GZP başkanı Çetiner : Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar kurulu , İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya Zeytinburnu Belediyesi keşke İstanbul'un Fethinden önce yapılan(1452) Tarihi Kazlıçeşme Hamamını halkın istifadesine sunulması adına bir girişimde bulusaydı çok iyi olurdu du dedi

566 yıllık tarihi hamam dünyanın başka bir ülkesinde olsaydı kesinlikle metruk halde olmaz, aslına uygun olarak restore edilip yerli ve yabancı halkın istifadesine sunulurdu.

İstanbul Times Haber Merkezi / Çağla Pekgüleç

Bizde ise sadece 873 m2 arsa olarak normal vatandaşlar tarafından alınıp satılıyor olması utanılacak bir durumdur.

Geleceğim Zeytinburnu Platformu (GZP) başkanı Hüseyin Çetiner, bu tarihi hamamın düştüğü durumun tarihi mekanlarımıza verdiğimiz değere tipik bir örnek olması gerekir dedi.

Çetiner; sözlerini şu şekilde sürdürdü :TİKA adı verilen kuruluşumuz ülkemizden binlerce Kilometre uzakta olan Orhun Abidelerine giden yolu yapıyor, ancak 3 medeniyete başkentlik yapan Sur İçi İstanbul’unun yanı başında yer alan Tarihi Kazlıçeşme hamamına karşı yapılan bu vurdumduymazlıktan kesinlikle tarihi eserlere karşı duyarlı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haberi olmadığını düşünüyorum dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi bir şekilde Kazlıçeşme de bulunan büyükçe araziye imar verirken bu tarihi mekanın kamuya terkini yaparak bahse konu metruk 1452 yapımı yani 566 yıllık hamamı kültür mirasımızın envanterine katması aciliyet arz ediyor.

Zeytinburnu Belediyesi Bu işi sahiplenip,tarihi hamamı hemen kurtaracak çözümler üretmelidir

Fatih Sultan Mehmet Han devri eserlerinden olan tarihi hamamın zaman kaybedilmeden tarihi eserler envanterimize kaydedilmesi adına Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın hemen ilgili kurum ve kuruluşlar ile görüşüp bürokrasiye bulaşmadan bu sorunu çözüme kavuşturması gerekir.

Alanın imar yasalarına göre terki mümkün değilse bile bir firma ile görüşülüp 873 m2 lik arsa içinde yer alan ve Fatih Sultan Mehmet han döneminde yani İstanbul’un fethinden önce 1452 de yapılan Tarihi Kazlıçeşme Hamamını satın alıp yerli ve yabancı halkın hizmetine sunulması çok kolay olmasına rağmen bunun yapılmamış olması üzücü dedi.

Eski sahibi Seyit Ali Gündüz 1.5 Milyon dolara tarihi mekanın içinde olduğu 873 m2 lik arsayı Abdülkadir Genç’e sattı bu işlem yapılırken ilgili kurumlar ne yapmış ?

Zeytinburnu ilçesi Kazlıçeşme Mahallesi 468 Pafta, 783 ada ve 12 parsel de yer alan 873 m2 11 Dm lik arsa içinde tarihi hamamın olduğu mekan iş adamı Seyit Ali Gündüz 10.05.2002 de Mehmet Oğlu muhtar Memişoğlu’ndan satın alıyor.

16 yıl buranın tapusu kendisinden bulunan iş adamı bu yerini Haziran 2018 ayı içinde 1.5 milyon Amerikan doları karşılığında yaklaşık olarak 7 milyon Türk lirasına Abdülkadir Gençe’e satıyor. İşin Vahim tarafı ise Zeytinburnu Belediyesinin bu satış işleminden haberi bile olmuyor. Amacımız hiçbir kişi ve kurumu suçlamadan halkın ortak değeri olan tarihi mekanlarımıza sahip çıkmaktır.

Yeni sahibi bu tarihi hamamı yıksa kim hesabını verecek ?

Değişim ve Gelişim Tarihi İçinde Zeytinburnu isimli eserin yazarı ve Geleceğim Zeytinburnu Platformu’nun başkanı Gazeteci Yazar Hüseyin Çetiner yaşanan sürece duyarsız bütün yetkililerin daha dikkatli olmasını talep etti.

566 yıllık yani 6 asırlık Fatih devri eserlerinden olan tarihi hamamın normal bir arsa gibi alınıp satılmasına isyan eden Çetiner, Ak Parti hükümetleri döneminde yurt dışındakiler dahil olmak üzere binlerce tarihi mekan aslına uygun restore edilip dünya mirasına hediye edilirken sur içi İstanbul’un yanı başında olan Zeytinburnu ilçesi Kazlıçeşme Mahallesinde bulunan tarihi hamamın basit bir gayrimenkul gibi satın alınmasını en basit tabiri ile bir vurdumduymazlık olarak değerlendiriyorum dedi.

Çetiner, daha önce tarihi hamamın sahibi ile görüştü, Belediye bana başka yerde arsa versin ben burayı kendilerine vereyim diyen iş adamına hiçbir kurum 16 sene boyunca burayı alıp halkın istifadesine sunmayı düşünmedi son çare burası için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyorum tarihi mekanın halkın istifadesine sunulması için Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın ‘a talimat verip burayı ezdadımıza yakışır bir şekilde kültür merkezi şeklinde halkın istifadesine sunulması gerekir

Tarihi hamamın değeri oldukça yüksek olmasına rağmen anıtlar kurulu başta olmak üzere Kültür ve Turizm bakanlığının buranın dünya kültür mirasına kazandırılması adına hiçbir girişimde bulunmaması karşısında isyan eden Zeytinburnu sevdalısı Hüseyin Çetiner tarihi mekanlar konusunda oldukça duyarlı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek henüz İstanbul fethedilmeden önce yapılan 566 yıllık Sultan Fatih dönemi eserlerinden olan tarihi hamamın bir an önce yeni sahibinden satın alınarak tarihe ve halka hediye edilmesini istedi.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim