Zeytinburnu Belediyesi Tarihi Mekanlara Karşı Çok Duyarlı Ancak Burası Özel Mülk Olmuş

Yapmış olduğumuz araştırmalarda nasıl olduysa olmuş 564 yıllık tarihi hamam’ın şahıs mülkiyetinde olduğunu tespit ettik. İmar’dan sorumlu  Belediye Başkan yardımcısı Mehmet Zafer Alsaç ile yapmış olduğumuz görüşmede şunları söyledi” Belediye başkanımız sayın Murat Aydın tarihi eserlerimize karşı çok duyarlı. Kamu bünyesinde olan bütün tarihi mekanlarımızı restore ederek halkımızın ve turizm camiasının hizmetine sunduk. Bahse konu hamamı da restore etmek için projemiz  hazır ama özel mülk olduğu için  burada sahibinin izni olmaksızın bir çalışma yapamıyoruz. Sahibi ile irtibata geçerek burayı yapmış olduğumuz aslına uygun proje kapsamında restorasyonunu yapması için çabalarımız sürüyor” dedi. Bu açıklamadan sonra Platform olarak Hamam’ın sahibi ile konuştuk çok yakın zamanda yaptığımız konuşma ile alakalı okurlarımıza bilgi sunumu yapacağız.

İstanbul Times Haber Merkezi / Erhan Şahin 

Zeytinburnu ilçesi Kazlıçeşme Mahallesi Fatih Camisinin yanında bulunan 1452 yapımı 564 yıllık tarihi hamam viraneye döndü.

İstanbul Times Tv den Müzeyyen Kurt Hayatın içinde programını bu sefer de 564 yıllık tarihi bir geçmişi olan hamam’ın önünde yaptı. Gelişim ve Değişim Tarihi İçinde Zeytinburnu isimli kitabın yazarı ve Geleceğim Zeytinburnu Platformu başkanı Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner ‘e hamamın bu acınası durumu için neler söyleyeceksiniz diye sordu Hüseyin Çetiner şunları söyledi “Sizin de gördüğünüz gibi 564 yıllık tarihi hamam yıkıldı yıkılacak. Adeta gözlerimizin önünde 6 asırlık Fatih Sultan Mehmet Han devrinin bir eseri yok oluyor. Belediyemiz ile görüştüm özel mülk olması nedeni ile herhangi müdahalenin olmadığını ifa ettiler. Ancak Geleceğim Zeytinburnu Platformu olarak bu mekan özel mülkiyet olsa da biz bunun yok olmasına seyirci kalmayacağız. Çetiner sözlerini ecdad yadigarlarımıza mutlaka sahip çıkacağız” dedi..

Program Sunucusu ve Geleceğim Zeytinburnu Platformu Başkan Yardımcısı Müzeyyen Kurt binlerce kez önünde geçtim ama Platform dikkat çekene kadar farkında değildim dedi

İstanbul Times Tv de yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptığı Hayatın İçinde programını sunan ve aynı zamanda Geleceğim Zeytinburnu Platformu başkan yardımcısı olan Müzeyyen Kurt’ da şunları söyledi “Zeytinburnu  ilçesinde doğup büyüdüm. Doğrusunu söylemek gerekirse Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner’in yazmış olduğu Gelişim ve Değişim Tarihi İçinde Zeytinburnu isimli eseri okumadan önce ilçedeki tarihi mekanlar ile alakalı yeterli bilgiye sahip değildim.  Diğer bir hususta Zeytinburnu ilçesindeki tarihi eserlere dikkat çekmek ve bunu halkın istifadesine sunmak için Hüseyin Çetiner tarafından kurulan ve beni de başkan yardımcılığına uygun bulduğu Geleceğim Zeytinburnu Platformu’nun çalışmaları çerçevesinde yanı başımızda 1452 de yapılan bugün 564 yıllık olan tarihi hamamın metruk halini görünce Hayatın İçinde programı için çekim yaptım. Gerçekten çok üzüldüm Belediyemiz restorasyonu  yapmak istiyor ama özel mülk olduğu için herhangi bir çalışma yapamadığını duyunca daha da üzüldüm. İnşallah platform olarak buranın tarihe kazandırılması için elimizden geleni yönetim kurulu olarak yapacağız” dedi.

Geleceğim Zeytinburnu Platformu Tarihine Sahip Çıkıyor

Milliyet Gazetesinin internet sitesi tarihi hamam için şunları yazmış;

İstanbul’da 564 yıldır ayakta kalmayı başaran tarihi eserlerin birçoğu artık yok olmak üzere... 

İstanbul’da ortaya çıkan bazı görüntüler ise kahramanların kemiklerini sızlatacak türden.

İstanbul’un silüetini bozduğu gerekçesiyle büyük tepki toplayan 16/9 kulelerinin hemen yanı başındaki Fatih döneminden kalma Kazlıçeşme Hamamı’nın görüntüsü ise adeta yürekleri sızlatıyor.

Neredeyse yok olmaya yüz tutan Fatih’in mirasının duvarında “Dikkat yıkılır” tabelası durumun vehametini anlatmaya yetiyor.

Tarihi hamamın hemen bitişiğinde ise 2013 yılında Zeytinburnu Belediyesi tarafından restore ettirilen Fatih Camii yer alıyor.

Tarihi eserlerin yanı sıra tarihi şahsiyetler ile bazı şehit mezarlarının durumu da “Böylesi ancak Türkiye’de olur” dedirtiyor.

Platform’un yönetiminde kimler var ?

Hüseyin Çetiner, Müzeyyen Kurt, Asuman Sula Durmuşoğlu, Adnan Saygılı, Muzaffer Demir ,Çağla Pekgüleç, Emine Tokaç, Sefer Cengiz, Süleyman Dağ (Diğer 2 yönetim kurulu üyesinin adı bilahare açıklanacaktır)

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Editör: TE Bilisim