Hepinizin bildiği bildiği gibi 31 Mart 2019 Mahalli seçimler öncesi seçmen listeleri askıya çıktı.
Zeytinburnu'nun bir çok Mahalle muhtarı ile konuştum. Hepsi de 24 Haziran 2018 Cumhubaşkanlığı seçimi ile bir kaç gün önce askıya çıkan 31 Mart 2018 Mahalli idareler seçiminde oy kulkanacak seçmen sayılarında ciddi bir düşüş olduğunu söylüyorlar.
Murat Aydın Suriyeli sığınmacılardan önce Zeuytinburnu'nda yaşayanların % 87 si menun diyordu ya şimdi ?
Elimizde yeni yapılmış bir anket yok, ama seçmen listelerinde ortalama olarak % 10 ile 15 arasında bir azalmanın olduğu gözönüne alınırsa 288 bin olan ilçe nüfusundan ortalama ile 40 binlik bir azalmanın olduğunu söyersek abartı olmaz.
Seçmen sayısı azaldı ama ilçe nüfusu arttı
Bir önceki Mahalli idare seçiminde parmak basıp bir çok haktan yararlandıkları 99 ile başlayan kimlik alan göçmenlerin sayısı 60 bin civarında iken şu an bu sayının 110 bini geçtiği ile alakalı ortalıkta dolaşan bilgiler var.
İşte bu plansız göçte etkilenen ilçenin eski halkı şikayetlerine ve rahatsızlıklarına çözüm üretmeyen yetkililerden umutlarını kestikleri için Zeytinburnu'na nispeten daha az sayıda göçmen olan Beylikdüzü, Başakşehir, Bahçehşehir,Esenyurt başta olmak üzere diğer ilçelere taşınanların sayısı oldukça fazla.
Tabi kendi memleketlerine dönenlerde var ama asıl büyük çoğunluk İstanbul'un daha az göçmen olan ilçelerine gittiklerini biliyorum.
Seçmen sayısı bütün mahallelerde azaldı örnek vermek gerekirse ;
Gökalp mahallesinde 14.700 seçmen var iken şu an bu sayının 13.800' e düştüğü...
Yeliltepe Mahallesinde ise 15.000 seçmen var iken şu an 13.500' e düştüğü ...
Seyitnizam Mahallesi 17.500 seçmen var iken şu an 16.146'ya düştüğü,
Merkezfendi mahallesi 14.500 seçmen var iken 13.600'e düştüğü...
Özetle Zeytinburnu ilçesinde 13 tane mahalle var. Kazlıçeşme ve Maltepe mahallesinde çok sayıda yeni konut yapılmasına rağmen bir çok mahallede en az 1.500' e yakın seçmenin azalması demek Zeytinburnu nüfusunun % 10 taşındığını bize gösteriyor.
20 yıldır Zeytinburnu'nu yöneten sayın Murat Aydın Suriye,Afgan ve diğer göçmenler Zeytinburnu'na gelmeden önce ilçe halkından % 87 sinin burada yaşamaktan mutlu olduğunu söylüyordu.
Acaba yeni yapılan bir memnuniyet anketi var mı merak ediyorum.
Ancak bir önceki seçim ile bu seçim arasında resmi rakamlara göre % 10 luk bir eksilmenin olduğunu azalan seçmen listelerinde görmek mümkün.
İnsanlar Zeytinburnu ilçesinde yaşamaktan menun olsa neden bulunduğu yeri terk edip taşınsın ?
Zeytinburnu halkı plansız göçten dolayı sık sık rahatsılığını dile getiriyordu ama...
Zaten halkın menuniyetsizliği yapılan ilçe huzur toplantılarında da kendisini belli ediyordu.
Halkın sık sık belediye başkanı Sayın Murat Aydın'a kotrolsüz ve plansız göçten dolayı rahatsızlığını dile getirdiği zaman başkan halkı anlamak yerine ilim ve bilimle alakası olmayan cevaplar vererek 100 sene önce onlarında başkenti İstanbul'du, bombalar altında ölmelerine müsaade mi edelim şeklinde halkın sıkıntısına çözüm olmayan cevaplar vererek halkı daha da üzecek hareketlerde bulunmakta sakınca görmüyordu.
Oysa ki rahatsızlığını dile getiren ilçe halkının hiç bir zaman savaştan dolayı ülkemize sığınan göçmenler bombalar altında ölsün diye bir talebi yoktu.
Sadece Türkiye'nin başlatmamış olduğu bir savaştan dolayı hükmeti sağlıklı bir göç ve iskan politikası olmadığı için yaşamları olumsuz yönde etkilenmezsin talepleri ne yazık ki hem merkezi hükümet hem de onların yerel temsilcileri tarafından dikkate alınmadığı için ilçenin sakinleri de başka yerlere taşınarak kendileride plansız göçten daha az etkilenmek adına tek çıkar yol olarak taşınmayı buldular.
4 milyonluk göç böyle planlanmaz ...
1877 Osmanlı Rus harbinden dolayı göç eden Kırım Tatarlarına Osmanlı Devleti nereye giderseniz gidin dememiş. Onlara yurt olarak Eskişehir Mahmudiyeyi uygun bulmuştu.
Hakeza darbeci Kenan Evren bile bugünkü göçün % 10' u kadar olmayan Afgan sığınmacılara nereye giderseniz gidin dememiş onlara Şanlıurfa'da,Tokat'ta ve Malatya yer temin edip burada yaşayan demişti.
Bugün ise devlet idarecileri belli şartları yerine getirmeyenleri çadır kent veya sınırda kuracakları tampon bölgede yaşayın demediği için aşırı bir şekilde değişen demografik yapıdan dolayı hem yerli halk hem de sığınmacıların hayatı alt üst oluyor.
Bir an önce daha büyük yaralara sebep olmadan göç konusu ile alakalı ciddi bir çözüm üretilmelidir.
288 Bin nüfusu olan Zeytinburnu'na kısa sürede 110 bin sığınmacı gelirse ne alt yapı,ne okullar,ne sağlık kurluşları bu ani artışa cevap veremez.
Günlük ihtiyaçlarını karışlayamayan yerli halk ve sığınmacılar arasında ister istemez sıkıntı yaratacak sürtüşmeler yaşanabilir.
Yedikule Gögüş ve Haseki hastanelerine gittiğiniz zaman yerli hastalar kadar da sığınmacıların olduğunu görmek mümkün.
Murat başkan henüz 31 Mart 2019'a kadar Zeytinburnu'nun belediye başkanısınız lütfen bir memnuniyet anketi daha yaparmısınız bakalım halen halkın % 87 si
Zeytinburnu ilçesinde yaşamaktan memnun mu ?
Tabi soruyu da savaştan kaçıp gelen isanalara dağil sizin ilk seçildiğiniz tarih olan 1999'dan önce ilçede ikamet edenlere sorun lütfen...
Bu satırları yazan fakir olarak 2005 yılında "Değişim ve Gelişim Tarihi İçinde Zeytinburnu" isimli eseri yazarken üzülerek belirtmek gerekirse Zeytinburnu bu kadar karışık değildi.
Şu an 8 sene önce tanımadığımız ve bilmediğimiz TAM 110 Bin yabancı İnsan o güzelim Zeytinburnumuza yerleşti.
Tabi bizlerde ilçemizden başka yerlere kaçarak 21.yüz yılda kavimler göçü gibi yerimizi terk etmek zorunda kalıyoruz...
Sorulması gereken soru şu "Bu yaşananlardan dolayı plansız göçü başlatanlar mı,savunanlar mı yoksa yıllardır yaşadıkları yeri terk eden vatandaşlar mı suçlu ?
İstanbul Times  / Hüseyin Çetiner