Çözüm Et İthal Etmekte Değil Sağlıklı Bir Tarım ve Hayvancılık Politikası Geliştirmede

Son günlerde ülke gündemini işgal eden kuşbaşı ve kıyma fiyatının aşağıya çekilmesi için Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın iyi niyetli ama asıl çözüm olmayacak fikir ve düşünceleri gündemi iyice meşgul etti. Devletin Et ve süt kurumu marifeti ile BİM ve A-101’ler aracılığı ile uygun fiyatlı et satışı ile bu işi çözüme kavuşturmayı düşünmesi sağlıklı bir tarım ve hayvancılık politikamızın olmadığının işaretidir.

Besiciler Kurbanlıklarını Sattı Yem pahalı diye yeni hayvan’a yatırım yapmadı

Türkiye’nin bir çok bölgesinde besi işi yapan köylülerle konuştuk. Hepsinin ortak düşüncesi 50 Kg.Lık yem 60 TL ,1 Kg.Saman 0.80 kuruş olduğu yerde besici karkas etin kilosunu 25 TL den satarak ayakta kalamaz dedi. Yemin torbası 40 TL samanın da Kg fiyatı 0.30 Kuruş olursa ve karkas etin Kg.Fiyatı 25 TL den satın alınırsa o zaman besici hayvan besler görüşü hakim olarak karşımıza çıktı.

Malatya’da Besicilik Yapan Muhsin Çetiner Şunları söyledi

Tarım ve hayvancılık bakanı sayın Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba yanına mektep okumuş müsteşarlarda alacak ama asıl yanına alması gereken kişinin bir önce ki yıl kurbanlık hayvan besleyip satan bir köylü olmalıdır.Fiyatlarının uygun olması yurt dışında ithalat ile olmaz. Bu basit ve kısa süreli bir çözüm olabilir. Uzun ve sağlıklı bir çözüm ancak kendi köylümüze bu işi cazip hale getirerek yapmaktır.

20 Tane damızlık inek besleyenin tarım sigortası devletten olursa hayvancılık artar

Bir çok besici devlet bu işi cazip hale getirmek için bazı teşvikler vermeli. Örnek olarak her 20 damızlık büyükbaş hayvan besleyen kişinin tarım sigortası devlet tarafından yapılırsa bu iş artar görüşünü savunalar var.

Canlı Hayvan İthal edip köylülere dağıtmak üzere devlete tanesini 6 bin TL den satan ithalatçı firma sahipleri çok para kazanıyor iddiası araştırılmalıdır..

Köylülere hibe edilen büyükbaş hayvanların tanesini devlete 6 bin TL den veriliyor iddiası araştırılmalıdır. Besiciler bu meblağın çok yüksek olduğunu iddia ederek hayvanın maliyeti düşürürse köylülere daha çok hayvan verilebilir tezini savunuyor.

Mutlaka ithalat yapılacaksa saman ve yem ithal edilesin ve köylüye ucuza verilsin

Uzmanlar ülkeler için İthalatın iyi bir yöntem olmadığını nihai çözümün halkın ihtiyacını eğer ortam var ise kendi ülkesinde gidermesi gerektiğini vurgulayarak et fiyatını ucuzlatmak için ithalat yapmak başka ülke çiftçisine destek olmaktır şeklinde ifade ettiler. Tarım ve Hayvancılık işinin iç içe olduğunu ifade eden uzmanlar buğday ve arpa ekerseniz samanınız olur. Samanınız olursa da hayvan beslersiniz. Tarım olmazsa hayvancılık olmaz hayvancılık olmazsa da tarım diyerek bu iki konunun birbirinden ayrılmaz iki parça olduğunu ifade ettiler.

Kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi idik ama bugün her şeyi ithal eder olduk

Türkiye insanı olarak yıllarca öğündüğümüz konu tarım ve hayvancılık konusunda kendi kendisine yeten 7 ülkeden birisi olan ülkemiz bugün uygun fiyata et yemek için ne idiğü belirsiz Sırp etine mahkum olduysak Tarım ve Hayvancılık Politikamızı bu hale getirenlerin biraz düşünmesi lazım. Atalarımızın dediği gibi zararın neresinde dönersek kârdır mantığından hareketle hatalarımızı terk edip yeni ve sağlıklı bir yol haritası ile yolumuza devam etmeliyiz.

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim