BURSA (İHA) - Bitlis Ahlat Çok Programlı Lisesi'nin bahçesindeki yangın tatbikatısırasında, tiner tenekesinin patlamasının ardından ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede 89 gün sonra hayatını kaybedenOnur Zeki Akgün’ün yanma anının güvenlik kameralarına yansıdığı ortaya çıktı.

Geçen yıl Ahlat Çok Programlı Lisesi'nin bahçesinde Milli Eğitim Müdürlüğünün gönderdiği yangın genelgesi kapsamında yangın tatbikatı yapıldı. Öğretmen ve okul yöneticileri, okul bahçesine toplanan tahtaları tiner dökerek tutuşturdu. Yangın sönmek üzereyken öğretmenlerden biri okulda yangın tatbikatı yapıldığına ilişkin fotoğraf çekmediklerini söyleyince sönmek üzere olan ateş tekrar alevlendirilmek istendi. Bu sırada öğrencilerden birinin öğretmenin talimatıyla ateşin üzerine 18 kiloluk tenekeden tiner dökmesiyle ortalık bir anda savaş alanına döndü. Tiner tenekesinin patlamasıyla birlikte öğrencilerden G.Ç. ve Onur Zeki Akgün alev topuna döndü. Bu sırada yangın tatbikatını izleyen diğer öğrenci ve öğretmenler sağa sola koşturmaya başladı. Alev topuna dönen Onur Zeki Akgün ise alevler arasında okula doğru koştu. Akgün’ün alevli halini gören bir öğretmen ve öğrenciler ise okulun duvarında asılı olan ve boş olduğu iddia edilen yangın tüpüyle birlikte yanan öğrencinin peşinden koştu. Okulun lavabosuna girerek kendisini söndürmeye çalışan Akgün’ün her yeri yanarken, okul yöneticilerinin yanan öğrenciyi yürüterek dışarı çıkarmaları dikkat çekti.

TATBİKAT YERİNE AMBULANS VE İTFAİYE İSTENMEDİ

Okul bahçesinde yapılan yangın tatbikatı öncesinde olay yerinde bulunması gereken ambulans ve itfaiyenin, okul yöneticileri tarafından yetkili makamlardan talep edilmediği öne sürüldü. Hiçbir önlemin alınmadığı görülen tatbikatta G.Ç. ve Onur Zeki Akgün ağır olmak üzere 11 öğrenci yaralandı. İlk müdahalesi Ahlat Devlet Hastanesi’nde yapılan Akgün, buradan Batman Devlet Hastanesi’ne, ardından Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Akgün, burada yanık ünitesi yoğun bakımına alındı. Tedaviye başta olumlu cevap verip 89 gün sonra yürümeye başlayan Onur Zeki Akgün, bir süre sonra hayatını kaybetti.

Onur Zeki Akgün'ün ölümüne sebep olan yangının ardından güvenlik kamerasına yansıyan görüntülere İhlas Haber Ajansı ulaştı. Okulun bahçesindeki görüntülerde alev topuna dönen Onur Zeki Akgün, panikle okula koşup tuvalete yöneliyor. Akgün'ün üzerine tuvalette su dökülerek yangın söndürülüyor. Öğrenci daha sonra hastaneye kaldırılıyor.

İstanbul Times Haber Merkezi

OKUL YÖNETİCİLERİ SORUMLULUĞU ÜSTLENMEDİ

Akgün’ün hayatını kaybetmesinin ardından Bitlis Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada haklarında dava açılan öğretmen ve okul müdürleri birbirlerini suçladı. Okul müdürü H.E., olay esnasında yetkiyi müdür yardımcısı S.A.’ya devrettiğini ve olayın sorumlusunun yardımcısı olduğunu savundu. Müdür yardımcısı ise, müdürün üzerine attığı suçlamayı kabul etmedi ve deponun anahtarının zaten kendisinde olmadığını belirtti. Duruşmada okul yöneticilerinden M.N.D.’nin tatbikat esnasında imza yetkisinin okul müdürü H.E.’de olduğunu ve kendisinin üzerine atılı suçlamaları kabul etmediği öğrenildi. Öğretmenlerden G.K. ise öğrenci G.Ç.’ye ateşin üzerine tinerin dökülmesi yönünde talimat vermediğini savundu. Yangın tatbikatında sorumlu olan öğretmenlerden C.S. ise olayla ilgili bir alakasının bulunmadığını ifade etti. Sanık avukatları, mahkeme heyetinden kusur tespitinin yapılması için bilirkişi heyetinin oluşturulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, verdiği ara kararda dosyanın Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti. Sivil savunma uzmanı ve hukukçulardan oluşan 3 kişilik heyet, yangın tatbikatı esnasında kusuru olanları tespit edecek.

Editör: TE Bilisim