Söz konusu nitrik asidin halk arasında “kezzap” olarak bilinen kimyasal olduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili İBB, Valilik ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık açıklama yaptı. Türkiye'nin önemli markaları ile çalışan Ekomar Kimyevi Maddeler Ambalaj Sanayi şirketine, kaza sonrasında ulaşılamadı.Sızıntı sırasında gökyüzüne turuncu-kahverengi renkte duman yükseldi. Polis, fabrikaya giden yolları keserek önlem aldı.

TUZLA'DAKİ KİMYASAL MADDE SIZINTISI DURDURULDU

İtfaiye ekiplerinin sızıntıyı saat 10.30 sıralarında önlem çalışmalarını başlattığı sızıntı, yaklaşık 5 saat süren çalışmanın sonucunda durduruldu.Çalışmalar sırasında dozerle sızıntının olduğu alana kum taşındığı görüldü.İtfaiye ekipleri sızıntının sonlandırılmasının ardından nitrik asidin (kezzap) yayıldığı alandan tahliye çalışmalarına başladı.Çalışmalar sırasında hazır halde ambulans bekletildiği görülürken, olayı takip eden basın mensupları da gaz maskesi taktı.

POLİS EKİPLERİ, MEFAGONLA ANONS EDİYOR, OLAYIN YAŞANDIĞI YERE 1 KİLOMETREDEN FAZLA YAKLAŞILMASINA İZİN VERMİYOR

Diğer yandan sızıntısının önüne geçilmesi ve havanın tamamamen temizlenmesi için çalışmalar sürüyor.
Kimyasal madde kaynaklı zararlara karşı imal edilen özel kıyafetli itfaiye görevlileri sızıntının başladığı noktaya girdi. Çalışmaların en kritik bölümü delinen bir tankın bulunduğu bu bölümde sürdürülürken çevrede de çok sıkı güvenlik tedbirleri alındı.Çevre işyerlerinde çalışanlar, işçiler dahil olmak üzere herkes bölgeden uzaklaştırıldı.  Polis ekipleri devriye gezerek ve sesli uyarılar yaparak, olayın yaşandığı yere1 kilometreden fazla yaklaşılmasına izin vermiyor. 

İSTANBUL VALİLİĞİ: NİTRİK ASİT TAHLİYE EDİLMEKTEDİR 

İstanbul Valiliği, Tuzla'daki kimyasal madde sızıntısıyla ilgili açıklama yaptı.
Açıklamada, "Tuzla Deri Organize Sanayi Sitesi içerisinde faaliyet gösteren bir firmaya ait bina dahilinde bulunan tankın delinmesi sonucunda açığa çıkan nitrik asit süratli ve emniyetli bir şekilde tahliye edilmektedir. Tahliye edilen maddenin kimyasal özelliği nedeniyle tahriş edici, gözlere ve solunum yollarına zarar verici özelliği bulunmakta olduğundan bina ve çevresi tedbiren boşaltılmıştır. Söz konusu maddenin tahliyesi neticesinde bina ve çevresinde tekrar gerekli kontroller yapılacak ve alınan tedbirler kaldırılacaktır. Yaşanan olayda herhangi bir yaralanma yaşanmamıştır" denildi.

Editör: TE Bilisim