Telefon:0216 359 45 50 - 51 
E-mail: [email protected]
Web: http://www. istanbuloyuncakmuzesi.com
İlçe: Göztepe
Adres: Ömerpaşa Caddesi Dr. Zeki Zeren Sokağı No:17 Göztepe

Yazar, müze kurma fikrinin temellerini daha  çocukluk yıllarında atmıştır. Sunay Akın 6 yaşında  ailesi ile birlikte  İstanbul’a yapmış olduğu bir  seyahatte Arkeoloji Müzesini ziyaret eder. Bu geziden o kadar etkilenir ki müzeciliği oyunlarına katar ve en çok sevdiği  oyun haline gelir. Ancak diğer  çocuklar pek ilgi göstermediklerinden  oyunu hep kısa sürer.

Oyuncak müzesi fikrinin temelleri ise şairin, 20 yıl önce  Almanya’nın Nürnberg kentine yapmış olduğu seyahatine u zanıyor.  İlk kez o zaman böyle bir müzeyle karşılaşan Sunay Akın, kendini  oyuncaklardan saatlerce alamadığını itiraf ediyor. Akın daha sonra gittiği tüm ülkelerde  oyuncak müzesi  aramayabaşlar ve bu gezilerin sonunda gelişmiş her ülkenin mutlaka  oyuncak müzesi olduğunu ve  teknolojik açıdan kendini geliştiren ülkelerin  oyuncak sanayisinde lider olmayı başardıklarını fark eder. Şair o müzeleri gezerken şunları düşünür “Hayal etmenin ve düş kurmanın tarihi var. Bu tarih o müzelerde yaşatılıyor. Türkiye’de de böyle bir müze olmalı ve hayaller korunmalıydı.”

Yazar bu müzeyi kurma amacını ise şu sözlerle ifade etmekte “ OyuncakMüzelerini gezerken içimde hep anlaşılmaz, garip bir duygu taşıdım. Neden benim ülkemde  oyuncak müzesi yok diye. Bu beni  rahatsız etti. Hani istiridyenin içine bir kum taneciği girer, istiridye bundan rahatsızlık d uyar ve o kum taneciğini izole etmek için etrafında bir salgıya çevirir ya; hani böylelikle inci oluşur ya… İşte  oyuncak müzesi de böyle bir inci. İçime bir kum taneciği girdi ve bu beni  rahatsız etmeye başladı. Çünkü bütün uygar ülkelerin  oyuncakmüzeleri var, o zaman bir salgı ortaya çıkardım ve bu müzeyi kurdum”

15 yılda gezdiği ülkelerdeki antikacılardan ve açık arttırmalara  katılarak satın aldığı  oyuncaklarla bu müzeyi kuran  sanatçı insanlara masalsı bir  dünyakurmak istemiş. Sunay Akın  oyuncak Müzesi hayalini gerçeğe taşırken sahne tasarımcısı A yhan Doğan ile çalışmıştır. Yazar, Ayhan Doğan ile çalışmasının sebebini ise şöyle açıklamakta; “Bu müzede hayallerimizdeki kahramanları sergileyeceğimize göre, her odanın bir sahne görünümünde olması gerekliydi. Bu işi de en iyi başarabilecek olan isim Ayhan Doğan’dı.

Müze sözcük olarak ilham perisi anlamını taşıyor. Müze mitolojideki Zeus’un 9 güzel kızı “Musa”lardan  gelir. Akın hiçbir müzenin kar amaçlı kurulmayacağını ilham perilerinin ona  kazandırdığı ne varsa onlarla müze kurduğunu, sevenlerinin kendisi için harcadığı parayı onlara hizmet olarak sunmaya çalıştığını ifade ediyor.

Müzedeki  oyuncakların sayısı ve çeşidi konusunda s ınır bulunmamaktadır. Oyuncak müzesinden içeri adımınızı attığınız anda sizi masalsı bir  dünyabeklemektedir. Evcilik oynadığınız bebeğiniz, kurşun askerleriniz, metal arabalarınız,  çocukluğunuz, anılarınız sizleri bekliyor. Sunay Akın, yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık dört bin adet antika  oyuncak topladı. En eski oyuncak 1817 yılına ait,  Fransa`da yapılan bir  oyuncak keman… 1820 yılında Amerika' da yapılan bir bebek, yine aynı ülkeden 1860 yılına ait misketler, Almanya`da yapılan yüz yaşında teneke  oyuncaklar ve porselen bebekler müzenin en eski eserleri arasında.

Müze 5 kattan oluşmaktadır. Konferans salonunun bulunduğu en alt katta kendinizi bir denizaltının içinde bulacak, çayınızı  kahvenizi yudumlayacağınız cafede ise bir  oyuncağın dişlilerinin içinde hissedeceksiniz. Girdiğiniz her odada farklı bir macera yaşayacak ve  çocukluk dostlarınızla karşılaşacaksınız.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi günleri haricinde, 09:30-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Ziyaret Ücretleri: Tam:8 TL İndirimli:5 TL`dir.
Müzemize fotoğraf çekimi yasaktır

Editör: TE Bilisim