İBB Meclisi 2010 yılı Nisan ayının Çarşamba günkü oturumunda CHP İBB Meclis Üyesi Serdar Bayraktar’ın hazırladığı ve CHP’li Meclis Üyeleri Bülent Soylan, Dr. Hakkı Sağlam ve Nurettin Tan’ın imzaladıkları “İstanbul’da Kapatılmış Mezarlıklar” konulu yazılı soru önergesi başkanlık makamına havale edildi. İstanbullular doğumdan ölüme kadar olan sorunlarını CHP’li meclis üyelerine aktarıyor ve İBB Meclis gündemine taşımalarını istiyor.
İstanbul’da ki kapalı mezarlıkların işleyişini, dolu olan mezarlıklara defin işlemlerinin hangi prosedürlere göre yapıldığını İBB Meclis gündemine taşıyan Bayraktar soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;
Kapalı mezarlıklara defin neye göre yapılıyor?
“Bilindiği gibi İstanbul’umuzda birçok mezarlık dolmuş ve yeni defin işlemlerine kapatılmıştır. Ancak özellikle merkezi ve tercih edilen mezarlıklarda, mezarlık dolu da olsa defin işlemleri devam etmektedir. Büyükşehir Belediyemiz sınırları içinde bulunan ve dolu olarak tanımlanan mezarlıklarda 2009 yılı içerisinde hangi mezarlıkta kaç defin işlemi gerçekleştirildiğini ve söz konusu bu mezarlıklarda bugün itibariyle kaç adet defin işlemine uygun boş yer bulunmaktadır”
İstanbul’da 320 mezarlık, günde 200 cenaze defini var Mezarlıklar Müdürü Ne Demişti? İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, 2008 yılında yaptığı açıklamada, şehir içindeki Topkapı, Eyüp, Edirnekapı ve Aşiyan mezarlıklarının tamamen dolduğunu, SİT alanı ilan edilen Karacaahmet Mezarlığı'nın gömüye kapatıldığını, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda ise aile kabristanı satışının yapılmadığını bildirmişti. Avcı ayrıca, İstanbul ili sınırları içinde 320 adet mezarlık bulunduğunu, 10 bin dönüm arazide günde ortalama 150–200 arasında gömü yapıldığını söylemişti.
Mezar yeri için ‘150 bin TL veririm’ diyen var
Müdür Adem Avcı, Kent genelinde şu anda mezarlıklardaki alt kategorinin cenaze anında 100 YTL, eş yanı 1000 YTL, boş mezar yerinin de 3 bin YTL olduğunu söyledi. Avcı, en üst limitin uygulandığı Zincirlikuyu, Karacaahmet ve Çengelköy'de cenaze anında 2 bin 500 YTL, eş yanı 5 bin YTL, cenazesiz de 9 bin YTL olduğunu kaydetmiş, ''Buralarda yer kalmasa da fiyat tarifesini yapmak durumundayız. Bir mezar yeri için '50, 100 150 bin YTL veririm' diyenler var. Biz bu tekliflere kapalıyız'' demişti.
Editör: TE Bilisim