Gazetemizin Magazin Muhabiri  Selahattin BÖLÜKBAŞI ünlü BOŞNAK işadamı " Salih AKGÜL" ile daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış  çok çarpıcı bir röportaj gerçekleştirdi.. İşte Boşnakların "SALKO" Ağasının yaptığı çok özel açıklamalar... İstanbul Times farkı ile... 

   Salkano bisiklet, motorsiklet ve çocuk gereçleri  dünya piyasasında kalitesini ispatlamış ve dünya pazarında çok ciddi bir paya sahip durumda... Ancak biz öncelikle Sn. Salih Akgül'ü tanımak istiyoruz..Kısaca özetlermisiniz lütfen ?

" 1946 Doğumluyum..17 Yaşıma kadar  Sancak ve Makedonya'da yaşadım.. Turkiye      gelebilmek için  ilk önce Sancak'tan Makedonya'ya göç etmek zorunda kaldık... Çünkü 1958 yılında kapılar kapanmıştı ancak Makedonya'dakiler gelebiliyordu... 1963'te tüm aile fertleri ile birlikte İstanbul'a Sirkeci'ye geldik ve ömrümüzde ilk kez burada "DENİZ" gördük.. Gemi gördük.. Hepimiz çok heyecanlıydık.. Bu sırada babamın dilinden ilk türkçe kelimeri duyduk... " YAŞASIN TURKİYE".. Çok şaşırmıştık babamız daha sonra bize bu kelimelerin sırpçasını söylemişti.. 

" İstanbul'da eğitiminize kaldığınız yerden devam edebildiniz mi yoksa çalışmaya mı başladınız? ".

"Hayır Meslek Lisesi Makine Bölümü 2. sınıfta bırakmak zorunda kaldım... Çünkü dil sorunu vardı ve ayrıca aile ekonomisine katkıda bulunabilmek için çalışmak zorunda kaldım"...

"İş bulmanız kolay oldu mu Sn. Akgül ?"

" O sıralarda Hover adlı bir fabrika 2 eleman alacağını duyurmuştu ancak 100 kişilik bir talep vardı fabrikanın bahçesinde. Müdür beni seçtiğinde çok sevinmiştim ve aynı fabrikada askerden sonra da çalışmaya devam etmiştim" 

" Kendi işinizi kurmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz" ?

"  İlk olarak bana gelen bir teklif ile iki adet "elektrikli taş motoru" ürettik ancak onları satamadık, biri bende kaldı ve onu hala hatıra olarak saklıyorum.. Kendi işimi kurmam şöyle oldu: Patronuma memleketime gitmek istediğimi söylemiştim. O da bana yol harçlığı için 1000 mark vermişti. Ancak bazı sebeplerden dolayı bu geziye çıkmaktan vazgeçmiştim ve bu para ile küçük bir atölye kurdum, eşimin katkıları ve babamın duaları ile imalata başlamış oldum, bir yandan da fabrikada çalışmayı bırakmamıştım. Üç yıl bu şekilde devam ettikten sonra artık sadece kendi işimde çalışmaya karar verdim". 

" Size ticaret hayatınızda destek veren oldu mu Sn. Akgül" ?

" Tek desteğimi Birsel Ticaretten aldım. Çocuk gereçlerinde kullandığım ve  80 liraya aldığım kumaşı onlar bana süper bir indirim yaparak 26 liraya verdiler ve üstelik açık hesap yaptılar. Böylece üretimim bir anda katlanarak hızlı bir artışa geçti" ... 

" Yaptığınız ürünleri  Hangi ülkere pazarlamaktasınız" ?

" Öncelikle İngiltere ve diğer Avrupa ülkeri ile bazı Afrika ülkerine göndermekteyiz".

" Günlük belirli bir üretim miktarınız var mı" ?

" 100 adet motorsiklet ve 600-800 adet bisiklet üretmekteyiz tabi bu sayı talebe göre değişkenlik göstermektedir". 

" Çocuklarınız sizinle birlikte mi çalışıyor"?

" Evet .. Büyük oğlum Bayram Bey Moto-Der Başkanı.. 2007 Yılında ithalatçıların motor alımında ÖTV yi 8 den 22 lere çıkartarak biz imalatçıların önünü açan kişidir. Diğer oğlum Yusuf da fabrkada imalat bölümünün koordinasyonunu sağlamaktadır" 

" Ticaretin dışında Sn. Salih Akgül neler yapmayı sever"?

" Öncelikle müzik dinlemeyi severim.. Özellikle "SEVDALİNKE"  şarkılarını ve Türk Sanat Müziği dinlemeyi çok severim.. Her yıl kendime sadece 10 izin verip tatil yaparım, bunun dışında fuarlara katılmak için yurt dışı seyahetlerine sık sık giderim". 

" Sosyal anlamda ne tür etkinliklere katılmaktasınız" ?

" 1991-1993 Yılları arasında Bosna Sancak Derneğinde yöneticilik yaptım. 2006-2008 yılları arasında Türkiye Bosna Hersek Federasyonunda Danışma Kurulu Başkanlığı yaptım. 2009 yılında Rumeli Türk Dernekleri Federasyonu Başkanışına seçildim ve halen devam etmekteyim".

" Bu dernekte ne tür çalışmalar yapmaktasınız Sn. Akgül ? "

"Amacımız  Türkiye'deki tüm Rumeli Derneklerini bir çatı altında toplamak ve birbirlerine kaynaştırmaktır. Bu bağlamda Bulgaristan'da  Türk Bölgesinde çalışanları ağırladık... Sırbistan " Karadağ'dan izci grubunu konuk ettik ve Ramazan ayında Sırbistan - Karadağ ve Sancak Bölgesinden 50 kişilik üniversite öğrencilerini konuk ettik onlara tarihi eserlerimizi gezdirdik. Bu şekilde bu öğrencilerin her birinin ülkelerine gittiklerinde kendilerini Türkiyenin birer elçisi gibi görmelerini sağladık.. Ayrıca en iyi çalışan bayilerime ödül olarak Bosna - Hersek seyahati veriyorum ve yakın zamanda uygulamak istediğimiz bir diğer planımız da buradaki üniversite öğerencilerini oralara götürüp kültür kaynaşması sağlamaya hedefliyoruz...

Editör: TE Bilisim