Andaç Hongur - 2000 yılından bu yana sektör profesyonellerini ve girişimcileri bir araya getiren Bilişim Zirvesi, bu yıl Avrasya'ya kadar uzanacak. 

3-5 Ekim'de ''Sınırlar Kalkıyor'' ana temasıyla gerçekleştirilecek Bilişim Zirvesi, yeni çerçevesine uygun olarak ''ICT Summit Eurasia-Bilişim Zirvesi'11'' adı altında düzenlenecek. 

Ulaştırma Bakanlığının desteğiyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Türkiye Elektronik Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TESİD), Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED) ve Mobil Servis Sağlayıcı İşadamları Derneğinin (MOBİLSAD) katılımıyla gerçekleştirilecek etkinlikte, bu yıl ilk kez, Avrasya Bölgesi içinde, sınırlar ötesi işbirliği fırsatlarına olanak sağlayacak özel eşleştirme ve buluşturma ortamları ile yeni iş fırsatları yaratılacak. 

Zirveyi organize eden Interpromedya'nın Genel Müdürü Güldane Taşdemir, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, zirvenin, Türkiye'deki bilişim sektörünün yeteneklerini çevre ülkelere açmak konusunda çok önemli bir iş platformu olmasını istediklerini belirterek, ''Türkiye ekonomisine çevre ülkelerde verilecek her türlü hizmet, sunulacak her türlü çözüm, bilişim sektörü adına önemli bir ihracattır. İhracata bu anlamda da değer katacak olan bir platformdur'' diye konuştu. 

Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Balkan ülkelerini hedeflediklerini, bu ülkelerden bilişim sektöründen ve kamudan heyetleri ağırlayacaklarını kaydeden Taşdemir, Türkiye'den bilişim şirketleriyle, bölge ülkelerindeki şirketlerin bir araya gelerek bilgi, teknoloji transferi yapabilecekleri, farklı ülkelerde yaptıkları projelerini aktarabilecekleri ve somut işbirlikleri yapabilecekleri bir iş ortamı olacağını söyledi. 

Taşdemir, zirvede çeşitli konularda konferanslar, forumlar ve oturumlar yapılacağını, finans, sağlık gibi çeşitli sektörlerden konuşmacıların yer alacağını dile getirerek, oyun, sosyal medya, e-ticaret, mobil internet, bulut bilişim konularının da ele alınacağını kaydetti. 
     
''EN AZINDAN YÜZDE 20'SİNİN ULUSLARARASI KATILIMCI OLMASINI HEDEFLİYORUZ''
 
     
Zirve kapsamında, kendi ülkesinin dışında herhangi bir ülkede bilişim projesi gerçekleştirmiş olan tüm şirketlerin başvurabileceği yarışma yapılacağını açıklayan Taşdemir, ödül alan şirketlere, 11 ülkede dağıtılan ICT News Eurasia yayınında içerik ve tanıtımın yanı sıra çeşitli olanaklar da sağlanacağını belirtti. 

Taşdemir, zirveye bu yıl 4 bin katılımcının beklendiğini kaydederek, ''Bu yıl itibariyle uluslararası katılımda hedefimiz, gelecek olan iş heyetleri. Katılımcıların en azından yüzde 20'sinin uluslararası katılımcı olmasını hedefliyoruz. Zirve, Ulaştırma Bakanlığının Türkiye'nin bölgenin ARGE merkezi olması hedefine de katkıda bulunacak bir ortam olacak'' diye konuştu. 

''SEKTÖRÜMÜZ, BÖLGE ÜLKELER İÇİN ÖNEMLİ BİR CAZİBE MERKEZİ OLMAYA DEVAM EDİYOR''
 
BTK Başkanı Tayfun Acarer de, ICT Summit Eurasia-Bilişim Zirvesi'11 etkinliğinin, Avrupa ve Asya zirvesi olarak düzenlenmesini beklediklerini ifade ederek, şöyle dedi: 

''Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT) sektörünün, hem ülke içinde hem de uluslararası camiada söyleyeceği çok sözü var. ICT Summit Eurasia-Bilişim Zirvesi'11 bunun için önemli bir platform oluşturacaktır. Sektörümüz, bölge ülkeler için önemli bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Bu cazibe merkezi kavramıyla elbette yalnızca yabancı yatırımcıyı çekmekten söz etmiyorum. Bölgenin ICT üssü olmaktan söz ediyorum. Bunun için elimizde bulunan fırsatları iyi değerlendirerek somut çıktılar almamızın gerekli olduğuna inanıyorum. ICT sektöründe gelişmenin firmalar bazında bireysel kalmaması gerektiğini düşünüyorum.'' 

AA.
Kaynak: aa