PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, İran'ın PJAK'a yönelik Kandil harekâtının kendilerini de hedef alması halinde Türkiye'ye karşı savaşı durdurup PJAK'la birlikte İran'a saldırabileceklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada Doğu ve Güneydoğu’yu kast ederek emniyet, Jandarma ve Kara Kuvvetleri arasında koordinasyonu güçlendirmek istediklerini söyledi. AA’nın haberine göre Erdoğan, “Asıl hedefimiz güvenlik güçleri ile bu işi sürdürmekten öte, ’Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’ çerçevesinde bu işi sürdürmektir. Karşımızda iyi niyeti gördüğümüz sürece, kardeşlik anlayışı ile yolumuza devam edeceğiz. Kötü niyet sürdüğü sürece iyi niyetle davranmak ise takdir planlarımızın artık dışındadır” diye konuştu.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Silvan saldırısının ardından tabur ve bölük komutanı düzeyinde görevden alma ya da yer değiştirme olduğunu söyledi. ANKA’nın dünkü haberine göre Şahin, Karadeniz Bölgesi’nde PKK’ya yönelik özel harekat polislerinin görevlendirileceğini de ifade etti.


İRAN

İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları’nın, İran-Irak sınır bölgesinde 16 Temmuz’dan beri sürdürdüğü operasyonlarda 21 PJAK’lının daha öldürüldüğünü duyurdu. AA’nın verdiği haberde Serdeşt’in dağlık bölgelerindeki çatışmalarda Devrim Muhafızları’nın da iki kayıp verdiği, iki askerin de yaralandığı belirtildi.


IRAK

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran’ın ülkenin kuzeyine yönelik saldırılarına devam etmesi halinde iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleşeceğini belirtti.
AA’nın dünkü haberine göre Zebari, “İran hükümetinden bombardımanlarına son vermesini bir kez daha istiyoruz, çünkü bu durum İran ile Irak arasındaki ilişkilere zarar veriyor. 5 yıldır tekrarlanan bombardımanlar var, ama bu kez süre öncekilere nazaran daha uzun. Ayrım gözetilmeden yapılıyorlar ve bu, kırsal bölgedeki çiftliklere zarar veriyor” dedi.


KUZEY IRAK

Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Dr. Berhem Salih, İran’ın topraklarını bombalamasını şiddetle kınadı. Denge Azad’ın dünkü haberine göre Salih “İran, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın sınır egemenliğine saygı göstermelidir” dedi.

ABD

ABD’nin Irak kuvvetleri sözcüsü General Buchanan, Erbil’de yaptığı açıklamada İran saldırılarının durmasını istedi. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Buchanan “Eğer İran, Irak tarafında bir tehdit görüyorsa Irak hükümeti ile görüşmeli ve sorunu çözmeli. İran’ın Kürdistan bölgesi sınır köylerine yönelik bombardımanı durdurması ve Irak’ın egemenliğine saygı duyması gerekiyor” diye konuştu.

PKK

PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, İran ve Türkiye’nin Kürtlere yönelik bir işgal projesi uyguladıklarını ileri sürerek İran’ın Kandil’in merkezini ele geçirmek istediğini söyledi. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Karayılan İran’ın 30 km’lik bir hat üzerinde 30 bin asker yığdığını ve şiddetli bir savaşın olduğunu kaydetti. Karayılan “PJAK’ın karargâhını ele geçirdiklerini söylüyorlar ama daha sınırı bile geçemediler. Eğer Dola Koke’yi alırsa ardından Dola Eyşe’yi alacak ve Kandil üzerinde hakim olacak” dedi.

İran’a karşı henüz savaş kararı almadıklarını ve bunu istemediklerini belirten Karayılan şöyle konuştu:”Kimse bizi sınamasın. Şimdi Türkiye’ye karşı savaşı durdurup İran’la savaşırsak ne olur? Öyle inanıyorum ki İran 6 ay dayanamaz. Bunu yapmak istemiyoruz.”

Karayılan, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin İran’la pazarlık yaptığını ima ederek “Önce buna katılmayacaklarını, şartların müsait olmadığını ancak Kandil’in etrafını tutacaklarını söylemişler. Bu da onaylama anlamına geliyor. Ancak sonra buna yanaşmadı ve projeyi yürürlüğe koymadı. Bu yüzden İran’ın tepkisini çekti ve örneğin Hacı ümran bölgesi bombalandı” diye konuştu.
Öcalan’ın avukatları dün İmralı’da müvekkilleriyle görüştü.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Erdoğan’ın sözleri, hükümetin önceliğinin Kürt sorununa demokratik çözüm olduğunu vurgulamasıyla dikkat çekiyor ancak BDP tarafından tansiyonu düşürücü adım ve açıklama beklendiğini hissettiriyor.

İran’ın Kandil’e yönelik harekâtı şiddetlenirken ABD, Irak ve Bölgesel Kürt Yönetimi’den gelen tepkilerin düşük profilli olması, Tahran’a - dikkatli olması ve sadece PJAK’ı hedeflemesi şartıyla- yeşil ışık yakılması anlamına geliyor.
Karayılan’ın sözleri, İran’ın Kandil harekâtının sınırlarını PKK’yı da kapsayacak şekilde genişletmemesi uyarısına karşılık geliyor ve “Türkiye’ye karşı savaşı durdurma” ifadesiyle hem ABD hem de Türkiye’ye ilginç bir mesaj gönderiyor.
Karayılan’ın bu açıklamasının arkaplanında, örgütün Türkiye’nin sürece bugünkü gibi örtülü değil de açıktan dahil olmasını “en kötü” senaryo olarak kabul etmesinin yattığı fark ediliyor.(Milliyet)

Editör: TE Bilisim