Dünyanın en büyük ve en önemli kitap fuarı olan Uluslararası Almanya Frankfurt Kitap Fuarı, yayıncılık sektörünü ve kitapseverleri bir araya getirdi. Bu yıl 69'uncusu düzenlenen fuara dünyanın en önemli 7 bin yayıncısı katılım gösterdi. Yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret edeceği Frankfurt Kitap Fuarı, 15 Ekim Pazar gününe kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Ülkemizi temsilen fuara katılan tek yerel yönetim olma başarısını gösteren Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları da özel standıyla kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor. Frankfurt Kitap Fuarı’na ikinci kez katıldıklarını söyleyen Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Erdem Zekeriya İskenderoğlu, Frankfurt Kitap Fuarı’na katılarak yayınladıkları eserleri dünya yayıncılık sektöründe sergilemeyi amaçladıklarını söyledi.

7 BİN KATILIMCI VE 300 BİN ZİYARETÇİNİN OLDUĞU FUARDA TÜRKİYE ADINA BİR İLK

Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları'nın 65 eserden oluştuğunu ve her yıl bu eserlere 10’a yakın eserin ilave edildiğini belirten Başkan Yardımcısı İskenderoğlu, “Zeytinburnu Belediyesi olarak kültür yayıncılığı alanında Almanya Frankfurt Kitap Fuarı’nda bu yıl ikinci kez yer alıyoruz. Bu manada burada olmaktan çok mutluyuz ve onurluyuz. Hedefimiz Zeytinburnu'nun kültürel değerlerini ortaya çıkartmak, eserleştirmek ve dünyaya yaymaktır. Frankfurt Kitap Fuarı, dünyanın en önemli kitap fuarlarından bir tanesi olup yaklaşık 7 bin katılımcısı ve her yıl 300 bine yakın bir ziyaretçisi bulunmaktadır. Bu bakımdan Zeytinburnu Belediyesi’ni burada temsil etmek Türkiye'deki yerel yönetimler adına da bir ilk. Ülkemiz dünya yayıncılığı sırasında ilk 10’da yer alırken burada bulunmak bizim için çok önemli.”

“DÜNYANIN EN SEÇKİN KÜTÜPHANELERİNE KAYNAK ESER OLUŞTURUYORUZ”

Kültürel değerleri ortaya çıkartıp dünyanın en seçkin kütüphanelerine kaynak eser olarak kazandırdıklarını söyleyen İskenderoğlu konuşmasını şöyle devam etti:

“Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları olarak yayıncılık anlamında iddialı bir yayıncılık politikası izlemekteyiz. 2014 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “Yılın En İyi Kamu Yayıncısı” seçildik. Kültür yayıncılığı bakımından 2003 yılından bugüne kadar toplam 65 eseri ise yayıncılık dünyasına kazandırdık. Eserlerimizden kısaca bahsedecek olursak; 'Surların Öte Yanı Zeytinburnu' adlı eserimiz 2003 yılında yayıncılık hayatına başladığımız ilk eserdir. Bunun İngilizcesi de mevcuttur. Bunun dışında şehir ve şehircilik anlamında değerlendirebileceğimiz “Çırpıcı ve Veliefendi Çayırları” adlı kitabımız da şehir ve şehircilik önemli eserlerimizden bir tanesidir. Keza “Şehir, Sokak, Hafıza” ve “Hane’lerden Numaralı Ev’lere” adlı eserimiz de şehircilik bakımından önemli eserlerimiz arasında yer almaktadır.”

“Sözlü tarih çalışmalarımıza örnek verecek olursak; Balkan ve Rumeli Bölgeleri’nin en önemli sanatçılarından, "Yaşayan bir tarih ve kültür hazinesi" olarak nitelendirebileceğimiz aynı zamanda Zeytinburnulu olan Arif Şentürk’ün yaşam ve sanat hayatını ele alan bir eserimiz yer almaktadır. "Göç ve Sempozyum” adlı kitaplarımız ise literatürde kaynak eser olarak yer alabilecek olan eserlerimizden bazılardır. Keza son yayınlarımız arasında yer alan 'Zamanı Aşan Taşlar' adlı kitabımız da önemli eserlerimizden bir tanesidir.”

“KARANLIKTA KALAN KÖŞELERİ AYDINLATIYORUZ”

Zeytinburnu Belediyesi’nin yayıncılıkta düstur aldığı en önemli konulardan bir tanesinin kültür hayatında “Karanlıkta kalan köşeleri aydınlatmak” olduğunu belirten İskenderoğlu, “Literatürde gerçekten bu boşluğu doldurabilecek eserler ortaya koymak için yoğun emek sarf ediyoruz. Bu anlamda da yaptığımız çalışmaların kaynak eser olmasını hedefliyoruz. Üzerinde titizlikle durduğumuz son eserimiz ise Z Dergisi.  Z Dergisi de önemli kaynak eserlerimizden bir tanesidir. Dergicilik anlamında yerel yönetimler adına bir çığır açtığını düşünüyoruz. Z Dergisi 1 yılda 4 sayı çıkacak şekilde yayıncılık hayatına giriş yaptı ve her bir sayımız farklı bir konuya, temaya değinecek. Örneğin dergimizin ilk sayısında Bitki Ressamlığı’nı ele aldık. Bitki ressamlığında ne tür işlere imza atıldığını anlatan ve kaynak eser özelliği taşıyan bir dergi oldu. Aynı zamanda derginin beraberinde kültür sanat ekimiz de yer alıyor. Kültür sanat ekimizde ise yapmış olduğumuz 4 aylık faaliyetlerimiz ele alınıyor.” diye konuştu.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MÜSTEŞARI ÖMER ARISOY'DAN ÖZEL ZİYARET

Zeytinburnu Belediyesi’nin standını ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy ise, “Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bizler de 69’uncu Uluslararası Almanya Frankfurt Kitap Fuarı’ndayız. Frankfurt Fuarı dünyanın önemli kitap fuarlarından bir tanesidir. Bu fuara öteden beri bakanlığımız büyük bir katılımla iştirak ediyor. Bu yılkine de ülkemizin yayıncılık sektöründeki tüm renkleriyle birlikte katıldık. Bu yıl ulusal standımıza 2 sergi de eşlik ediyor. Aynı zamanda müzik dinletileri ve mutfak kültürlerimizi sergileyen etkinlikler ve performanslar da olacak. Kültür yayıncılığında çığır açmış Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları’nı da bu önemli fuarda ülkemizi temsil eden tek yerel yönetim olduğu için tebrik ediyorum.”

YAYINCILIK DÜNYASINA KAZANDIRILMIŞ 65 ESER

Kimi zaman geçmişi bilinmeyen sokak adlarının günümüze geliş hikayesini anlatarak, kimi zaman meçhul bir Türk askerinin hikayesini bugüne taşıyarak yayıncılık dünyasına bugüne kadar 65 eser kazandıran Zeytinburnu Beleyesi Kültür Yayınları, 14 yıllık süreçte istikrarını; Zamanı Aşan Taşlar, Son Kale Çanakkale, Şehir Sokak Hafıza, Çırpıcı ve Veliefendi Çayırları, Bilgelikler Divanı, Hane’lerden Numaralı Ev’lere, Tıp Tarihi, Zamanı Aşan Taşlar ve son yayını olan Z Dergisi adlı eserleriyle sürdürmeye devam ediyor.

HANE’LERDEN NUMARALI EV’LERE

Erol Ölçer tarafından hazırlanıp Temmuz 2015’te yayımlanan “Hane’lerden Numaralı Ev’lere” adlı eserde, 1927 Nüfus Tahriri dönemindeki 90 mıntıka, 6.800 küsur sokak ve caddede bulunan binaları, mahiyet, kat adedi ve yapı türü bakımından sıralandıran Kültür Yayınları, İstanbul’da gerçekleştirilen nümerotaj esnasında başında “Mektupçu Osman Bey” adıyla bilinen Osman Nuri Ergin’in bulunduğu, Şehremaneti Nümerotaj Heyeti’nin hazırladığı bina ve arazi istatistik cetvellerini geçmişten günümüze taşıyor.

“KALIR DUDAKLARDA ŞARKIMIZ BİZİM”

Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, kaynak eserlerinden biri olan Necip Fazıl Kitabı’nda ise Türk edebiyatının usta sanatçısı ve Büyük Doğu Dergisi’nin kurucusu olan Necip Fazıl Kısakürek’in doğumunun 110. yılı vesilesiyle 2014 tarihinde adına düzenlenen “Kalır Dudaklarda Şarkımız Bizim” adlı sempozyumdan derlenen tebliğleri kitap haline dönüştürdü. Prof. Dr. İsmail Kara, Asım Öz ve Aykut Ertuğrul’un editörlüğünde yaklaşık bir yıllık bir çalışmayla hazırlanan kitap, Necip Fazıl’ın hayatını, edebi, fikri ve siyasi yönlerini ele alıp tahlil eden metinlerden oluşuyor.

KÜLTÜR, SANAT VE ŞEHİR DERGİSİ: “Z”

Farklı formatı ve zengin içeriği ile dikkat çeken kültür, sanat ve şehir dergisi Z, “Bitki Ressamlığı” konulu ilk sayısı ile geçtiğimiz aylarda okuyucusuyla ilk kez buluştu. Farklı formatı ve 462 sayfalık zengin içeriği ile dikkat çeken kültür, sanat ve şehir dergisi Z,  ilk sayısında “Bitki Ressamlığı”nı konu alıyor. Derginin yayın kurulu Aykut Ertuğrul, Erdem Zekeriya İskenderoğlu, İrfan Çalışan, Muhammed Nur Anbarlı, Murat Dinçer Çekin, Murat Gür, Süleyman Berk ve Süleyman Faruk Göncüoğlu’ndan oluşuyor. Gülnur Ekşi, Hülya Korkmaz, Işık Güner ve Mehmet Bilgin’in tema editörü olduğu Z Dergisi, bitki ressamlığı konusunda zengin bir başvuru kaynağı.

Zeytinburnu Belediyesi, Z dergisi ile eş zamanlı olarak kültür sanat gündeminin yeni bir dil ve bakışla yeniden üretildiği “Z Kültür Sanat” tabloid ekini de okurla buluşturdu. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliklerin rutin haber anlayışından farklı bir dille ve nitelikli bir bakışla sanat alıcılarının ilgisine sunulduğu gazete, kültür sanatın konuşulduğu, tartışıldığı gündem belirleyen bir mecra olmayı da hedefliyor. İlk sayısı 3.000 adet basılan Z dergisinin tüm içeriği www.zdergisi.istanbul adresinden ve ZDergisi iOS - Android uygulamalarından ücretsiz olarak okurların erişimine sunuldu.

Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nda 15 Ekim Pazar gününe kadar okuyucularla buluşmaya devam edecek olan Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, 14 yıllık serüvene sahip eserlerini 5’inci salonda, C158 adlı standda sergiliyor.

 

Editör: TE Bilisim