Zeytinburnu Belediyesi, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının 15 Temmuz darbe girişimini anlatan, "Dünya 15 Temmuz Kalkışmasını Nasıl Gördü?" isimli panel düzenledi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Kavas’ın yaptığı Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki panele, Doç. Dr. İlyas Kemaloğlu, Yrd. Doç. Dr. Süleyman Elik, Dr. Nevzat Çelik, Babek Shahit, Ahmedei Cheıkgureı ve çok sayıda vatandaş katıldı. Panelde, 15 Temmuz’u Rusya, İran, Fransa, Somali ve Avrupa ülkelerinin nasıl algıladığı, yabancı basının olayları topluma nasıl aktardığı ele alındı. İran’ın en etkin televizyon kanalı olan İrib’in darbe girişimindeki yanlış haber politikalarının analiz edildiği panelde, İran medyasının, Yenikapı Mitingi’ni sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyenlerin katıldığı bir miting şeklinde lanse etmesi ve toplumun her kesiminden katılan 5 milyon insanı neden görmezden gelindiği tartışıldı.

“RUSYA, DARBEYİ 1,5 SAAT ÖNCE ÖĞRENMİŞ”


Rusya’nın darbe girişimin başından beri Türkiye’nin yanında yer almasının nedeninin Rusya’nın kalkışmayı kimin yaptığını biliyor olmasından kaynaklandığını belirten Doç. Dr. İlyas Kemaloğlu, “Rusya istihbarat servisi KGB’nin devamı olan FSB Başkanı’nın söylediğine göre Rusya, 2002 yılında FETÖ okullarının ABD gizli servisiyle bağlantılı olduğunu öğrenmiş. İşin iç yüzünü kavrar kavramaz da FETÖ’nün Rusya’daki faaliyetlerine son verip okullarını kapatmış. Haliyle 15 Temmuz gecesi de onların bu kalkışmasına karşı çıktı. Darbe gecesinden sonra Türk basınında, Rusya’nın darbe kalkışmasından önceden haberdar olduğu ve bunu Türk hükümetine bildirdiğine dair yazılar çıkmıştı. Geçtiğimiz günlerde Ankara Politikalar Merkezi ile Vladimir Putin’in bizzat kurdurduğu Stratejik Araştırmalar Merkezi arasında İstanbul’da bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin başkanı da yer aldı. Başkan, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili, Rusya’nın darbe girişiminden yaklaşık bir buçuk saat önce haberdar olduğunu söyledi. Olayı öğrenir öğrenmez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme imkanlarını aramaya başladıklarını ve darbe girişiminden yaklaşık 40 dakika önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp darbe girişimden haberdar ettiklerini aktardı.” şeklinde konuştu.

“SOMALİ DARBEYİ İLK KINAYAN ÜLKELERDEN BİRİ OLDU”


15 Temmuz gecesi İstanbul’da olduğunu söyleyen Somalili konuşmacı Ahmedei Cheıkgureı ise, “Ben aynı zamanda Amerikan vatandaşıyım. Darbe girişimi gecesi beni arayanlar, ‘Hemen evden çık git, konsoloslukta saklan’ dediler. Bense tam tersini yaptım. Konsolosluğa gitmeyip evimde kaldım. Darbe girişiminin ertesi günü Somali hükümeti, 7 gün içersinde ülkedeki FETÖ okullarını kapatma kararı aldı. FETÖ okullarına Türkiye’ye karşı bulundukları bu girişimi desteklemediklerini belirterek, derhal faaliyetlerine son verilmeleri gerektiğini bildirildi. Bunu dünyada ilk yapan ülkelerden biriyiz.”dedi.

15 Temmuz darbe girişiminde Müslüman ülkelerden farklı tepkiler aldıklarını ifaden eden Cheıkgureı sözlerine şöyle devam etti:

“O gece bize batılılar değil, Müslüman ülkeler ‘Bırakın Türkiye’ye karışmayın’ dediler. Fakat Somali devleti aldırış etmedi ve 15 Temmuz darbe girişimini ilk kınayan ülkelerden biri oldu. Şunu bilsinler ki biz daima Türkiye’nin yanında yer alacağız. Türk uzmanlarla da sürekli fikir alışverişi içerisindeyiz. İnşallah Türkiye’de ve dünyanın hiçbir ülkesinde bir daha bu tür girişimlerin olmayacağına inanıyoruz.”


"İRAN, KAMUOYUNU İKNA ETMEK İSTEDİ"


Panele İran’dan konuşmacı olarak katılan Babek Shahit, “Türkiye’deki darbe girişimi sosyal medyada yayılınca ilk tepki İran mevcut hükümetinin Dışişleri Bakanı’ndan geldi. Hızlı bir kararla İran Milli Güvenlik Konseyi toplandı ve İran-Türkiye sınırı kapatılarak çok sayıda askeri güç sınıra sevk edildi. Tabi bu sırada İran’ın en etkili televizyon kanalı İrib televizyonuna katılan bütün analizciler de darbe girişimini ilk başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi kurgusu olarak topluma lanse ettiler. Çünkü İran’da kamuoyuna oynamanın tek bir yolu vardır o da önce onları ikna etmektir." şeklinde konuştu.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim