Tunceli İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Jandarma Özel Harekat (JÖH) timlerinin bir süredir Nazimiye ilçesi kırsal alanında başlattığı operasyon kapsamında Sarıyayla köyü kırsalına operasyon düzenledi. Tunceli bölgesinde son iki gündür kötü hava koşullarının etkili olması nedeniyle yüksek kesimlerde aşırı kar yağışının olmasından sonra hava sıcaklığı eksi 5 derecelere kadar indi.

Önceki gün, gece saatlerinden itibaren operasyon bölgesinde aşırı tipi ve sisin de etkili olmasıyla birlikte operasyon bölgesinde bulunan askerlerin aşırı donma tehlikesi yaşamaları üzerine bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi.

sehitler-orta

İKİ ASKER ŞEHİT OLDU

Dün akşam saatlerinde operasyonun sürdürüldüğü bölgeye sevk edilen helikopterle, donma tehlikesi geçiren Jandarma Uzman Çavuş Ferruh Dikmen ile Jandarma Uzman Çavuş Asım Türkel Tunceli Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak, tedaviye alındı. Mersinli Jandarma Uzman Çavuş Asım Türkel ile Feruh Dikmen yapılan tüm müdahalele rağmen şehit oldu.

sehitler-orta2

VALİLİK AÇIKLAMASI

Valilik’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tunceli İl Jandarma Komutanlığımızca Nazımiye Kırsalında terörist unsurlara yönelik gerçekleştirilen operasyonda; olumsuz hava koşullarından etkilenen birliklerimizin hava şartlarının kısmen düzelmesine müteakip bölgeden helikopterle ile tahliye edildiği, (2) Jandarma personelimiz hipotermi tanısı ile Tunceli Devlet Hastanesine sevk edildiği ve burada yapılan tüm müdahalelere rağmen (1) Jandarma personelimizin şehit olduğu, diğer Jandarma personelimize ise müdahaleye devam edildiği bildirilmişti. Diğer Jandarma personelimize uzun süre müdahaleye devam edilmiş olup maalesef kurtarılamayarak şehit olmuştur. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı dileriz. Milletimizin başı sağolsun. İlimizde terörist unsurların bulunmasına ve etkisiz hale getirilmesine yönelik çalışmalar azim ve kararlılıkla sürdürülmektedir.”

SORU İŞARETLERİ

Şehit olan askerlerin üstlerinde dağcıların da giydiği dondurucu havaya karşı termal giysilerin olup olmamasından, olası ‘hipotermi’ye karşın ilaç bulunup bulunmamasına kadar birçok soru da henüz yanıt bulamadı.

GÜVENLİK UZMANI AĞAR: ARAZİ VE İKLİM KOŞULLARI İLE MÜCADELE ZOR

Tunceli'nin Nazimiye ilçesi kırsalındaki operasyonda Jandarma Uzman Çavuş Ferruh Dikmen ile Jandarma Uzman Çavuş Asım Türkel'in donarak şehit olmasına ilişkin Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar SÖZCÜ'ye konuştu.

Arazi ve doğa koşullarının zorluğuna dikkat çeken Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, “Zor bir fotoğraf bu. Bir yandan görevinizi yapacaksınız bir yandan da arazinin ve doğanın değişen koşullarıyla mücadele edeceksiniz. Son zamanlarda ortalama sıcaklıklar çok yoğun bir şekilde düştü. Buna paralel olarak Güneydoğudaki mücadele alanlarında da düştü. Pek çok yere kar yağdı. Arazide olan her askerin hem arazi yapısından hem de iklim koşullarından kaynaklı karşı karşıya kaldığı pek çok zorluk var. Biraz da dayanıklılıkla ilgili bir durum bu. Aç ve yorgun olabilir, bünyesi zayıf ya da dinlenmemiş olabilir. Orada 2 tim var. Aralarında 2 tane şehit olan asker var. Toplu bir olay söz konusu değil. Şu sorulabilir: Şehit olan askerlerimiz yanlarına yeterli teçhizat almadı mı? Bu tür pek çok soru var cevaplanmaya muhtaç” dedi.

‘Teçhizatları yetersiz' şeklinde net bir cümle kurulamayacağının altını çizen Ağar, “Değişen hava koşulları ve operasyon koşulları birleşince, ne yazık ki Mehmetçiklerimiz şehit oldu. Temel şey şu, dayanamıyor. Bünyesi zayıf olduğu için yorgun oluyor, sırtında taşıdığı ağır bir teçhizat var. Islanıyor, kuruyamıyor, tekrar ıslanıyor ve tekrar kuruyamıyor. Operasyonu bitirmek zorundasınız. Hava şartları ağır olduğun için helikopter de gelemiyor. Bu tür fotoğraflarla nadiren de olsa karşılaşabiliyoruz. İlk parametre teröristle mücadele etmek. Sırtında 20-30 kilo ile zor arazide dolaşan insanın işi her zaman zordur. Kayalar içerisinde yaşıyor. Ateş yakamıyor belki. Askerlerimiz olası bir pusu, baskın, taciz tehlikesi nedeniyle ısınmak ya da kurumak için ateş de yakamamışlardır muhtemelen” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim