Kızılay Genel Başkanı Küçükali, sürpriz şekilde görevi bıraktı. Perşembe günü Somali'ye ilişkin planlarını heyecanla anlatan Küçükali, gerekçe olarak sağlığını gösterdi ve 'Artık dinlenme vakti geldi' dedi. İstifanın arka planında bir dizi senaryo konuşuluyor...

Suriye'deki olaylardan kaçıp Türkiye'ye sığınanlar ve Somali'deki kıtlık nedeniyle son dönemde Türk Kızılayı yoğun bir hareketlilik yaşarken, sürpriz bir ayrılık haberi geldi. Yedi yıldır Kızılay Genel Başkanlığı yapan ve perşembe günü Somali'ye ilişkin 2 yıllık planları anlatan Tekin Küçükali, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevini bıraktı. Küçükali, Kızılay personeline de duygusal bir mesajla veda etti.

Küçükali, Endonezya'daki tsunamiden Pakistan'daki depreme kadar birçok felakette harcadığı çabayla dikkat çekti. Son dönemde Somali'deki yardım operasyonu üzerinde yoğunlaşan Küçükali'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali gezisine eşlik etmesi beklenirken, tarihin en büyük yardım kampanyalarından birinin sürdüğü bir dönemde görevden ayrıldığını açıklaması doğal olarak soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

"ÇOK ÖNE ÇIKIYORSUN"

Yakın çalışma arkadaşları Küçükali'nin istifa kararıyla şaşkına döndü. Planlanan TV ve gazete ziyaretleri tek tek iptal edildi. Ekip arkadaşları 'Hiçbir şekilde görevini bırakacağından bahsetmemişti. Özellikle Somali için kısa, orta ve uzun vadeli örnek projeleri vardı' yorumu yaptı.

Küçükali'ye yakın bir isim dün 'Ömer Çelik'le bir anlaşmazlığı olmuştu. Aklıma sadece bu geldi' yorumunu yaptı ve şunları ekledi: 'Son zamanlarda Somali için de çok fazla TV ve televizyon görüşmesi yapıyordu. Biz de kendisine 'Çok fazla öne çıkıyorsunuz, sorun olmasın' diyerek dikkatini çekmiştik.'

İHH GİBİ KURULUŞLARIN ETKİNLİKLERİ AZALIYORDU

Türk Kızılayı, uluslararası yardım kuralları çerçevesinde, idelojik bir amaç gütmeden çalıştığı için İHH gibi bazı İslamcı yardım kuruluşlarının etkinliklerini azaltıyordu. Türk Kızılayı’nın, bu kuruluşların bazı faaliyetlerinden duyduğu rahatsızlığın da, istifada etken olabileceği kaydedildi.

Uzun vadeli planları vardı

Somali kampanyasına destek isteyen Küçükali, uzun vadeli planlarını anlatmıştı. İstifa edecekmiş ya da sağlık sorunları olan bir başkan gibi değil Kızılay'ın ve Somali yardımlarının 2 yıl sonrasını planlayan başkan gibi konuştu. Sağlıklı ve neşeli olduğu gözlenen Küçükali yardım kampanyasına halkın verdiği cevap ile hükümetin desteğinden mutlu olduğunu anlattı. Somali için düzenledikleri kampanyayı anlatırken orada yaşanan fakirlik ve açlıktan çok etkilendiği sözlerine yansıyordu.

Senaryo üstüne senaryo

İstifanın arka planında konuşulan senaryolar özetle şöyle:
- Tekin Küçükali'nin beklenmedik vedasıyla ilgili olarak Somali kampanyasını kişisel ve kurumsal olarak çok fazla sahiplenmesi, ekip arkadaşlarının bile dikkatini çekip uyarmasına yol açacak boyuta ulaşmıştı.
- Somali kampanyası sırasında bağış toplayan diğer derneklerle kimi durumlarda karşı karşıya geldi. Bu da rahatsızlık yarattı.
-Seçimler öncesinde Kızılay Adana Teşkilatıyla ilgili olarak aldığı kararlar AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'i rahatsız etti.

CHP: "UMARIZ BİZİMLE ALAKALI DEĞİLDİR"

Ankara’da, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Somali ziyareti nedeniyle yaşanan bir krizin istifaya Bağlantı olduğu iddiası da dün gün boyu konuşuldu. Kılıçdaroğlu, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Dışişleri, havaalanının ötesinde pek yardımcı olamayacakları mesajını vermiş oldu. Biz de Kızılay ile temasa geçtik. Tekin Küçükali ile görüştük, sağ olsun çok yardımcı oldu. Kızılay’ın orada yerleri olduğunu, bizi oralara kadar götürmek için yardımcı olacaklarını belirtti” demişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak da 'Bizim gezimizle alakalı mi, bilemiyorum. Sonuçta biz kendisiyle çok olumlu görüşmeler yaptık, katkıları oldu. Nihayetinde kendisi hayır işlerine aracılık ediyor. Eğer bizimle olan diyaloğundan dolayı böyle bir baskıyla karşılaştıysa çok üzülürüz, ancak bu konuda bir bilgiye sahip değiliz. Ama apar topar istifasından üzüntü duyduk. Gerekçe olarak sağlık sorunlarını göstermiş; umut ediyorum ki, önemli sağlık sorunları yoktur' karşılığını verdi. (Milliyet & Akşam)

Editör: TE Bilisim