Uyuşturucuyla mücadele alanında dünyaya örnek bir çalışma başlatan Türkiye, 8 bakanlığın eşgüdümünde yürüttüğü faaliyetleri hız kesmeden sürdürüyor.

2015 yılı Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı çerçevesinde atılan adımlar Genel Müdürlüğümüzde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. 27 Ağustos 2015 Perşembe günü düzenlenen toplantıda, Genel Müdürümüz Cemalettin Haşimi ve  TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler hakkında sağlık muhabirlerini bilgilendirdi.

Devletin uyuşturucuyla mücadeleye verdiği önemi göstermesi açısından toplantının önem arz ettiğini ifade eden Cemalettin Haşimi devletin ilgili tüm kurumları ile birlikte uyuşturucuya karşı topyekun mücadele yürüttüğünü, bu mücadelede sağlık muhabirlerine de önemli görevler düştüğünü  söyledi. Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı çerçevesinde atılan adımları, bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetleri anlatan Necdet Ünüvar 8 bakanlık ve ilgili kurumların çalışmalarının devam ettiğini, Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadelede dünyaya örnek teşkil edeceğini vurguladı.

8 bakanlığın katılımıyla topyekûn mücadele

Türkiye; Genel Müdürlüğümüzün yanı sıra Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ve Yeşilay’ın da dâhil olduğu ortak platformla uyuşturucuyla mücadele faaliyetlerini sürdürüyor. Çalışmalar, Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele ve Strateji Belgesi’ne dayanarak oluşturulan “2015 Yılı Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı” çerçevesinde yürütülüyor.

Narkotimler, 29 ilde görev başında

2015 yılı Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı yol haritasında yer alan projelerin büyük çoğunluğu şimdiden hayata geçirilmiş durumda. İçişleri Bakanlığı tarafından 11 Aralık 2014’te 11 pilot ilde Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Narkotimler, bugün 29 ilde uyuşturucu kaçakçılığı, üretimi, kullanımı, ve dağıtımının engellenmesi amacıyla sokak sokak mücadele yürütüyor.

ALO 191 Danışma ve Destek Hattı

Uyuşturucu ile mücadele amacıyla kurulan yeni danışma birimleri ve tedavi merkezleri Türkiye’nin bu mücadeledeki kararlılığını ortaya koyuyor. Önde gelen danışmanlık projelerinden biri de “ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Dayanışma ve Destek Hattı”. Sağlık Bakanlığı tarafından 8 Temmuz 2015 itibariyle hizmet vermeye başlayan ALO 191 hattı 7 gün 24 saat ücretsiz destek veriyor.

Çocuk Destek Merkezleri kuruldu

Toplumun her kesimini ilgilendiren bir halk sağlığı sorunu uyuşturucunun özellikle okul çağındaki çocuklar ve gençler arasında kullanımı ve yaygınlaşmasını önlemek amacıyla da çok sayıda projeler hayata geçiriliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki 16 Çocuk Destek Merkezi madde kullanan çocuklara hizmet vermek üzere ihtisaslaştırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da destek verdiği proje, okul çağındaki çocuklar ile 30 yaş altı üniversite öğrencilerine ilişkin uyuşturucu kullanımının tespitine yönelik araştırmalar yapılıyor.  Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca, rehberlik hizmeti kapsamında okullarda uyuşturucu ile mücadele konusunda 4.824.295 öğrenci, 3.446.072 veli ve 452.032 öğretmene ulaştı.

3191 kişiye meslek danışmanlığı 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bağımlılık tedavisi gören veya rehabilitasyon sürecindeki 3191 kişiye iş ve meslek danışmanlığı hizmeti verirken, İŞKUR tarafından uyuşturucu bağımlılarına tedavilerinin sonrasında kurum hizmetlerinin sunulmasında öncelik tanınmasını sağlıyor. Bakanlık ayrıca, bünyesinde AMATEM/ÇEMATEM bulunan sağlık hizmet sunucularına SGK tarafından yüzde 30 daha fazla ödeme yapılabilmesine imkânı verdi.

1803 antrenöre bağımlılıkla mücadele eğitimi

Gençlik ve Spor Bakanlığı ise, Türkiye genelinde 1803 antrenöre “Bağımlılıkla Mücadele Farkındalık Eğitimi” verilmesi kararını aldı. Bunlardan İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan antrenörlerin eğitimleri tamamlanmış durumda. Buna ek olarak, 400.000 üniversite öğrencisinin Bakanlığın yaz kamplarına katılması, 35.000 öğrenciye ise “Bağımlılıkla Mücadele Farkındalık Eğitimi” verilmesi planlandı.

Hukuki düzenlemeler yapılıyor

Talepte mücadele kapsamında hukuki düzenlemelerle caydırıcılığı artırma yolunda çalışmalar yürüten Adalet Bakanlığı, uyuşturucu kullanımının “Ceza İnfaz Kurumlarında Ruh Sağlığı ve Bağımlılık Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi” geliştirdi. Bakanlık ayrıca, madde kullanımı nedeniyle denetimli serbestlik tedbiri verilen 78.556 kişiye “Değerler Eğitimi”, “Hayır Diyebilme”, “Empati Kurabilme”, “İletişim Becerileri” gibi 186 farklı seminer düzenledi.

Ortak dil oluşturuluyor

Öte yandan, uyuşturucu ile mücadelede kamu kurumları arasında işbirliğini ve iletişimi artırmak amacıyla da bir dizi çalışma gerçekleştirildi. Genel Müdürlüğümüzün öncülüğünde uyuşturucuya karşı etkin mücadele için ortak bir iletişim stratejisi ve yol haritası oluşturuldu. BYEGM tarafından bakanlıklar arası ortak bir dil oluşturulması konusunda çalışmalar yapılırken aynı zamanda bilgilendirme amaçlı kitapçık ve broşürler hazırlandı.

Editör: TE Bilisim