Tarihi Yarımada’nın siluetini bozduğu için 4 yıldır tartışılan Zeytinburnu’ndaki 16/9 kulelerinin tıraşlanması 2 milyar TL’ye bağlı. En son “Kamulaştırma yapılır yani bedeli ödenirse yıkılabilir” kararı çıktı. Fakat Zeytinburnu Belediyesi “Bu para bütçemizin 5 katı, ödeyemeyiz” diyor

Gazete Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'ın haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, geçen hafta özellikle İstanbul ve Ankara’daki imar sorunlarına dikkat çekmişti. Belediyelere yönelik en önemli şikâyet konusunun imar uygulamaları olduğunu söyleyen Bakan, “Herkes gidip İstanbul’un ve Ankara’nın en lüks semtlerinde, sahil kenarlarında kafelerde oturup baktığı zaman, gördüğü manzaralardan, nahoş manzaralardan rahatsız diye düşünüyorum. Ortalıkta dolaşan imar hikayeleri çok rahatsız edici. Bu müthiş bir sıkıntı. Adalet duygusunu da sarsıyor” açıklamasını yapmıştı. İşte bu açıklamaların ardından da megakentteki silueti bozan yapılar yeniden gündeme oturdu. Siluet deyince de tabii ilk akla gelen yapı Zeytinburnu’ndaki 16/9 kuleleri... Malum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2013 yılında başbakanlığı döneminde, 16/9 kulelerine İstanbul’un siluetini bozduğu için tepki göstermiş, ardından da Sultanahmet Camii’nin arkasında yükselen 3 bloktan oluşan kulelerin tıraşlanması gündeme gelmişti.

150 BİN METREKARE

Kulelerin tıraşlanmasıyla ilgili bugüne kadar peş peşe mahkeme kararları alındı, silueti bozan kısımlar yıkıldı yıkılacak derken aradan 4 yıl geçti. Peki kulelerde son durum ne? Yıkım kararına rağmen silueti bozan kısımlar neden tıraşlanmıyor? İşte bu soruları Zeytinburnu Belediyesi’ne sordum, belediye yetkilileri dava sürecini ve yıkımın neden yapılamadığını şöyle açıkladı:

“16/9 kuleleriyle iligili ilk dava, planın iptaliyle sonuçlandı. Ardından da bir vatandaş bu sonuca dayanarak silueti bozan kısımlar için yıkım davası açtı. Zeytinburnu Belediyesi Encümeni’nden de yıkım için karar çıktı. Bu arada mülk sahibi de karşı dava açtı. Bu davada da idari mahkemeden ‘ancak silueti bozan kısımların bedeli ödenir, kamulaştırma yapılırsa yıkılabileceğine’ dair karar çıktı. Danıştay da onadı. Yıkılacak kısım, 150 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor. Bunun karşılığı da 2 milyar TL’yi buluyor. Bu rakam, bütçemizin 5 katı. Belediyenin bu parayı ödemesi mümkün değil.”

YÜKSEKLİK 70 METRE OLMALI

İBB, Danıştay kararının ardından şehir siluetini koruma adına her semte yükseklik kotası getirdi. Buna göre Zeytinburnu için belirlenen yükseklik 70 metre yani 23 kat. Bu karara göre 36, 32 ve 26 kat olan 16/9 kulelerin birinden 13, birinden 9, diğerinden de 3 kat yıkılması gerekiyor.

Editör: TE Bilisim