Hırka-i Şerif'in 1780 yılından itibaren kendisiyle aynı ismi taşıyan Hırka-i Şerif Camii'nin avlusunda yapılan bir binada sergilenmeye başlandığını aktaran Vali Güler, 1847 yılında ise yapılan restorasyonla cami içinde sergilenmeye başlandığını ifade etti.

RESTORASYON ÇALIŞMASI İTALYANLAR'DAN

Hırka-i Şerif'te zamanla bozulmalar ve mekânın etkilerinden dolayı yıpranmalar olduğunun tespit edildiğini aktaran Vali Güler, geçtiğimiz yıl bu konuda tespitler yapılması için bir bilim kurulu oluşturulduğunu hatırlattı. İstanbul İl Özel İdaresi'nden karşılanmak üzere ihalesinin yapıldığını anlatan Vali Güler, "Şu anda bir İtalyan firması aracılığıyla ve bu bilim kurulunun gözetiminde restorasyon işlemleri özelikle hırka-i şerif için konservasyon ve hırka-i şerifin bulunduğu odanın onarımı ve restorasyonu işlemleri yürütülüyor. Çok özenli bir çalışma gerçekleştiriliyor. Odanın ve teşhir mekânları da yenilecek. Özellikle iklimlendirme ve klima sistemleri yenilenecek. Böyle olunca her sene Ramazan ayının ilk cumasından başlayıp arife gününe kadar süren o teşhir imkânını önümüzdeki dönemde senenin tamamına yayacak bir imkâna sahip olacağız." İfadelerini kullandı.

Cami avlusunda Hırka-i Şerif'i muhafaza edecek aile için yapılan binanın da yıprandığını aktaran Vali Güler, bu binanın da Fatih Belediyesi tarafından restore edileceğini belirtti. Vali Güler Hırka-i Şerif Camii'nin de ayrıca bir restorasyon işleminden geçeceğini aktardı.

Hırka-i Şerif'in geçtiğimiz sene Ramazan ayında sergilenemediğini hatırlatan Vali Güler, bu sene Ramazan ayına kadar konservasyon çalışmasının tamamlanacağını ve mekanın restorasyonu ve iklimlendirme sayesinde bakteri ve böcek etkisinden korunmasıyla yılın tamamında ziyarete açık hale getirileceğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim