Ülkemize, ikinci kez sıra geldiğinde başvuruda bulunan 24 e yakın ilimiz arasından geçtiğimiz Aralık ayında Kastamonu 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Yılı seçilmişti.

Bu güne kadar yıllık programı-etkinlik takvimi yapılarak etkinliklere başlanmıştı. Resmi açılışın ilki gündüz, nevruz törenleri ile birlikte Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Şerife Bacı Heykeli’nin önünde yapıldı.

İstanbul Times Haber Merkezi / Ahmet Salman

Açılışta; Kastamonu’nun seçiminde büyük katkısı olan; Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türksoy Genel Sekreteri-eski Kazakistan Kültür Bakanı Düsen Kaseinov ,Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş konuşma yaptılar.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş; Bu güzel ,tarihi, evliyalar şehri, cesur ve medeni insanların şehrinde, güzel bir havada baharın başlangıcında iki güzelliği yaşıyoruz. Geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz Bayramı ile Kastamonu 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerini kutluyoruz.

18 ülkeden gelen dostlarımız, konuk diplomatlarımız irfan geleneğimiz –Şeyh Şaban-ı Veli’nin şehrine hoş geldiniz. Nevruzun dirilişin, canlanışın, uyanışın simgesi olarak, Türk Dünyasının bütün ülkelerine ,barış, huzur, esenlik getirmesini diyorum dedi.

Türksoy Genel Sekreteri Dusen Kazeinov yaptığı konuşmada; Kastamonu Anadolu’daki en eski Türk yerleşim yerlerinden, şehir ve kültürel yönden kültür başkentliğini haketmiştir. Kastamonu’ya yakışmıştır. Etkinliklere katılım ve bugün iki bayramı birlikte kutladığımız için hepinizi de kutluyorum. dedi.

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz; Düğüne gider gibi hazırlandığımız iki bayramı bir arada kutladığımız bu günde,18 ülkeden gelen konuklarımıza, halkımıza ,ev sahipliği yapan Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş’ teşekkür ederiz dedi.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş;Şerefli bir vazifeyi üzerimize aldık.Yıl boyunca yapacağımız her türlü etkinlikte bu kutlu görevi en iyi şekilde yerine getireceğiz.Hedefimiz Kastamonu’yu dünyaya tanıtmaktır,Beşbin yıllık milli bir bayram,bugün türk milletini birleştirmede ortak duygu,düşüncede de araç olmaktadır.Etkinlikler İlimize yeni bir dönem açacaktır.

900 yılı aşkın Türk yurdu olan Kastamonu’nun vatan için he zaman görevini yapmanın,yetiştirdiği devlet ve,bilim adamı,işadamları,sanatkarları,ozanları ile tarihine,kültürüne sahip çıkmıştır.Kastamonu bundan sonrada bu etkinlikleroden aldığı birikimle ,güçle vatamımıza,Türk Dünyasına daha çok hizmet edecektir.Dedi. Konuşmalarda Türkistan’da Hoca Ahmet Yesevi ‘nin yayılan düşünceleri,Anadoluda yayanların içinde Kastamonu’dada Şeyh Şaban-ı Veliyle yayıldığı anlatıldı.

Nevruz Ateşi yakıldıktan sonra,18 ülkeden gelen sanatçılar halk oyunlarını sergiledi.Daha sonra Bakan Numan Kurtulmuş,törene katılanlarla birlikte Kışla Parkı’na kadar bayrak ve dövizlerle yürüyüş yaptılar.Yöresel siyez bulgurlu pilav-ayran ikram edildi.

Akşam yapılan Galaya Başbakan Binali Yıldırım katıldı.Konuşmasında:Türk ev mimarisin en güzel örnekleri Kastamonu’da yer almıştır,şehirlere sahip çıkacağız,gelecek kuşaklar için şehirlerimizi betona teslim etmeyeceğiz.Deadi. Her şehrin sahibinin olduğunu,Kastamonu’nunda Şeyh Şaban-ı Veli’ye himmetli olduğunu ,Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kastamonu’nun bu etkinliklerle güzel bir kültür merkezini de hak etmiştir.Kültür vie Turizm Bakanımız bu konuda gerekli hazırlıkları yapıyor,hayırlı,uğurlu olsun dedi.Gecede ülkelerin halk oyunları sanatçıları oyunlarını sergilediler.

Açılış etkinliklerini, TV Avaz canlı yayınlarken ,ulusal ve Türk Dünyası medyası, ulusal medya ve yerel Kastamonu medyası ve günlük yayın yapan Açıksöz,Doğrusöz,Gündem37,Kastamonu,Nasrullah,Sözcü Gazeteleri konuya yönelik çaba göstermişlerdir.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim