Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, paralel belediye meclisi gibi çalışmıştır, yoğunluk getiren onlarca plan yapılmıştır. Gerekli denetimler yapılmaz ise şehir cinayetleri sürecek”dedi, CHP İBB Meclis ÜyesiAhmet Temurlenk hazırladığı yazılı soru önergesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki gazeteye verdiği demeçleri İBB Meclis gündemine taşıdı ve Başkan Topbaş’a şu soruları sordu: “Bu şehir cinayetlerini işleyen kimlerdir? Bunların hakkında soruşturma yapılmış mıdır? Son 2,5 yılda kaç adet plan tadilatı yapılmıştır? Sayın Bakanın söylediğine göre birileri çok büyük rantlar sağlamıştır. Bu rantı alan inşaat şirketleri hangileridir? Boşaltılan Askeri Alanların yeşil alan olarak değerlendirilmeyeceğini beyan eden Sayın Bakanın sözlerini Büyükşehir Belediyesi sahiplenecek mi?”

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi 2016 yılı Eylül ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri Ahmet Temurlenk ve Ülkü Koçar imzaları ile meclis başkanlığına sunulan ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önerge: 

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR MECLİS BAŞKANLIĞINA

 

Konu: Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin gazeteye verdiği demeçler hakkında.

18 Ağustos 2016 tarihinde Hürriyet gazetesinin Ankara bürosunu ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki gazeteye verdiği demeçte; “Belediyelerin mali yönden Sayıştay, idari işlemler acısından İç İşleri Bakanlığı denetliyor, ama şikâyet olmaması durumunda imar açısından denetleyen yok. Bu bağlamda gerekli denetimler yapılmaz ise şehir cinayetleri sürecek. Son dönemde belediye meclislerine gelen imar plan tadilatı miktarında çok büyük bir artış var. İnsanlar rant peşinde, verilen yoğunluk artışlarıyla şehirlerde adeta cinayet işleniyor. Kentsel dönüşümde basit bir formül işliyor; Ver müteahhitte, iki misli yoğunlukla dönüşsün. Her yerde inşaat yoğunluğu iki misline çıkıyor. O bölgenin alt yapısı, trafiği iki kat yoğunluğu kaldırır mı, kaldırmaz mı? Hesaplanmıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, paralel belediye meclisi gibi çalışmıştır, yoğunluk getiren onlarca plan yapılmıştır” sözlerini sarf etmiştir.

 

Sayın Bakanın bu açıklamaları doğrultusunda bu sorularımızın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş tarafından cevaplandırılmasını istiyoruz; 

1-  Bu şehir cinayetlerini işleyen kimlerdir? Bunların hakkında soruşturma yapılmış mıdır?


2-
  Son 2.5 yılda kaç adet plan tadilatı yapılmıştır?


3-
  Sayın Bakanın söylediğine göre birileri çok büyük rantlar sağlamıştır. Bu rantı alan inşaat şirketleri hangileridir?


4-
  Boşaltılan Askeri Alanların yeşil alan olarak değerlendirilmeyeceğini beyan eden Sayın Bakanın sözlerini Büyükşehir Belediyesi sahiplenecek mi?

Kaynak
 :  İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)




Editör: TE Bilisim