2010-2015 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde 1134 kadının cinayetlere kurban gittiği Türkiye’de, Adalet Bakanlığı’nın, kadın cinayetlerinde faillerin meslekleriyle ilgili resmi bir araştırma yapmadığı ortaya çıktı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in geçim sıkıntısı nedeniyle gerçekleştirilen kadın cinayetleriyle ilgili soru önergesine yanıt vere Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kadın cinayetlerinde faillerin meslekleri ve gelirleriyle ilgili ayrıntılı istatistiki veri bulunmadığını bildirdi. 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, her yıl artan ve ülkemizin kanayan yarası haline gelen kadın cinayetleri sorununu TBMM gündemine taşıdı. Gürer, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazı soru önergesinde, geçim sıkıntısından meydana gelen kadın cinayetlerine dikkat çekti. Ülkemizde kadın cinayetlerinde faillerin kaçının işsiz olduğunu soran Gürer, “Cinayet işleyenlerin kaçının mensup oldukları ailelerin geliri yoktur. Elinizde kadın cinayetleri işleyenlerle ilgili istatistiki bilgi var mıdır? Yoksa bu konuda bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.

Adalet Bakanı Gül, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, adli sicil tutulmasıyla ilgili hizmetlerin Adalet Bakanlığının resmi görevleri arasında yer aldığını belirterek, “Ancak adli istatistikler sanık ve suç esas alınarak derlenmektedir. Müstakil bir düzenlemeye konu ve suçun unsuru olmadığı sürece, suç faillerinin meslek ve meşguliyetleri ile gelir durumları esas alınarak bilgi derlenmesi yapılmadığından, bakanlığımızda soru önergesine konu edilen hususlarda ayrıntılı istatistik veri bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ise 2010- 2015 yılları arasında 1134 kadının cinayetlere kurban gittiği ülkemizde, Adalet Bakanlığı’nın faillerle ilgili istatistiki bilgi toplamamış olmasının düşündürücü olduğunu söyledi. 

Kadın cinayetlerinin önemli bir bölümünün aile içi sorunlar ve ekonomik problemler nedeniyle işlendiğinin emniyet güçlerinin verilerinde sabit olduğunu anlatan Gürer, “Böylesine önemli bir konuda Adalet Bakanlığı, resmi bir araştırma yapmamış. Hükümetin Kadın cinayetlerinde faillerin cinayeti işleme sebebini araştırıp, bu sebepler üzerinden cinayetleri en aza indirmenin gayreti içinde olması gerekirken, bizzat sayın bakan tarafından yapılan açıklamada böyle bir çalışmaya gerek duyulmadığının belirtilmesi, cinayetlerin önlenmesi için çaba gösteren bazı sivil toplum kuruluşları kadar bu konuya önem verilmediğini göstermektedir” dedi. 

Editör: TE Bilisim