Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi iç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan, hekimlerin kanıta dayalı bilimsel verilerden hareket ettiği için bitkilerle uğraşmadığını ancak bu işi anlamayan ama bu işten belli menfaatler sağlayabilecek kişilerin ortaya çıktığını söyledi.

Hasta takibi olmadan, hastanın önceki ve sonraki bulgularını bilmeden, kişilere çeşitli bitkilerin tavsiye edildiğini ifade eden Özkan, "Bitkilerin içerikleri o kadar çok toksinler, o kadar çok çeşitli maddeler içerir ki bunların faydalı kısımlarından vücut yararlanırken, zararlı kısımlarını karaciğer atar. Hele hele bir de karaciğerde bir yük varsa, yağlanma, hepatit B ve C gibi virüsler varsa bu ekstradan bitkilerle gelecek olan maddeler karaciğerin yükünü artırır. Dolayısıyla faydalı olacağı yerde zararlı olur" uyarısında bulundu.

HER BİTKİ ZARARSIZ DEĞİLDİR

Karaciğer uzmanı olmayan kişilerden böyle tavsiyelerin alınmaması gerektiğine dikkati çeken Özkan, bazı karaciğer uzmanlarının da bu konuya eğilerek, konunun bilimsel bir platformda devam etmesini sağlaması önerisinde bulundu. Her bitkinin zararsız olmadığını vurgulayan Özkan, "Sigara bitkidir, zararlı. Esrar bitkidir, zararlı" dedi.

KARACİĞER DOSTU BİTKİLER

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda karaciğer dostu olarak bilinen birkaç bitki bulunduğuna işaret eden Özkan, deve dikeni, enginar, ekinezya, kekik, sarımsak, söğüt yaprağı, karahindiba, zencefil, kırmızı biber, arnavut biberi ve elma suyunun karaciğer dostu bitkiler olduğunun ortaya konulduğunu kaydetti.



Editör: TE Bilisim