Ergenekon soruşturmasıyla mercek altına alınan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Çağdaş Eğitim Vakfı'nın burs için müracaat eden bazı öğrencileri "İmam hatipli", "Başı kapalı", "Çok ihtiyacı var ama gerici görünüyor" şeklinde fişlediği belirlendi...

Ergenekon soruşturmasıyla mercek altına alınan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı'nın (ÇEV) burs verdiği öğrencileri nasıl fişlediği ortaya çıktı. Başkanlığını operasyon öncesi Amerika'ya gittiği ortaya çıkan Gülseven Yaşer'in yaptığı ÇEV, İstanbul İl Dernekler Müdürlüğü tarafından 14 Ocak 2008 tarihinde denetimden geçirildiği öğrenildi.

“Takip edilecek, fikirleri şüpheli”

Denetim neticesinde ÇEV'in burs başvurularını yanlı bir şekilde reddettikleri belgelendi. İl Dernekler Müdürlüğü'nün Denetim Raporu’nda ÇEV'e burs almak için müracaat eden bazı öğrencilerin müracaat formlarına "İmam hatipli", "Başı kapalı", "Çok ihtiyacı var ama gerici görünüyor", "Kürt ve akıllı bir çocuk", "K.Alemdaroğlu'nu çok haklı bulduğunu ve ona yardımcı olmak istediğini söylüyor", "Takip edilecek, fikirleri şüpheli", "Resmen takiye yapıyor" gibi notların düşüldüğü görüldü. Dini yaşamdan uzaklaşmalarının telkin edildiğine de dikkat çekilen raporda, doğu ve güneydoğu illerinden gelen öğrencilerin batı illerinde açılan evlere yerleştirildikleri ve bu evlerde kız-erkek birlikte kalmalarının sağlandığı vurgulandı.

Yaşer'in eşi de tartışmalı vakıfta

Gülseven Yaşer'in eşi Yaşar Yaşer de bir dönem Sağlık Eğitim Vakfı'nın (SEV) Genel Başkanlığını yaptı. SEV'in adı Dünya Kiliseler Birliği'ne bağlı Amerikan Board'la gündeme gelmişti. Amerikan Board'un bünyesinde bulunan Protestan Kilisesi'nin 1830'dan beri Türkiye'de faaliyet gösterdiği belirtilirken, bu faaliyetlerini 1968'de SEV'e devrettiği ifade edildi.

Protestan Kilisesi'nin Türkiye'de Bible House (İncil Evi) şirketi ile misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğu MİT raporlarında yer aldı. SEV'in Türkiye'de misyonerlik faaliyetleri yürüttüğünü ilk kez gündeme Gazeteci Adnan Odabaş getirdi. Bunun üzerine Vakıf, Odabaş aleyhine dava açtı. Konuyla ilgili olarak MİT'ten bilgi isteyen Mahkeme'ye 2 Mayıs 2005 tarihli şok yazı gönderildi. MİT'ten gelen yazıda SEV'in Türkiye'de protestanlığın yayılması için uğraş verdiği kaydedildi. Yazıda, Vakıf'ın İstanbul ve İzmir’de okulları, Gaziantep'de de hastanesinin bulunduğuna dikkat çekildi.

Amerikan Board'dan yardım istediler


 Mahkeme kararıyla iddiaları doğrulanan Odabaş'ın 2005’te çıkardığı 'Dikkat Misyoner Geliyor' isimli kitabında da çarpıcı ididalara yer verildi. Gülseven Yaşer'in başkanlığını yaptığı ÇEV ile o dönem Yaşar Yaşer'in başkanlığını yaptığı SEV'in deprem bölgesi için eğitim ve öğretim projesi hazırlayarak Amerikan Board'dan parasal yardım talebinde bulunduklarına işaret edildi. Halen Fahri Başkanlığını Şevket Sabancı, Mütevelli Heyeti Başkanlığını Prof. Dr. İlter Turan'ın yaptığı SEV'de Josef Amado ve Kenneth Frank gibi isimler yabancı isimler var. Bu arada Encümen-i Daniş üyesi Prof Dr. Mustafa Aysan da SEV yöneticileri arasında bulunuyor.
Editör: TE Bilisim