31 Mart 2019'da yapılan Mahalli idareler seçiminin Zeytinburnu Cumhur ittifakı adayı Av.Ömer Arısoy ve Millet İttifakı adayı Dr.Adil Emecan arasında geçeceği ifade ediliyordu.

Adil Emecan 1999'dan bu yana yapılan 5.seçimde ilk kez bu kadar başkanlığa yaklaşmıştı.Evirip Çevirmeye gerek yok direkt söylüyorum Emecan kendi hatalarından dolayı 6.639 oy yani % 4.39 ile alacağı seçimi kaybeti.

Adil Emecan neden kaybetti konusuna girmeden önce biraz detay vermek gerekiyor İşte o detaylar...

Yirmi yıldır Zeytinburnu Belediye Başkanı olan Murat Aydın bir kaç gün önce eski yardımcısı Av.Ömer Arısoy'a görevi devrederken şunu söyledi "Ömer bey adeta zeytinburnu seçimini ASLAN'ın midesinden çekip aldı" Bu ifade bile duayen belediye başkanı Murat Aydın ve Ak Parti Zeytinburnu ilçe başkanlığının Zeytinburnu seçiminin kıran kırana geçeceğini biliyordu gerçeğini bize en net şekilde gösteriyor.

HDP' nin Emecan'a oy katkısı % 8

31 Mart 2019 seçimlerinin üstünde 2 hafta geçti bu ilçenin Kitabının yazan birisi olarak Millet İttifakı adayı Dr. Adil Emecan'ın seçimi alacak favori aday olarak görülmesine rağmen seçimi % 4.39 ve yani 6.539 oy seçimi kaybetti.

Neden kaybetiği ile alakalı kafamda çok sayıda gerekçe var. Ancak Önce genel bir değerlendirme yaparak Emecan'ın hangi eksiklilerinden dolayı seçimi kaybettiğine bir göz atalım.

İstanbul Zeytinburnu Seçim Sonuçları

Seçmen Sayısı : 188.860

Kullanılan Oy : 154.871

Katılım Oranı : %82,00
Geçerli Oy : 150.496
Geçersiz Oy : 4.375

Cumhur İttifakı adayı Av Ömer Arısoy kullanılan oyların % 50.42 ile 75.885 oy aldı.

Millet İttifakı adayı Dr.Adil Emecan ise kullanılan oyların % 46.08'i ile 69.346 oy aldı. Arısoy'un % olarak da 4.39 ile Emecan'ı geride bıraktığı,seçim sonuçlarına göre ortaya çıktı.

Arısoy'un Emecan'dan fazla aldığı oyun sayısı da 6.539 oldu.

CHP Meclis üyelerinin aldığı oy oranı ise % 38.75 ile 57.945 kişiden oy aldı.

Bu da HDP'nin Adil Emecan'a oy verme oranının % 8 ile 11.401 kişi olduğunu gösteriyor.

Saadet Partisi adayı Dr.Mikail Kabak çalışmasının ve emeklerinin karşılığını alamadı.

Seçim sonuçlarına göre Zeytinburnu'nda güzel bir meclis üyesi listesi yapan sahada var olan Dr.Mikail Kabak'ın aldığı oy % 2.24 ile 3.366 oy oldu.

Saadet Partisi meclis üyelerinin aldığı oy oranı ise % 2.79 ile 4.169 oldu.

Ak Parti adayı Av.Ömer Arısoy'un aldığı oy ile meclis üyelerinin aldığı oy oranı arasında yüzde olarak çok fark yok. Sadece Arısoy Meclis üyelerinden daha fazla 500 almış.

Bu durum Zeytinburnu ilçesinde 500 kişinin aday olarak Arısoy'u uygun bulmasına karşın Meclis üyesi olarak da diğer parti meclis üyelerini daha uygun bulup oy verdiğini bize gösteriyor.

HDP 'li seçmenin kendi meclis üyelerine oy verme oranı da % 6.32 ile 9.449 kişi oldu.

DSP adayı Derya Mutlu ise Ancak % 0.59 ile 877 oy aldı. DSP'nin 2014 oy oranı ise sadece 241 idi.

Son tahlil'de Zeytinburnu seçimi:

Cumhur ittifakı adayı Av.Ömer Arısoy'un adı 29 Aralık 2019'da açıklandı.

İlk başta Ömer Arısoy bir çok zorluk ile seçim çalışmasına başladı.

Telsiz,Veliefendi,Beştetelsiz ve diğer yerlerde kördüğüm olan kenstel dönüşüm sorununu kucağında buldu.

Son aylarda artan gıda,elektrik,su,doğalgaz ve diğer faturaların oluşturduğu bir çok olumsuzluk Ömer Arısoy için dezavantaj, Millet İttifakı adayı Dr.Adil Emecan için avantaj olmasına rağmen seçimin son hatfasında seçmen Cumhur ittifakı adayı Arısoy 'un proje,eylem, söylem ve sorunlarına çözüm bulacak kişinin Ömer Arsıoy olduğu seçmen tarafından satın alındı.

Sonuç olarak yüzde olarak % 4.39 ile 6.539 oy fazla oy alan Cumhur ittifakı adayı Av.Ömer Arısoy seçimi kazandı.

Adil Emecan ilçede bulunan basın ile,sivil toplum kuruluşları ile iyi bir iletişim kursaydı ve özellikle Zeytinburnu sahilinde yapılan yüksek binalar ile alakalı basılı materyaller dağıtarak biraz daha fazla çalışabilseydi kesinlikle aradaki farkı kapatacak imkanları vardı.

Zeytinburnu ilçesinde gazete yayıncılığı yapan sadece 3 tane gazete var iken anamuhalefetin adayı ve ilçe başkanı bunları dahi ziyaret etmemiştir.

Halkın sert tepki gösterdiği Zeytinburnu ile Marmara Denizini buluşturan alanda askeriyeye ait ağır bakımın yerinde kule şeklinde beton yığını olarak yapılan BÜYÜKYALI, yine Et ve Balık Kurum'un yerine yapılan YEDİMAVİ Projesi,EMELDA deri'nin 2 katlı binasının yıkılıp yerine 15 katlı Hilton oteli yapılması başta olmak üzere aynı aksta yapılan hiç bir proje ile alakaklı halka bunu şikayet etmemesinden dolayı aradaki fark olan 6.539'un yarısı kadar olan 3.260 oy alsa Cumhur İttifakı adayı ile eşit oy alacağı ortadadır.

Defalarca Dr.Adil Emecan'a seçimin 2 favori adayından birisiniz neden sahilde ki beton yığını binaları halka şikayet etmiyorsunuz diye sordummm...

Bu konuya neden girdim bilirmisiniz ? Anlatayım Dr. Adil Emecan''ın adı CHP Zeytinburnu Belediye başkan adayları içinde geçiyordu. Aylardan Ağustos Zafer bayramında CHP'nin tecrübeli ilçe başkanı Metin Doğan Atatürk büstünün önünde "AKP sahildeki binalara verdiği yüksek imar ile Zeytinburnu halkın rüzgarını çaldı ifadelerini kullanarak sert iffadelerde bulunuyordu. Bir basın mensubu olarak kendi kendimize adayl belli olur seçim kızışırsa Metin Doğan ve aday olması halinde Dr.Adil Emecan'ın seçim çalışmalarında en çok kullanacakları konunun Zeytinburnu sahilinde yüksek imar verilen binalar olacağını düşünüyorduk...

Yanıldık,Yanıldık Yanıldık...

Zeytinburnu ilçe siyasetini çok iyi bilen bir gazeteci yazar olarak şunları ifade etmek isterim "13 yaşıından beri siyasi gelişmelerin içindeyim. Kıran kırana geçeceği baştan beri bilinen Zeytinburnu mahalli idareler seçiminde Millet İttifakı adayı Dr.Adil Emecan'ın ve CHP Zeytinburnu ilçe başkanı Metin Doğan'ın henüz seçim güdemde değil iken "AKP HALKIN RÜZGARINI ÇALDI başta olmak üzere sahilde yapılan yüksek binaları çok sert bir dil ile eleştirirken her nedense adaylık kesinleşip seçim maratonu başladıktan sonra CHP ve Millet İttifakı adayı Dr.Adil Emecan'ın kendilerine ciddi bir oy kazandıracak olan bu çarpık yapıları her yerde eleştirip ey Zeytinburnu halkı daha önce bir çok tarihi yerin olduğu Emelda Deri için 2 katlı bina yapıldı. Bir iki sene önce bu 2 katlı yapı yıkıldı.

Yanında 1807'de ilki, 1893'de de yeni tarihi belediye binasının ve evlatlarımızın eğitim aldığı Gazipaşa İlkokulunun rüzgarı ve günesi kesilmesine ses çıkarılmayarak imar verilen ucube yapıları size havale ediyorum neden demediler ?

Bunun ile alakalı minik bir beyin jimlastiği yapmak adına bir kaç tane soru sorayım

1- Adil Emecan'da başkan olsaydı bu tür imarlara izin vereceği için mi bu binaları eleşirmedi?

2-Emelda Deri,Büyüğk Yalı ,Yedi Mavi ve bu aksta yapılan diğer bina sahipleri ile Metin Doğan ve Adil Emecan arasında bu yapoılara eleştirmemek için bir neden mi var ?

3- Seçimi alacağı düşünülen bir adayın bu ucube yapıları halka şikayet ettiği zaman ciddi bir oy katkısı olacağını düşünmedğini tahmin etmek saflık olmazmı mı ?

4.Seçime 10 gün kala Dr.Adil Emecan eşi CHP Milletvevili Sayın Emine Gülizar Emecan,CHP ilçe başkanı Metin Doğan ve beraberindeki binlerce kişi ile beraer,58 bulvar caddesi,Mer Caddesi,Şehit Yavuz Bahar sokak,14.sokakm,Depo durağı trafğie kapalı alan ,48 sokak ve Adliye meydanına kadar bu ucube yapıların önünde geçtikleri hald ve Emecan yol boyunca mikrofon ile konuşup halka bilgi verirken yanında geçtiği Emelda Deri'nin yaptığı HİLTON oteli binası,Büyük Yalı, Yedi Mavi ve diğer projeler için tek olumsuz kelime söylememesini normal karşılamamamzı mı bekleniyor ?

5-Adil başkan Zeytinburnulu bir seçmen ve kamu adınya yayıncılık yapana bir basın mensubu olarak neden bunları eletirmiyorsunuz dedğim zaman "Adeta bu binaları eleştirmiyorsak bir bildiğimiz var der gibi mimikleri ile bana bir şeyler söyledi...

Elimde sayın doktor Adil Emecan ve yakın çevresinde dar bir kadroda olduğu söylenen kişilerin bazı hatırlı ve zengin kişilerle görüştükten sonra daha önce AKP sahildeki binalara yüksek imar vererek halkın rüzgarını çaldılar söylemini neden terk ettiklerini açıklamaları gerekmez mi ?

Ben kimseyi belgesiz suçlamıyorum ve itham da etmiyorum ama can alıcı bir soru sorarak yazımı bitirmek istiyorum ...

Ey okurum siz seçimi kazanacağına kesin gözü ile bakılan bir aday olsanız ve seçim kozu olarak kullanağınız Zeytinburnu sahilindelki herkesin midesini bulandıran Emelda deri'nin 2 katlı binasının yıkılıp yerine 15 katlı HİLTON oteli binası yapılmasını, O güzelim Ağır bakımın bahçesinin yerle bir edilerek beton yığını olan Büyük Yalı evlerinin yapılması,Yine bir çok aşkın ve dostluğun filizlendiği Et almak için insanların kuyruğa giridği ET ve BALIK kurumunun sahibi olduğu arsanın satılıp yerine Yedi Mavi ve diğer bir çok hatalı prıojenin sert bir şekilde eleştirmeniz ve seçmene dünyanın her yerinde diğer binaların denizin havasından mahrum kalmaması adına denize yaklaşıldıkça bina yüksekliklerinin küçüldüğü halde rakip partileri yani onların tabiri ile "AKP" bu imarı verdi.

Eğer bu ucube yapıları beğenip onaylıyorsanız tekrar oy verin denilseydi 188.500 seçmeni olan Zeytinburnu ilçesinde aldığı oya ek olarak seçimi kaybettiği oy olan 6.539 oy daha alıp seçimi alamazlarmıydı diye önce Metin Doğan'a, sonra İsmail Terzi'ye ,daha sonrada Dr.Adil Emecan'a sormak hakkım değil mi ?

Bunları yazarken de kimse bizi yanlış anlamasın. Amacım Cumhur ittifakı adayı Ömer Arısoy seçimi kaybetsin Millet ittifakı aday Dr.Adil Emecan kazansın diye bir beklenti,istek ve talebimiz de yok.

Amacımız sadece gelecek kuşaklara Dr.Adil Emecan 31 Mart 2019 seçimlerinde neden kaybettiği sorusu sorulduğu zaman bizim burada tarihe düştüğümüz yazımız önlerine çıksın diye bu satırları yazdım.

Kim ne derse desin bu seçimde DUYGUSAL olaylar % 99.9 yaşandı.

Gün gelecek benim burada yazdıklarımın gereği olarak vicdanı sızlayacak olan bir vatan evladı 31 Mart 2019 seçimlerinde şu veya bu oldu diyecek.

Çünkü Tarihten ve ALLAH'ın hiç bir şey saklanamaz diyen merhum Ulu Hakan Sultan II.Abdulhamid'in tespit ve sözleri benim için referanstır.

Bu sahildeki Ucube binalar için ne tür hesaplar döndü kim bir şey biliyorsa beni yormadan söylesin.

Çünkü eminim ki 3 vakte kadar bu olayın içinde olan bir veya bir kaçı zarar görecek ve bu seçim öncesi şöyle oldu böyle oldu diyecekler bari beni uğraştırmadan söylesinler ki masumların canı yanmasın...

Son söz Emecan'ın ... hatası veya eksikliği neydi bu seçimde... ?

1-Kurumsal değil bireysel çalıştı...

2-Parti ana kademe ,kadın kolu ve gençlik kolu yok gibi idi..

3-Basın ve STK'lar ile samimi bir iletişim ve ilşki kurulamadı...

4-Zeytinbnurnu Sahilini mahveden binalar halka yeteri kadar şikayet edilemedi

5-CHP ve İyi Parti Üst yönetimi hiç destek için ilçeye gelmedi.. İl başkanları bile...

6-Meclis dağılımı çok sorunlu... seçilenlerin içinde nerede ise Kürt kökenli yok... bazı bögelerde çok bazılarında hiç yok...

7-HDP'li bütün seçmenin gönül rahatlığı ile oy vermesini sağlayacak eylem ve söylemler yoktu...

8-Rekip parti adayının 20 yılda ilçe için yapamadıklarını veya yanlış yaptıklarını seçmene anlatamadı...

9-Kenstel dönüşüm konusunda 20 yıldır doğru dürüst bir şey yapılamadığını anlatamadı...

10-İşsizlik,hayat pahalılığı ve fakirin daha fakir olduğu bu yapının yok edilmesi için mücadele edileceğini anlatamadı...

11-Hükümetin plansız göçü yönetemediğini,ölüm tehlikesi olan insanlara ne yaparsanız yapın değil daha planlı bir şekilde göç yönetilebilseydi 3.5 milyon göçmen ülklenin 81 iline dağılsaydı her yerde sadece % 3 artış olur kimsede mağdur olurdu diyemedi.

12-Günlük milyonlarca kişinin izlediği bir yayın kurumunun sahibi olarak bir çayımızı dahi içmeyecek kadar nereden ne getiri olur hesaplanamadı.

13-Rakip partiden oy alacak partilerin adaylarının işini kolaylaştıracak adımlar atmadı...  

Bu maddeler daha da atrar ancak daha fazlasına gerek yok.

Son söz Adil başkan'ın kazanacağı seçimi Ömer Arsıoy gelip Aslanın midesinde aldı.

İstanbul Times / Hüseyin Çetiner

Editör: TE Bilisim