor. Yakın tarihten en iyi örnek Beşiktaş. Geçen sene şampiyon olduktan sonra takımdan 6-7 oyuncusunu kaybetti.

Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi Çeyrek Finali’nden elenmesine de değinen Özdenak, “Lyon iyi takımdı ama Beşiktaş’ı UEFA’dan eleyen Lyon değil Şenol Güneş’in vizyonsuzluğuydu çünkü oyucu tercihleri çok yanlıştı.” dedi.

Editör: TE Bilisim